Investice do alkoholu


Vše o kryptoměnách a alternativních investicích.
AlbyPolášek
Příspěvky: 1
Registrován: 27 čer 2019, 14:32
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od AlbyPolášek » 27 čer 2019, 14:38

Dobrý den, zrovna jsem hledal tohle téma na internetu a nikde jsem nedostal dostatečné informace.. Jsem už rozhodnut, že bych si pořídil alespoň jednu flašku nějaké alkoholu jako investici. Myslíte, že by se takto dala využít například tato lahev nebo něco jí podobné? Nebo se musí jednat o nějaký unikátní kousek z karibiku, který se u nás v obchodech ani nedá sehnat? Nedělalo by mi problém ji mít doma klidně 20 let kdyby z ní pak něco bylo. Nechci to ani tak pro výdělek, ale mohl by se z toho stát dobrý koníček s případným malým výdělkem. Pokud máte někdo nějaké zkušenosti v této cenové relaci, nejde mi o investici za několik milionů, tak budu rád. Díky

Actiregularis
Příspěvky: 2
Registrován: 28 čer 2019, 12:40
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Actiregularis » 28 čer 2019, 13:04

Zdravim, sam do whisky investuji, beru to jako konicka, ktery mi i neco vydela. Vzdy mi bavilo neco sbirat :) . Byt tebou tak bych spis zacal limitovanymi edicemi znacek jako napr. Ardbeg, Macallan, Dalmore, Glenmorangie,.. Pokud vyberes neco 20let+ za 10 - 30 tis, tak rozhodne spatne neudelas. Jinak muj posledni nakup ted byl https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 7-year-old
dividendové portfolio (Fio e-Broker)
Nejlevnější broker na akcie

Uživatelský avatar
P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1299
Registrován: 10 led 2019, 20:38
Reputace: 686
Bydliště: Kuřim / Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od P2P_Ronie » 28 čer 2019, 17:14

Actiregularis píše:
28 čer 2019, 13:04
Zdravim, sam do whisky investuji, beru to jako konicka, ktery mi i neco vydela. Vzdy mi bavilo neco sbirat :) . Byt tebou tak bych spis zacal limitovanymi edicemi znacek jako napr. Ardbeg, Macallan, Dalmore, Glenmorangie,.. Pokud vyberes neco 20let+ za 10 - 30 tis, tak rozhodne spatne neudelas. Jinak muj posledni nakup ted byl https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... 7-year-old
Já jsem nad investicemi do whisky taky uvažoval - spíš opravdu jako koníček, jak píšeš, doplněk pro zpestření. Rozhodně ne ve velkým. Nicméně mě od toho odrazuje skladování. A teď nemyslím objem, ale spíš aby se to nějak neznehodnotilo (velký vedro apod.). Jak to řešíš prosím tě?
CZ: ČEZ

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | EVO | MC

US: VZ | VEEV | FTNT | HSY | GOOGL | PEP | AMZN | NKE | PANW | MRK | UNH

Svět: HK.9988 | O39

REITs: MPW | O | MAA | AJBU

ETF: Portu

Actiregularis
Příspěvky: 2
Registrován: 28 čer 2019, 12:40
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Actiregularis » 02 črc 2019, 08:54

P2P_Ronie: V tom je právě velká výhoda whisky (oproti vínu například), že není třeba žádné speciální skladování. Důležité jsou jen dvě věci a to aby lahev byla postavená, nesmí ležet a to aby nebyla na přímém slunci. Investiční lahve mám v ložnici v krabicích ve skříni ;)
dividendové portfolio (Fio e-Broker)
Nejlevnější broker na akcie

Uživatelský avatar
P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1299
Registrován: 10 led 2019, 20:38
Reputace: 686
Bydliště: Kuřim / Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od P2P_Ronie » 17 čer 2020, 10:23

Nečetl jsem do detailu, ale předávám dál článek z E15 Premium, pokud by někoho zajímaly investice do whiskey :-) Opět musím kopírovat, neb nemám přístup ke zdroji:

Špičková whisky poráží svým zhodnocením akcie, dluhopisy, umění i vzácná vína
(vydáno 6.6.2020)

Alkohol podobně jako jiné lidské vášně nepodléhá tolik ekonomickým krizím a jeho cena dokáže odolávat i velmi nepříznivému ekonomickému počasí. Proto se stal právě nákup vzácných lahví whisky oblastí, která přilákala boháče z celého světa. A je nutné říci, že oprávněně.

