EvoEstate - zkušenosti investorů

web: https://evoestate.com/
Cupi92
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1042
Kontaktovat uživatele:

Re: EvoEstate

Příspěvek od Cupi92 » 13 pro 2021, 11:18

Právě se mi na SM povedl dobrý obchod, tak dávám tip na to, jak si zlepšit výnos. Při obchodu na SM dostává naběhlý úrok komplet nakupující. Já si všiml půjčky od Heavy finance s 1% slevou, která byla více než 2 měsíce late (2 late měsíční splátky), ale s komentářem, že byla zpožděna platba od fondu a očekává se splátka v daném týdnu. Půjčku jsem tedy koupil za 1% slevu. Navíc byly obě zpožděné půjčky splaceny za dva dny. Takže nejen, že člověk oproti PM nemusel čekat dva týdny na začátek nabíhání úroku z financované půjčky, ale za pouhé 2 dny jsem dostal úroky naběhlé za 2 měsíce.

Joshua
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 953
Kontaktovat uživatele:

Re: EvoEstate - zkušenosti investorů

Příspěvek od Joshua » 16 pro 2021, 19:34

Nevím zda je to veřejná akce, ale aktuálně je na EvoEstate cashback akce na úvěry od HeavyFinance.
Invest in HeavyFinance projects listed on the primary market until December 31st and receive a 1% Cashback!
From the 17th to the 31st of December 2021, invest in any HeavyFinance project listed on the Primary Market and get a 1% Cashback.Cashback - 1% of the amount invested in HeavyFinance projects, will be added to your investor's account in January.Cashback does not apply to offers listed on the Secondary Market.
EvoEstate Team

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 30 pro 2021, 23:01

Na SM se objevilo hodně půjček za par, někdo vyprodává portfolio. Je tam i hodně půjček od Raizers po 100 eurech, kde je hodně naběhléo úroku, já chytil asi 10 měsíců naběhlého úroku.

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 02 úno 2022, 17:48

Velké novinky na EvoEstate, bohužel směrem k horšímu. Evo se spojuje s platformou InRento (CEO InRento je bývalý CEO EvoEstate), ve smyslu že EvoEstate zanikne. S tím zanikne i současné fungování EE ve smyslu nabídky projektů různých LO, zůstane pouze možnost investovat do projektů InRento. Pro další investování (již na InRento) je bohužel nutné založit si bankovní účet přes Paysera nebo Mangopay (podobné jako na Heavy Finance) a všechny příjmy z BUDOUCÍCH investic budou zdaněny už u zdroje sazbou 15%. Co dál?

Pokud nechcete pokračovat a nechcete zakládat Payseru nebo Mangopay, je možné nechat doběhnout postupně všechny půjčky a peníze budou zasílány na váš účet, ze kterého provádíte vklady. To však nese poplatky a nějaké poplatky zde budou účtovány. Detaily budou později ve webináři.

Druhá možnost je prodat vše, co máte, na SM, a to bez poplatku. Problém je, že se teď dá čekat dost plný SM, navíc tím přijdete o naběhlé úroky.

V obou případech nic moc. Další možnost je založit Payseru nebo Mangopay a pak

a) Nechci investovat dál -> nechám doběhnout stávající půjčky, ktere daněny NEBUDOU. Pak budu moct prostředky vybrat bez výše zmíněných penálů.

b) Chci investovat dál -> stávající půjčky doběhnou a příjem nebude zdaněn. Všechny prostředky zainvestované na InRento ale již daněny u zdroje budou. Je také možnost využít momentálních nabídek na SM, které se teď dají očekávat. Asi tam bude k vyzobnutí něco zajímavého. Pro Evo investory navíc bude výhoda ve formě cashbacku, a to 1,5% první rok, 1% druhý rok a 0,5% třetí rok, jakožto kompenzace za tyto problémy (resp. pokus o zamezení exodu investorů).

Kromě těchto komplikací ale bohužel přicházíme o možnost investovat do jiných LO, jako HF, Raizers apod.

Dotaz, má někdo zkušenost s investováním napřímo do Heavy Finance nebo podobných platforem, kde se strhává daň? Při danění podle paragrafu 10 asi nebude problém s dvojím zdaněním, nepletu se?

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 02 úno 2022, 17:52

Webinář s dalšími informacemi bude 7.2., viz email od Evo. Budu sem pro zájemce házet další info.

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 02 úno 2022, 18:10

Cupi92 píše:
02 úno 2022, 17:48

Dotaz, má někdo zkušenost s investováním napřímo do Heavy Finance nebo podobných platforem, kde se strhává daň? Při danění podle paragrafu 10 asi nebude problém s dvojím zdaněním, nepletu se?
Beru zpět, v pohodě by to bylo podle paragrafu 8. Ale co s 10? Kdybych teoreticky pokračoval dál, je možné stávající půjčky dodanit podle 10 a nové podle 8? Nebo jak postupovat jinak?

