Jak investovat na P2P.info

Všeobecná diskuze o P2P půjčkách.
Odpovědět
Uživatelský avatar
sollar
Silver pen
Silver pen
Příspěvky: 407
Registrován: 21 bře 2016, 13:54
Reputace: 73
Kontaktovat uživatele:

Jak investovat na P2P.info

Příspěvek od sollar » 29 pro 2016, 02:08

Jak investovat na P2P aneb Stopařův průvodce po P2P
Aktualizace proběhla:
9.1.2017 (2) sollar

P2P půjčky( P2P lending) spojují žadatele o úvěr a investory bez účasti bank, přes internetový portál, kdy se na podmínkách domlouvají přímo klienti mezi sebou.
Investování do P2P půjček je velmi podobné všeobecnému investování. Nicméně, financování úvěrů P2P má určitá specifika, která ostatní třídy aktiv odlišují od tohoto investování. Tato příručka upozorňuje na nejdůležitější zásady ,které byste měli zvážit při půjčování vašich finančních prostředků.

1. Diverzifikace
Diverzifikace je velmi starý a často citovaný princip investování. Mohli bychom zde jít do matematických detailů , které ukazují velmi přesně účinky diverzifikace.
Diverzifikace v oblasti financí jednoduše znamená, že umístíte mnoho menších investic namísto několika velkých investic do úvěrů. Tato strategie by měla přinést slušný průměrný výnos, který umožňuje v noci klidně spát. Pokud zainvestujete pouze jednu větší investici, potenciální výnos by mohl být velký, ale to samé platí i pro potenciální ztráty. P2P půjčky do diverzifikovaného portfolia by měly přinést výnos vyšší (cca 10%) než úroky v bance. Tak jak na to?
Minimální částka, kterou můžete investovat do půjčky je poměrně malá, v současné době 200Kč na českých P2P platformách ,tímto způsobem můžete vytvořit portfolio 100 úvěrů s investicí 20000Kč. Doporučujeme, abyste investoval podle vaší celkové částky.
Doporučujeme držet se následujících 2 nepsaných pravidel:
a) financovat pouze 20% nebo méně z požadované částky úvěru. Takže pokud se jedná o velmi malý úvěr ve výši 10000Kč, nedávejte více než 200 Kč do tohoto úvěru.
b) Aby jeden jediný úvěr tvořil jen 5% nebo méně vašeho portfolia. Takže pokud máte v plánu půjčit například celkem 20000 Kč , potom byste neměli dát více než 1000Kč do jednoho úvěru (od 20000 x 0,05 = 1000Kč).

2.Geografické hledisko
Diverzifikace není jen množství výše investice.
Je také dobré diverzifikovat jiné aspekty svého úvěrového portfolia. Jednou z dalších diverzifikací peer-to-peer úvěrů je investice do půjček v jiných zemích.
Navzdory tomu, že hospodářské cykly mají tendenci následovat celosvětový trend, ekonomické prostředí se liší od země k zemi. Zatímco jeden region by mohl být v recesi, další část světa by mohl prožívat růstovou ekonomickou aktivitu. Když se ekonomické časy přitvrdí, nesplácení dluhu má rovněž tendenci ke zvyšování, proto má smysl mít geograficky odlišná úvěrová portfolia.
P2P půjčování je ještě docela mladý obor, takže ne všechny země by mohly být rovnoměrně zastoupeny v našem seznamu, ale příležitosti rostou každý den.
Doporučujeme vybudovat portfolio, kdy jedna země tvoří 30% nebo méně z celého portfolia v hodnotovém vyjádření. V ideálním případě by to mělo být méně.
Zde je dobré zdůraznit jeden možný problém ,který je s touto geografickou diverzifikací spojený. Investování v jiném státě vyžaduje investování jen v místní měně, to může způsobit ztrátu investice při poklesu kurzu měny.

3.Doba trvání úvěrů
Úvěry na P2P mají termíny mezi 6 týdnů až 7 let.
Obecně půjčky s delší dobou trvání mají vyšší pravděpodobnost nesplácení. Delší časový horizont přináší větší nejistotu, proto delší doba trvání má mít vyšší úrokové sazby ve srovnání s kratší dobou trvání úvěrů.
Pro aktivního investora je výhodnější investovat do úvěrů s kratším trvání.
Pro pasivnější investory doporučujeme diverzifikovat i ve smyslu délky úvěrů.
Držet různé úvěrové investice s různými podmínkami má smysl hlavně z jednoho důvodu.
Základ vašeho portfolia v dlouhodobých úvěrech a další část v kratších úvěrech , které mohou fungovat pružněji. Pokud nepotřebujete okamžitou likviditu můžete znovu rychle investovat. V opačném případě můžete mít likviditu a mít ji připravenou ke spotřebě. Můžete také pružněji reagovat na vývoj v ekonomice a stáhnout rychleji své prostředky z trhu.
Na druhou stranu, pokud budete držet krátkodobé úvěry ,budete muset dát větší úsilí na aktivní správu portfolia. To může být jistě zábavné, ale je třeba této investici obětovat spousty času.

4.Ratingová kategorie
Každá kategorie klientů představuje jiné výchozí riziko. Různé kategorie úvěrů se rozlišují vetšinou podle písmen od nejméně rizikového úvěru A ,až po nejrizikovější např. F. Vyšší úrokové sazby odrážejí zvýšené riziko nesplácení, proto průměrné výnosy z různých kategorií hodnocení musí být přibližně ve stejném rozsahu.
Diverzifikujte stejné podíly mezi ratingovými kategoriemi, nebo investujte bezpečněji s menším výnosem do méně rizikových kategorií úvěrů nebo úvěrů s garancí odkupu. Nedoporučuje se investovat do jedné kategorie více než 40% portfólia.
Každá dobrá platforma zveřejňuje statistiky selhání úvěrů podle kategorie.