Investice do whisky se v posledních letech skutečně vyplácela. Podle studie The Wealth Report 2019 poradenské společnosti Knight Frank přinesl nákup vzácných lahví zhodnocení o 582 procent za deset let do roku 2018. Mezi alternativními investicemi je whisky neohroženým lídrem.

Čínská žízeň

Stejně jako v případě špičkových francouzských vín táhla nahoru cenu whisky poptávka z asijských zemí. „Samozřejmě Čína a celá Asie jsou velmi důležitý trh. Když jsme byli v jedné palírně, kde jsme kupovali single cask (vzácná prémiová whisky z jednoho jediného sudu – pozn. aut.), řekli nám, že Česká republika má už dva single casky tento rok, ale Tchaj-wan 67,“ zdůrazňuje Zdeněk Kortiš, whisky ambassador Pernod Ricard a sběratel.

Rostoucí zisky pak přitáhly další investory. „Roste počet lidí obchodujících s whisky. Mnoho z nich kvůli tomu, že slyšeli o velkých výnosech, kterých lze dosáhnout,“ sdělil britskému The Mail on Sunday dražitel whisky Graeme Maxwell z McTear’s Auctioneers.

Ostatně whisky je lídrem i mezi investičním alkoholem. „Devadesát procent investic do ušlechtilých destilátů je pouze whisky. Nemá přímého konkurenta, protože rumy ani koňaky nemají tak ucelenou produktovou řadu,“ zdůrazňuje Kortiš. Podobně se vyjadřují i další experti.

Pikové eso za statisíce

Růst cen whisky, a to nejen skotské, byl v minulých letech enormní. O honbě za vzácnou whisky svědčí i historka o sběrateli Aaronu Chanovi. Ten získal láhev japonské whisky Hanyu Ichiro Malt s etiketou, na níž je pikové eso. Destilérka totiž vydala edici lahví s etiketami, kde byly vyobrazeny jednotlivé karty. Za lahev tehdy zaplatil v přepočtu necelých devatenáct tisíc korun.

Lahve s kartami se ovšem staly mezi sběrateli hitem. Chan se před sedmi lety dozvěděl, že obchod s alkoholem v Aténách má tuto whisky, ale nedokázal se s personálem domluvit v angličtině, tak poslal e-mailem fotku. Majitel mu na oplátku poslal fotografii své lahve. „Mohl jsem zvolat: ‚Heuréka!‘ Pikové eso bylo už velmi, velmi vzácné,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Chan. Nyní se cena pohybuje podle výsledků v aukcích více než na třicetinásobku.

O extrémním zájmu investorů svědčí astronomické sumy, které se za whisky platí. Konkrétně loni v říjnu se vydražila lahev šedesátileté whisky z roku 1926 Macallan za 1,9 milionu dolarů. Jde o nejdražší nápoj všech dob. Kdyby tuto lahev její majitel skutečně otevřel a nalil si, sklenička by stála více než nové auto Porsche 911.

Široký výběr

Kromě whisky se však daří i dalším ušlechtilým destilátům a rostou i ceny vzácných lahví koňaku a rumu. „Investice do alkoholu jsou celosvětovým trendem, boom trval posledních tři až pět let. Té bubliny si mnozí všimli,“ uvádí Robert Vaněček, který radí klientům s investicemi do alkoholu, a dodává: „Například co se týče whisky, bylo otevřeno mnoho palíren nebo se prodávaly věci z již uzavřených palíren.“

Sám Vaněček doporučuje vybírat jen koňak a whisky. Kdo chce investovat do ušlechtilých destilátů, měl by podle odborníků rozhodně zapomenout na slivovici, závratné zisky ale nepřinese ani calvados, gin, vodka, a dokonce ani blended whisky, což je směs různých whisky, které mohou být i z různých palíren.