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2141
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 02 úno 2022, 18:21

Je to teda jen můj laický názor, ale u nových půjček přejít na 8 mi přijde rozumné.
V podstatě to budeš mít stejné jako dividendy ze zahraničí. Do DP je budeš uvádět, ale do přílohy číslo 3 doplníš, že už byly zdaněné u zdroje a v závislosti na daňové sazbě u zdroje doplatíš jen zbytek.

Přechod z 10 na 8, respektive jet oba souběžně by za téhle situace snad bylo u FÚ vysvětlitelné.

Jestli k tomu budou pořádat webinář a investoři mohou pokládat dotazy, tak by asi stálo za to zjistit i jejich náhled.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 10 úno 2022, 15:01

Zdravím,
no škoda toho vývoje ... už jsem tam měl vybudované pěkné portfolio které teď bude pěkně dlooouho dobíhat.
Mám tam 8 projektů přes In-Rento (většinou na 4-5 let, ale jeden dokonce na 10 let)

Co se dá dělat ... asi to přesunu na EstateGuru no :(

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 10 úno 2022, 21:21

Ještě nejsem rozhodnut, ale asi založím Payseru a budu pokračovat, InRento se mi líbí. Stejně tak Heavy Finance, kde bude s Payserou možnost investovat napřímo. U obou je nevýhodou zdanění u zdroje, ale je možno uplatnit dvojí zdanění. Navíc se mi nechce platit poplatky bez Paysery, nechci prodávat na SM a přijít o naběhlý úrok. Naopak, na SM je spousta zajímavého materiálu, slevy + např. teď jsem chytil půjčku s ročním naběhlým úrokem těsně před splacením (Raizers) ročního úroku.

Merger bude probíhat v dalších 24 měsících. Jak přesně dlouho, to nikdo neví... jak se to stihne. Jestli to chápu dobře, bude v mezidobí možné prodávat a nakupovat na SM na Evo Estate platformě. Platforma by po tyto 2 roky měla dále běžet, ale bez nových nabídek (možná jen InRento). Takže tyto dobré dealy se tam asi budou vyskytovat i nadále, jak investoři odcházejí.

Management Evo toho má až nad hlavu, nestíhají odpovídat a byly i problémy s transferem peněz z půjček. Už je to asi většinově spraveno, ale je možný větší výskyt grace/late půjček.

Záznam z webináře: https://www.youtube.com/watch?v=ndFGVxbk9pY

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 10 bře 2022, 11:26

Jen tak pro připomenutí: Pouze 1x za měsíc výběr zdarma

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 18 bře 2022, 08:54

Update ohledně mergeru EvoEstate a InRento

Merger měl proběhnou už 1.3., ale kvůli technickému zpoždění to bylo odloženo o 2 týdny. Před pár dny k mergeru konečně došlo a věci se trochu rozjely. Každému uživateli EvoEstate byl automaticky vytvořen účet na platformě InRento, přihlásit se k novému účtu můžete přes stejné přihlašovací údaje jako na EvoEstate. Po přihlášení do InRento budete vyzvání k vytvoření jednoho typu bankovního účtu - Paysera nebo Mangopay.

Já si vytvořil účet u Paysery, registrace je to i s KYC opravdu rychlá. Verifikace účtu úspěšně proběhla do 2 dnů. Po verifikaci si v InRento tento bankovní účet slinkujete s účtem InRento. Peníze k investování vám budou ležet přímo na vašem Paysera účtu, z něho budou probíhat i investice a na něj vám budou chodit splátky úroků a jistin. Na EvoEstate ještě ten den proběhl výběr nezainvestovaných peněz, ty mám momentálně na cestě na můj Paysera účet. Paysera je obecně rychlejší, lze zde provádět SEPA platby bez poplatku.

Pokud účet na Payseře nebo Mangopay nevytvoříte, budou veškeré splátky na EE automaticky převáděny na váš účet, odkud jste depozity prováděly, ale pravděpodobně s určitým poplatkem, který ještě nebyl konkrétně zmíněn, jak velký bude. To je důvod, proč jsem Payseru založil.