5.Úvěrové podmínky
Přečtěte si pozorně úvěrové podmínky konkrétní P2P platformy ,do které hodláte investovat.
Ty nejlepší P2P společnosti nabízejí garanci odkupu špatných úvěrů (Buyback Guarantee) i za stejnou cenu investice.
Co dělat ,když dlužník přestal splácet ? Buď věřitel získává údaje a totožnost dlužníka a sám bude částku vymáhat nebo prodá pohledávku z této půjčky P2P platformě, která podnikne nezbytné právní kroky.
Druhý případ je obvykle lepší pro věřitele. Částka zotavení bude v průměru vyšší, když profesionální agentura vymáhá dluh namísto jednotlivce.

6.Zjistěte si podrobnosti o úvěru

Z popisu úvěru můžete zjistit důležité informace. Některé platformy tyto základní informace nezveřejňují ,nebo jen její část.
a)Na jaký účel dlužník vynaloží peníze.
b)Místo bydliště.
Dlužník může pocházet z regionů s vetším procentem nesplácení něž je průměr.
c)Věk.
Možnost úmrtí.
d)Pracovní pozice.
Stálost zaměstnání.
e)Výše příjmu.
d)Majetek.
Například dlužník doloží vlastnictví bytu.

7.Náklady na investování
Některé platformy si účtují poplatky za služby 0% až 80% ze zisku, obvykle 2% .
Proto ,než začnete investovat na P2P , přečtěte si pečlivě před uzavřením smlouvy s platformou jejich podmínky a poplatky. Jiné platformy náklady nezobrazují a jsou rovnou odečteny ve sníženém zisku.

8. Kontrola úvěrového portfólia
Investice do P2P nese určitá rizika ,a proto je dobré kontrolovat investice v pravidelných intervalech. Pokuste se najít vzory v plnění půjček a pak je použít na své budoucí investice. Data z plnění úvěrů jsou velmi důležitá, podle nich si můžete ověřit co funguje a co ne.

9.Prověřte si platformu
Měli byste si prověřit platformy, do kterých investujete. Některé mohou z investorů vylákat peníze a ti je už neuvidí. Některé platformy v Číně fungovaly na principu letadla, investoři po čase přišli o své investice.
Může také dojít ke krachu platformy ,kdy například některá p2p neustojí finanční krizi nebo postupný nezájem, ztrátu důvěry (únik dat, zvýšení poplatků,atd.).
Kontrolujte finanční zdraví p2p firmy !!! Investujte raději do zavedených platforem.
U českých p2p platforem neplatí pojištění vkladů jako u bank.


10.Důležité rady na závěr

a)Učte se od minulých investic.
b)Sledujte statistiky na platformě.
c)Jaká je míra inflace.
Inflace ukrajuje z reálného zisku.
d)Sledujte celkový stav ekonomiky státu, ve kterém investujete.
e)Je dobré vědět vývoj úrokových sazeb.
f)Kontrolujte míru nesplácení úvěrů jak na P2P ,tak u běžných účtů, úvěrů z kreditních karet(Zde dostanete k dispozici dlouhodobější data než u P2P.)
g)Přečtěte si Jak má vypadat P2P?.
h)Nezapomeňte na měnové riziko úvěrů v cizí měně.

Tento návod je pouhé doporučení a autor nenese zodpovědnost za vaše ztráty.
Zdroj: Bitbond.com

Uživatelský avatar
Saraph
Moderátor
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 799
Registrován: 01 čer 2016, 10:08
Reputace: 217
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak investovat na P2P.info

Příspěvek od Saraph » 13 led 2018, 14:06

Také bych se rád podělil o jednu radu. Kdykoli si otevřete nějakou knihu o základech investování, s nejvyšší pravděpodobností narazíte na radu „rozkládejte kapitál mezi jednotlivé třídy aktiv“. U P2P to platí stejně. Nemějte všechny své peníze jen na P2P. Pokud s investováním úplně začínáte, tak je v pořádku mít několik prvních desítek nebo vyjímečně i stovek tisíc jen tam, ale jak vaše portfolio roste a roste, určitě je dobrý nápad se minimálně poohlédnout po investování na burze.

Není třeba analyzovat jednotlivé společnosti a pečlivě vybírat konkrétní akcie. Vím, že tohle hodně lidem jde proti srsti a statisticky vzato, stejně většina lidí dosáhne tímto přístupem podprůměrných výsledků v porovnání s pohybem celého trhu. Dobrým nápadem je poohlédnout se po tzv. indexovém investování. Pro úvod si stačí přečíst jednu z těchto 2 knih:

Burton G. Malkiel, Charles D. Ellis - The Elements of Investing
John C. Bogle - The Little Book of Common Sense Investing

Uživatelský avatar
Finlord
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 202
Registrován: 08 črc 2016, 13:19
Reputace: 233
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak investovat na P2P.info

Příspěvek od Finlord » 08 bře 2018, 13:32

Dobrý den, připravili jsme přehled P2P platforem a jejich zařazení při zdanění výnosů: https://finlord.cz/2018/03/prehled-p2p- ... i-zdaneni/
Dluhopisy, akcie, fondy, forex, komodity, P2P, start-upy a finanční trhy jsou náš denní chléb :). Investujeme vlastní peníze a o našich zkušenostech píšeme na https://finlord.cz/
Twitter: https://twitter.com/FinlordCz

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 32 hostů