„Šel bych do skotské whisky, single maltu (čistě sladová whisky z jedné palírny – pozn. aut.). Volil bych limitované edice z různých whisky festivalů nebo single casky, whisky z jednoho sudu,“ doporučuje Kortiš a dodává: „Vsadil bych i na nové palírny, kde bych si zjistil, jak se palírna vyvíjí, kdo za ní stojí. U nových palíren je velká šance pořízení vlastního sudu, private cask.“

Investiční lahve mají přitom podle něho 40 až 50 let, což se odráží na vyšší ceně. „Otázkou je, zda zvolím investiční lahev, která bude stát přes sto tisíc korun, nebo jestli portfolio rozprostřu mezi deset různých lahví po deseti tisících. Riziko tak rozdělím mezi více palíren,“ upozorňuje Kortiš.

Kdo chce vsadit pouze na whisky, neměl by podle odborníka na tento destilát Václava Routa rovněž vynechat skotskou whisky. „Zcela jistě by měla tvořit část portfolia. Zde bych ale nabádal k opatrnosti, protože se v současné době pohybujeme v období nevýslovného boomu.“

Splaskne bublina?

Investoři by se skutečně měli mít na pozoru, protože whisky už v minulém roce ztratila na hodnotě, když podle indexu Rare Whisky Icon 100, která sleduje cenu stovky prémiových whisky, klesla cena vzácných lahví o deset procent.

Pokles by však mohl být podle expertů výhodnou dobou na nákup. „Pokud máte možnost dobré investice, jděte do ní. Zvolte vhodné palírny a správné lahve. Ještě pořád se dají nakupovat lahve za výborné ceny,“ říká Kortiš. I podle Routa je možné využít dočasný pokles ceny.

Investoři by se nicméně měli držet podle Routa zpátky. Finanční terminologií by se řeklo, že mají do pozic nastupovat opatrně a zlehka. „Dostali jsme se v tuto chvíli na první zlomový bod, kdy dochází k lehkému poklesu. Po něm následují chvilkový růst a následně prudký pokles,“ odhaduje Rout a doplňuje: „Řeknu to jinak: kdo nenakoupil lahve dříve za vskutku rozumné ceny, zahrává si s rizikem ztráty v relativně krátkém časovém horizontu.“

Možnost propadu cen ušlechtilých destilátů nevylučují ani další experti. „Osobně si myslím, že bublina s nápisem investiční alkohol už malinko splaskává,“ zdůrazňuje Robert Vaněček.

Ostatně prémiový alkohol by nebyl první alternativní investicí, u které po letech rychlého růstu přišlo vystřízlivění. Tento vývoj zažily investice do automobilových veteránů, jejichž cena v minulých letech stagnovala. Důvodem bylo to, že investory přilákalo k veteránům vysoké předchozí zhodnocení, což ale následně dostalo cenu těchto vozů příliš vysoko. Také cenu špičkových vín z Bordeaux vyhnala do neuvěřitelných výšin poptávka z Číny, která se však posléze nasytila a přišel propad.

Pokud o whisky a další alkohol poleví zájem z asijských zemí, například kvůli dopadům šíření koronaviru, může přijít na trhu s prémiovými destiláty rovněž pokles cen.

Pozor na padělky

Vzácné lahve alkoholu se velice často padělají. Více než třetina ročníkových skotských ze všech lahví, které testovalo výzkumné centrum Scottish Universities Environmental Research Centre v East Kilbride, byla falešná. „Dělají se různé padělky jako všude. Když se lahev, kterou někdo vypil, znovu naplní, výdělek je ohromný,“ upozorňuje Vaněček.

Investoři by se proto měli podle Kortiše vyhnout nákupům na eBay. „Mám zdokumentovaný příběh, kdy jeden člověk nakupoval uzávěry a etikety a následně prodával plné lahve s těmito etiketami za dvacetinásobek ceny.“ Vyhnout se internetovým aukcím doporučuje rovněž Rout. Riziko je zde podle něho vysoké, protože investor nemá možnost si lahev dopředu „osahat“.

Investice zejména do whisky ohrožují i další faktory. Mezi ně patří podle Routa především kvalita skladování, přestože destiláty nevyžadují takovou péči jako víno. „Destilátům vadí zejména neustálé střídání teplot. Proto vystavení na poličce v pracovně poblíž okna je pro návštěvy sice ,cool‘, neboť mohou obdivovat vaši sbírku, nicméně pro lahve je to zabiják, který dříve či později danou lahev znehodnotí,“ varuje Rout.