Úplně se neženu do přímých investic na platformě InRento kvůli dani. Na platformě je připisovaný úrok daněn u zdroje sazbou 15 %. Pokud vyplníte nějaký dokument a přiložíte potvrzení o českém daňovém rezidenství (na což asi potřebujete potvrzení přímo od daňového úřadu, stojí to asi 100 kč), pak vám bude strháváno pouze 10 %. Co se stane, když dokument nepřiložím? Podle mě, jestli jsem dobře pochopil smlouvu o dvojím zdanění mezi ČR a Litvou, si budu moct odečíst daň pouze 10 % a zbylých 5 % dodanit. Tzn. ve výsledku bych platil 20 % na dani. Celá tahle byrokracie mě odrazuje od investování na platformě, případně na jiných platformách se stejným fungováním (např. HeavyFinance, kde je také potřeba mít Paysera účet).

Peníze na EE/InRento tedy nejspíš využiju k investicím na SM EvoEstate, který zůstává otevřený a stále platí, že prodeje na SM EE jsou bez poplatku. Nákup půjček na SM EE je trochu složitější. Nedojde k přímé investici po kliknutí na Buy, ale obdržíte transakční instrukce, kam máte peníze zaslat. V principu to, pokud podpora EE nekecá, znamená provést ručně platbu na zadané údaje ze svého Paysera účtu, kde budu mít peníze k investici k dispozici. Motivace pro investování na SM EE je velké množství půjček se slevou, případně výhodné projekty, kde je hodně naběhlého úroku. Na EE totiž platí, že naběhlý úrok jde 100 % vlastníkovi projektu. Např. jsem takto koupil půjčku s 11,5 měsíci naběhlého úroku (projekt platil úroky 1x/rok). Za dva týdny jsem dostal úrok za celý rok, prodejce 0. Samotný nákup na SM EE jsem zatím nezkoušel, počkám, až budu mít příležitost reinvestovat zisky. S novým způsobem nákupu na SM také odpadá možnost podávat nabídky k nákupu za požadovanou cenu, což byla jedna z funkcí SM do této doby. Nyní lze pouze přijímat pouze nabídky k prodeji.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 21 bře 2022, 15:59

Hello,
tak jsem se konečně přihlásil i na InRento.
Přidal si tam Paysera account a čekal jsem jestli mi tam nějak skočí prostředky z EvoEstate.
Ale ono nic (po 2 dnech).

Jak jste na tom?
Já mám teď nějaké peníze v peněžence na EvoEstate a vlastně je ani nemůžu vybrat (není tam už ikonka).

Update: Po 3 dnech přišli peníze které byli v peněžence na EvoEstate na Payseru

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 22 bře 2022, 13:28

Jackob.Fish píše:
21 bře 2022, 15:59
Hello,
tak jsem se konečně přihlásil i na InRento.
Přidal si tam Paysera account a čekal jsem jestli mi tam nějak skočí prostředky z EvoEstate.
Ale ono nic (po 2 dnech).

Jak jste na tom?
Já mám teď nějaké peníze v peněžence na EvoEstate a vlastně je ani nemůžu vybrat (není tam už ikonka).

Update: Po 3 dnech přišli peníze které byli v peněžence na EvoEstate na Payseru
Mně proběhl první převod z EE na Payseru minulý týden. O víkendu to nejelo, ale od pondělka (včera) má probíhat automatický převod na Payseru na denní bázi. Potvrzuju další převod včera nějakého drobného úroku, který přišel o víkendu. Takže to nějak rozjeli.

Ještě bojují se SM, investoři měli problém dávat nabídky apod., včera SM dokonce neukazoval nic. Už by to mělo být opraveno.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 23 bře 2022, 16:55

Ahojte,
vidíte v InRento investice realizované přes EvoEstate?

Já je tam aktuálně nevidím (a ani nevím jestli se tam mají objevit).

Děkuji

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 24 bře 2022, 09:15

Jackob.Fish píše:
23 bře 2022, 16:55
Ahojte,
vidíte v InRento investice realizované přes EvoEstate?

Já je tam aktuálně nevidím (a ani nevím jestli se tam mají objevit).

Děkuji
Je možné, že k tomu v budoucnu přistoupí, ale prozatím platí, že stávajicí půjcky budou zobrazovany stále na Evo, web Evo se nevypne.

Heavy Finance zmínilo, že umožní investorům registraci bez nutnosti KYC a depozitů, přičemž HF bude zobrazovat tvé stávající HF půjčky provedené přes Evo spolu s aktualizacemi zpožděných půjček. Tyto informace by se ale měli snažit dávat i do komentářů na Evo, jako to bylo dosud.

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 24 bře 2022, 09:20

Spoustu investorů mate to, že na InRento nevidí tlačítko k výběru peněz. To ale není nutné, jelikož všechny peníze neleží na InRento, ale na našem Paysera účtu, ke kterému máme přístup. Výběr se tedy provede jednoduše provedením platby z Paysery např. na Revolut nebo kamkoliv jinam a je to zadarmo. Odpadá tedy poplatek za výběr peněz z platformy, což je fajn.

