MireKK píše: ↑01 lis 2018, 20:37
Na pocatku jsem vicemene investoval hlavne do D coz byla chyba. Hlavne v poslednich mesicich se zacalo objevovat hodne D investic kde dluznik neuhradi ani prvni splatku. Takze zhruba pred 2 mesici jsem zmnenil strategii a kupuji pouze vsechny ratingy A typu. B a horsi neberu.
Taky ted davam uz jen 200kc do kazde z investic.
Bastesti jsem v Zonky zatim neutopil hodne penez takze to neni tak hrozne. Ale poplatky me opravdu prekvapily. Podle Stonky muzu ocekavat realny zisk kolem 2% takze opravdu zadna hitparada
1C8FE395-37C4-4B58-9DEF-A0CC14F1DD25.jpeg
Můžu se zeptat z čeho je ten přehledný snímek. To je asi z aplikace Zonky pro Android?
Půjčky D tvoří 48%. To je velký hazard, já mám jen v ratingu D pouhou 1 půjčku za 2 roky a ku podivu je splácená, rating C mám velmi málo investic a mám je ztrátové z 50%. Rating B mám také je minimum investic. Nejvíce defaultních půjček mám v ratingu A, kde jsem měl nejvíce investic.
Dobré ke statistice je používat
Stonky statistiku. Ta ukáže přesně, jak na tom investor je. Především
Dashboard a Riskboard - Loss Risk, Loss Risk Adjusted Rate of Return.
Nějaký investoři zde psali, že jsou dokonce ve ztrátě. Některé výsledky je možné i předvídat. Nakoupím za 1% a pak prodám za 1,5%. Dále je důležité sledovat potencionální ztráty - já mám po 2 letech předpokládanou ztrátu investic 10.000 Kč. A to se snažím investovat jen 200Kč / 1 půjčku. Když vidím nějaké investory co investují 5000Kč do ratingu C a např. důchodce. To je mohou rovnou vyhodit z okna.
Posledních 1/2 roku mi ztrátové investice nepřibývají, investuji maximálně do ratingu A, nejvíce investic mám do A++.
Nyní mi špatné investice ukrajují 1/3 zisk z úroků. Na stránkách Zonky - Dashboard (Moje investice) se neukazují půjčky ve zpoždění. Proto mohou být výsledky ještě horší než si investor myslí.
Nyní mi upravuje procentuální zastoupení mojich investic Robozonky. Vlevo mám požadovaný stav, vpravo je vývoj v čase.

- Robozonky.jpg (281.2 KiB) Zobrazeno 1014 x