Investiční nástrahy

I když investor koupí prokazatelně pravou lahev, nemá výnos jistý. „U vydané limitované edice, která není levná, třeba zjistí, že bylo vyrobeno 150 tisíc lahví. Došlo k devalvaci pojmenování limitovaná edice,“ upozorňuje Vaněček a dodává, že ani produkt z top 10 nemusí přinést zajímavé zhodnocení.

Investoři by také měli kalkulovat s dlouhodobým investičním horizontem, který je pro alternativní investice typický. V současnosti je podle Zdeňka Kortiše nutné počítat nejméně s pěti lety. „Ale spíše bych počítal s osmi až deseti,“ dodává. Ještě delší dobu investice doporučuje Vaněček, a to patnáct až dvacet let.

Zájemci o investice do raritních lahví alkoholu musejí brát na zřetel rovněž nízkou likviditu ve srovnání například s burzovně obchodovanými akciemi, které lze prodat okamžitě. „Od záměru prodat ke skutečnému prodeji a inkasováním financí uběhne několik týdnů až měsíců,“ popisuje Rout. Whisky je totiž stále menšinovým produktem, který je „vhodný spíše jako doplňková investice“.

Slovníček pro začínající sběratele

• Single malt (jednosladová) whisky – čistě sladová whisky z jedné palírny. Podle skotské legislativy se musí vyrábět ze stoprocentně sladového ječmene, který se destiluje výhradně v měděném kotlíkovém destilačním přístroji. Například v Japonsku jsou pravidla méně přísná.

• Single cask nebo barrel – prémiová whisky, která zrála v jednom sudu. Obvykle se lahvuje do číslovaných lahví. V případě investice lze rovněž koupit celý sud.

• Blended (míchaná) whisky – směs typicky sladové a obilné whisky z libovolného počtu palíren.

• Obilná whisky (grain whisky) – používá se do míchané whisky.

• Cask Strenght – whisky lahvovaná bez ředění vodou, má tedy obvykle okolo šedesáti procent alkoholu.

• Scotch (skotská) – whisky vyrobená ve Skotsku z vody a sladového ječmene. Musí zrát nejméně tři roky a jeden den na území Skotska v dubových sudech. Nesmí obsahovat jiné přísady, než je voda a karamelové barvivo.

• XX Years Old – počet let zrání v sudech nejmladší whisky ve směsi (ležení v lahvi se nepočítá). V případě dvanáctileté whisky tak nejmladší část musela zrát v sudu nejméně dvanáct let.
CZ: ČEZ

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | EVO | MC

US: VZ | VEEV | FTNT | HSY | GOOGL | PEP | AMZN | NKE | PANW | MRK | UNH

Svět: HK.9988 | O39

REITs: MPW | O | MAA | AJBU

ETF: Portu

Imanewbie
Bronze pen
Bronze pen
Příspěvky: 70
Registrován: 07 dub 2020, 13:51
Reputace: 40
Bydliště: Neznámé
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Imanewbie » 23 čer 2020, 16:42

Já bych se investiční whisky bál skladovat doma. Jak bych dostal slinu, tak bych nějakou lahvinku určitě jednou za čas otevřel :lol:

Drmla
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1217
Registrován: 05 říj 2020, 20:03
Reputace: 423
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Drmla » 10 lis 2020, 01:55

Hodně uvažuji nad investováním do alkoholu. Dneska frčí hlavně whisky, ok, není špatná a jako investice asi nejlepší. Ale já bych raději investoval do něčeho, co mi chutná více, aby mi to dělalo větší radost. Rád bych zkusil rum. Ale zatímco o whisky se toho dá dočíst spoustu, i v češtině. Není problém se dostat k zajímavým tipům, není problém nakoupit na burzách. Oproti tomu o rumu jsem nic kloudného nenašel.