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 14 čer 2023, 15:15

Přestože EvoEstate už nějakou dobu jako platforma dobíhá a nemá nové projekty, stále je to moje zdaleka největší expozice v rámci p2p/crowdfundingu, a to hlavně kvůli tomu, že nemůžu odolat v občasných reinvesticích. RE trh se potýká s problémy, prodlužováním splátek, ale v rámci EE nepozoruju zdaleka takové problémy jako např. na EstateGuru. Nedělám si iluze, že všechny půjčky skončí vrácením celé investované částky, ale obchodováním na sekundárním trhu se dá podle mě toto riziko částečně eliminovat - pokud máte povědomí o půjčkách nacházejících se na platformě (je jich stále dost, ale postupně se dá velkou část si zapamatovat) a sledujete týdenní updaty, dají se poměrně dobře obchodovat sice půjčky v prodlení, ale s velkou nabízenou slevou. Dnes mi doběhl jeden takový projekt a jeden splatil úroky od února dodnes.

1) První z projektů jsem kupoval na SM v listopadu za par, přičemž zde byl naběhlý úrok za 2 roky, cca 20 %. Dnes byla vrácena jistina i úrok, celkem výnos 27,9 % za půl roku.

2) Druhý projekt jsem kupoval částečně v listopadu a částečně před 2 měsíci, jistina 200 EUR nakoupena za cenu 182 EUR, přičemž sice se zpožděním, ale splátky jsou doplacené a prodloužení je o 6 měsíců. Takové projekty, kde je vidět splácení, se dají často prodat s malou slevou, což stále přinese výnos, když jsem půjčku kupoval v 9% slevě.

Doufám, že tyhle příležitosti někdy s IRR > 50 % p.a. ve výsledku zmírní dopady možných defaultů v dlouhodobějším měřítku. Investoři jsou nervózní a kvůli pasivitě EvoEstate nabízejí často přemrštěné slevy, někdy třeba až 60 %. Pokud to není totální shit projekt, dá se koupit a střelit dál třeba v 30-40 % slevě. Často se zde dá realizovat velký zisk v rámci doslova několika dnů.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 08 zář 2023, 13:46

Ahoj, investoval někdo na EvoEstate a má tam zbývající investice?

Já vůbec nechápu jak funguje ten merger s InRento ... otevřel jsem InRento (snad poprvé od toho co se tam člověk vlastně musel zaregistrovat) a mám tam docela dost EUR :-)

Cupi92
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cupi92 » 08 zář 2023, 19:14

Jackob.Fish píše:
08 zář 2023, 13:46

Já vůbec nechápu jak funguje ten merger s InRento ... otevřel jsem InRento (snad poprvé od toho co se tam člověk vlastně musel zaregistrovat) a mám tam docela dost EUR :-)
Já se teď přihlásil na InRento, ač jsem přes tenhle web nikdy nikam neinvestoval, a vidím tam u sebe asi 32 EUR. Když jsem klikl na svůj profil, změnilo se to na 0. :-) Mají teď trochu bordel v číslech, podle Telegramu... pokud jsi tam nikdy neinvestoval, tak správně budeš mít taky nulu.

Pokud jsi investoval přes EvoEstate pouze, pak všechny platby chodí stále na Evo a jednou měsíčně je automaticky posílají na Payseru/Mangopay. Management InRento se od Evo prakticky odstřihl a Evo tak dobíhá nějak samovolně s velmi osekanou podporou.

Jackob.Fish
Silver pen
Silver pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jackob.Fish » 25 zář 2023, 11:46

Cupi92 píše:
08 zář 2023, 19:14
Jackob.Fish píše:
08 zář 2023, 13:46

Já se teď přihlásil na InRento, ač jsem přes tenhle web nikdy nikam neinvestoval, a vidím tam u sebe asi 32 EUR. Když jsem klikl na svůj profil, změnilo se to na 0. :-) Mají teď trochu bordel v číslech, podle Telegramu... pokud jsi tam nikdy neinvestoval, tak správně budeš mít taky nulu.

Pokud jsi investoval přes EvoEstate pouze, pak všechny platby chodí stále na Evo a jednou měsíčně je automaticky posílají na Payseru/Mangopay. Management InRento se od Evo prakticky odstřihl a Evo tak dobíhá nějak samovolně s velmi osekanou podporou.
Tak už jsem přišel na to proč to tak je. Je to přímo spojeno s Peyserou kam mně osobně chodí výplaty z EvoEstate

Odpovědět