Investujete někdo do rumu? Nebo nenarazili jste na nějaké informační zdroje? Díky

Uživatelský avatar
P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1299
Registrován: 10 led 2019, 20:38
Reputace: 686
Bydliště: Kuřim / Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od P2P_Ronie » 10 lis 2020, 09:56

Hele, je pravda, že do rumu se moc neinvestuje. Asi to všichni radši vypijou :) Sám jsem to moc nezkoumal, byť na jedné degustaci borec říkal, že pár investičních lahví má (třeba i nějaké letité speciály od Diplomatica apod.). Ale asi to není takové terno. Před delší dobou jsem ve Forbesu nebo kde četl článek o nějakém speciálním obchodu v Praze. Prodávají tam chlast, ale nejen normálně, ale právě se zaměřením na ty investiční lahve. A dělají tam i poradenství, myslím. Tak zkus případně popátrat, pokud by tě to zajímalo.
CZ: ČEZ

Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | EVO | MC

US: VZ | VEEV | FTNT | HSY | GOOGL | PEP | AMZN | NKE | PANW | MRK | UNH

Svět: HK.9988 | O39

REITs: MPW | O | MAA | AJBU

ETF: Portu

Ankor
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1516
Registrován: 31 bře 2019, 13:22
Reputace: 467
Kontaktovat uživatele:

Re: RE: Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Ankor » 10 lis 2020, 10:06


Drmla píše:Hodně uvažuji nad investováním do alkoholu ... já bych raději investoval do něčeho, co mi chutná více, aby mi to dělalo větší radost.
Investovat do toho, co ti chutná? Velmi riskantní investice! :D


GOGO7
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 2138
Registrován: 04 pro 2017, 20:08
Reputace: 1025
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od GOGO7 » 10 lis 2020, 11:40

Neviděl bych to tak jednoznačně. Nejlepší je zabývat se tím, co člověka nejvíc baví - a co mu třeba nejvíc chutná. Pak se tomu
plně věnuje, studuje, hledá novinky, srovnává, chce být v obraze. Je zkrátka ve stavu flow - nadšení. Musí ale při tom flow zůstat při v smyslech ;) Předpokládá se, že se do stavu flow nepřivede tím rumem :D . A může se pak z něho stát expert - třeba na ten rum :)

Uživatelský avatar
Wladass
Příspěvky: 10
Registrován: 02 dub 2021, 16:24
Reputace: 3
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Wladass » 02 dub 2021, 16:43

Investování do alkoholu nutně nemusí být pouze do zahraničních značek. U nás máme rovněž spoustu kvalitních značek, které se mj. kupují právě z investičních důvodů ať už se jedná o limitované edice a nebo láhve k archivaci. Poslední dobou se tímto směrem ubírá daleko více lidí i ze širší veřejnosti.
Zajímám se o investiční alkohol, značkový alkohol a živí mě prodej domén.

grill
Silver pen
Silver pen
Příspěvky: 360
Registrován: 16 zář 2018, 13:52
Reputace: 111
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od grill » 02 dub 2021, 17:07

Jak probíhá likvidace investice do alkoholu?
Nemyslím vypití, ale prodej.

Uživatelský avatar
Wladass
Příspěvky: 10
Registrován: 02 dub 2021, 16:24
Reputace: 3
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Wladass » 02 dub 2021, 17:18

Dalším prodejem? Existuje řada aukčních systému, portálů na prodej. Znám řadu případů, kdy člověk rozprodal i celou sbírku (naposled jsem zaevidoval prodej sbírky cca za 130k).
U toho prodeje je ale potřeba brát zřetel i na zákon.
Zajímám se o investiční alkohol, značkový alkohol a živí mě prodej domén.

Uživatelský avatar
Wladass
Příspěvky: 10
Registrován: 02 dub 2021, 16:24
Reputace: 3
Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Wladass » 27 dub 2021, 19:21

Dovolím si přidat ještě jeden příspěvek. Abyste viděli i nějaké pěkné investiční lahve. Tohle se opravdu povedlo.

Obrázek

Odkaz: The Macallan: Down to Work
Zajímám se o investiční alkohol, značkový alkohol a živí mě prodej domén.

Uživatelský avatar
edgarix
Příspěvky: 6
Registrován: 12 říj 2020, 15:15
Reputace: 13
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Alkohol k archivaci

Příspěvek od edgarix » 14 zář 2021, 15:10

Ahoj, trošku mimo téma,
ale přemýšlím nad nákupem aktuálního alkoholu k budoucí archivaci na dlouhou dobu. Typický příklad je třeba dárek k narození dítěte.
Moje představa o daném produktu:
  • Měl by být dobrý i za 20-40 let.
  • Ideálně aby zrál chuťově i v láhvi a nebyl super-náročný na uchovávání
  • Může se jednat o aktuální ročník (času je dost)
  • Primárním záměrem to asi nebude prodat (ale u dárku kdo ví), takže to nutně nemusí být limitovaná edice/...
Napadá vás jakým směrem se vydat? Jestli je nějaký druh k těmto účelům lepší (rum/whisky/absint/..)? Nebo ideálně přímo tipy kde to koupit? Díky moc! :)

Popič
Příspěvky: 10
Registrován: 02 dub 2021, 11:54
Reputace: 16
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Popič » 14 zář 2021, 16:54

Aby alkohol zrál v lahvi a zároveň nebyl náročný k uchování, tak snad jen absint. S whisky ani rumy se v lahvi v podstatě nic neděje a víno je fakt náročné na dlouhodobou archivaci.

Flyboy
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 710
Registrován: 10 črc 2018, 19:14
Reputace: 154
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Flyboy » 14 zář 2021, 17:21

Za dva dny se bude v Portu Gallery prodávat další whisky, pokud by měl někdo chuť si zariskovat ;)

https://gallery.portu.cz/nabidka-invest ... -1999-2005

Popič
Příspěvky: 10
Registrován: 02 dub 2021, 11:54
Reputace: 16
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Popič » 14 zář 2021, 17:45

Jinak osobně jsem něco málo koupil, hlavně proto, že se v odvětví pohybuju a ke kvalitnímu alkoholu mám dost pozitivní vztah. :D

Má to však dost výrazná specifika a nevýhod, které mě vedly k tomu, že jsem nákup nových lahví dost omezil.

Vidím, že nikdo sem zatím nedal moc relevantních zkušeností, proto se zkusím o něco podělit (hlavně co se týče whisky). Dopředu se ale omlouvám za možnou nestrukturovanost.

  • Je to fakt náročné na čas a počáteční nastudování problematiky. Proto bych to moc nedoporučoval těm, kteří k alkoholu nemají vztah. Jinak se vám stane, že koupíte něco marketingově vyhypovaného jako např. v tomto vlákně zmiňovaný set Game of Thrones, který se ukázal být dosti špatnou investicí.
  • S časovou náročností se pojí to, že je dost těžké dostat se k lahvím, které fakt stojí za to. Jelikož v posledních letech se roztrhl pytel s investory do alkoholu, je o ty "správné" lahve fakt mela, takže se klidně stane, že se vyprodají v řádu sekund po naskladnění na eshopu.
  • S předchozím bodem se pojí to, že málokdy dokážete zjistit, kdy který eshop danou láhev uvede. A pokud se to dá zjistit, tak to chce mít eshopy ve sledování na FB, odebírat newslettery, být členem různých fór a skupin na FB, či jinde.
  • Někteří výrobci nebo eshopy už to dovedly do stavu, kdy jsou o lahve takzvané balloty - musíte být vylosování, abyste měli právo si láhev koupit. Zde však odpadá ta časová soutěž jak při naskladnění.
  • Brexit to fakt pokurvil - doprava z UK, kde je většina eshopů, je buď nemožná, nebo o dost dražší (zdražila i samotná doprava, tak se přidaly poplatky za proclení, připočítává se DPH, které vám ne vždy v UK odečtou atp.) Stejně tak většina aukčních domů je v UK.
  • Jedná se o alkohol - zákonná omezení, problémy s dopravci, kteří to nechcou vzít, může se to rozbít,...
  • Whisky a destiláty obecně nejsou až tak složité na archivaci, i tak je ale potřeba je chránit před světlem, mít je "na stojáka" a nejlíp je omotat parafilmem kvůli možnému odparu. Samozřejmě je nutné je bránit před malými dětmi, teenagery, živelnými katastrofami atp.
  • Hodně lidí se na investory do alkoholu dívá skrz prsty, především na tzv. flippery, kteří koupí novou láhev a hned se ji snaží za x-násobek prodat.
  • Nikdo vám moc neporadí, co přesně, kdy a kde koupit, protože je toho málo a pokud má dotyční info, tak toho spíš využije sám.

Výše jsem vypsal hlavní nevýhody tak, jak je vidím já. Jsou tady ale samozřejmě i výhody.

  • Když se povede, tak vám hodnota lahve se zvýší o stovky procent i během několika měsíců.
  • Pokud láhev nerozbijete, tak se vám hned tak asi nestane, že byste ztratili nějakou podstatnou část investice (nepočítám příklady, kdy jste to přepálili v aukci). Pořád ale může trvat celkem dlouho láhev prodat.
  • Je to hmotný statek a lahve často vypadají fakt hezky, takže se na to hezky dívá. :) Je v tom taky určitý prvek sběratelství.
  • Pokud cena neroste, tak jde láhev vždy vypít nebo darovat. Proto je důležité, aby jste kupovali to, co vám chutná.

Pokud by vám to přeci jenom stálo za tu námahu, tak níže ještě pár tipů, jaké lahve jsou ty správné. Bude to vztažené hlavně k whisky a taky to není dogmatické existuje velká spousta výjimek.
  • Lepší je whisky s udáním staří (s číslem udávajícím věk).
  • lepší jsou oficiální plnění - lahve přímo od palírny.
  • Lepší jsou různé speciální edice, omezená vydání, první plnění z dané palírny, číslované lahve, single casky (edice několika málo stovek lahví z jednoho sudu).
  • Lepší je, pokud je whisky v sudové síle (nenaředěná před lahvováním).
  • Lepší je, pokud má láhev nějaký příběh - velice dobré hodnocení, vydána za zvláštních okolností,...
  • Lepší je, pokud jde o zrovna "módní palírnu" (Macallan, Ardbeg, Lagavulin, Springbank,... oblíbenost se však během let mění)
  • Lepší jde, pokud je láhev z legendární, ale již nefunkční palírny (Port Ellen, Brora,...).

EDIT: Pozor taky na nacionalistické tendence. V Česku je v poslední době velice oblíbený Žufánek nebo whisky Gold Cock. To jsou ale věci, které mimo ČR moc lidí nezajímají a taky se u nich dostáváme k tomu, jestli je to investice nebo spíše spekulace, ale to je na delší debatu.


Jinak nějaké tipy na další informace:

Na FB skupina Investiční alkohol: https://www.facebook.com/groups/192035781370177

Fajn česká stránka o whisky, novinkách, recenzích atp.: https://poznejwhisky.cz

Serge Valentin, legenda whisky světa hodnotící lahve. Pokud některá dostane víc než 90, tak to většinou dost pohne s její cenou: http://www.whiskyfun.com

Již neaktivní stránka, kde se dá ale nejít spousta kvalitních informací: https://scotchwhisky.com


Toť zatím asi vše, pokud by někoho z vás zajímalo něco dalšího, tak napište. :)
Naposledy upravil(a) Popič dne 14 zář 2021, 17:59, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Kingswood
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1359
Registrován: 28 zář 2020, 12:52
Reputace: 1971
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Kingswood » 14 zář 2021, 17:54

Hezky popsáno. Sice jsem whisky fanda a na single malt si vždycky udělám rád čas, ale investice v lahvích jdou fakt mimo mě. Základní problém mám s rozbitností skla a u starých lahví s podvody s obsahem.
Jinak ale to co jsi popsal je dneska situace snad na úplně každém trhu se sběratelskými věcmi a je jedno jestli to jsou tenisky, známky, hračky auta nebo cokoliv jiného. Všude je to fakt stejný. Lidi neví co s penězma.
https://www.investicni.blog/
Osobní akciové portfolio 31.12.
Funds = WVAL 12%
Tech = INTC 10%, PLTR 7%
Energy = ČEZ 8%, FANG 7%
Consumer = AD 5%, CELH 5%, DIS 7%, GAW.L 5%
Other= SLG 26%, SLG.PRI 8%

Drmla
Gold pen
Gold pen
Příspěvky: 1217
Registrován: 05 říj 2020, 20:03
Reputace: 423
Kontaktovat uživatele:

Re: Investice do alkoholu

Příspěvek od Drmla » 14 zář 2021, 18:11

Tak na jednu stranu lidi neví co s penězma a na druhou stranu si berou hypotéky na 30 až 100 let?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů