Investice do drahých kamenů
-
- Gold pen
- Reputace: 996
- Kontaktovat uživatele:
Re: Investice do drahých kovů
Já mám radši drahé kameny. Jsou mnohem vzácnější, dražší a pro mě krásnější než zlato a stříbro a z nich vyrobené mince. Nejlepším tvůrcem je pro mě příroda. Pouhý 1 karát prvotřídního barmského rubínu s certifikátem pravosti od renomované světové gemologické laboratoře stojí víc než ta cihla zlata. Je to totiž velká vzácnost. Čím vzácnější a kvalitnější, tím dražší. To je ta správná investice. Třeba cena smaragdů na světových trzích stoupá stabilně cca o 80% ročně. Ložiska prvotřídních kolumbijských smaragdů jsou totiž prakticky vytěžena. Investuju do toho, čeho je málo, a brzy už vůbec nebude k mání. Často se ten drahý kámen těží v jediném dole na světě, který už je třeba skoro vytěžen.
A některé ty drahé kameny jsou navíc neskutečně krásné. Třeba můj oblíbenec ethiopský opál, zářící úplně všemi barvami, až oči přechází. Prostě nádhera.To dokáže jen příroda.
A některé ty drahé kameny jsou navíc neskutečně krásné. Třeba můj oblíbenec ethiopský opál, zářící úplně všemi barvami, až oči přechází. Prostě nádhera.To dokáže jen příroda.
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Reputace: 1070
- Kontaktovat uživatele:
Určitě to má taky něco do sebe. Jenže vyznat se v nich/mít alespoň tušení ceny je ještě těžší než v mincích, nehledě na to, že se mnohé z nich vyrábějí celkem snadno a ve velkém (ale o tom, že vyrazit si nějaké vzácnější mince by neměl být problém jsem tu psal už kdysi dávno). Takže pak už je to jen otázka ne/důvěry.
Další otázka je pak problém obchodovatelnosti/likvidity.
Mimochodem, když už jsem byl u vzpomínání, co mi prošlo rukama, tak běžný syntetický "Zirkon" se stabilizuje přídavkem Y2O3. Kdysi se mi do pařátů dostal jeden, co byl stabilizovaný Gd2O3, ze začátku jsem na to koukal dost nedůvěřivě a začal ověřovat...
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX
Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators
BTW
CO<JAK<PROČ
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX
Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators
BTW
CO<JAK<PROČ
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Ano, syntetická výroba drahých kamenů je problém. Vyrábí je a obchodují s nimi hlavně Číňani, Indové a Rusové. Když by začátečník chtěl něco koupit třeba na ebay - to není pro začátek špatné, dají se tam koupit levně i pěkné kousky, měl by především anulovat všechny obchodníky z těchto zemí, je to skoro jistě fake. Zárukou je samozřejmě certifikát, ale zase jen od spolehlivé gemologické laboratoře. Zájemce si samozřejmě musí všechno předem nastudovat, stejně jako u každé investice. Dělám to asi 10 let, pořád jsou nové zkušenosti, nové nálezy, nové drahé kameny. Jsou burzy, specializované obchodní platformy atd. Je to velký byznys, u nás skoro neznámý. Zato Němci v tom jedou ve velkém. A samozřejmě Američani a Japonci.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Pro inspiraci - ethiopský opál z naleziště Welo, vzor honeycomb /plástev medu/, vybroušen do tvaru kabošon. Dole video:
https://www.ebay.com/itm/12-00-CT-DARK- ... SwU~BfYeIg
- P2P_Ronie
- Gold pen
- Reputace: 656
- Kontaktovat uživatele:
Hej to je paráda. Jsem se m usel držet, abych ho nehodil do košíkuGOGO7 píše: ↑26 led 2021, 15:21Pro inspiraci - ethiopský opál z naleziště Welo, vzor honeycomb /plástev medu/, vybroušen do tvaru kabošon. Dole video:

CZ: ČEZ | KB
Evropa: BATS | FLOW | ACOMO | TIBN
US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS
Svět: HK.9988
REITs: MPW | O | MAA
ETF: Portu
US: VZ | INTC | VEEV | FTNT | HSY | EL | KO | ABBV | AMZN | NKE | CSCO | MRK | CVS
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě cennější jsou ale černé australské opály z jediného naleziště Lightning Ridge. Mrňous 1,4ct. Opět video.
https://www.ebay.com/itm/1-39-cts-Austr ... SwcnVgCMRr
https://www.ebay.com/itm/1-39-cts-Austr ... SwcnVgCMRr
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Mě se víc líbí opály..
Výtvor přírody, vykutáno ze země.
Výtvor přírody, vykutáno ze země.
- P2P_Ronie
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Já bych jen měl asi nějaký psychický blok zrovna toto kupovat na ebay... 

-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, na to jsou jiné zdroje. Chtěl jsem jenom ukázat, jak to vypadá. Na ebay jedině pokud o tom už něco vím a jen levnější věci.
Ale zrovna třeba Thajci jsou celkem spolehliví /na rozdíl od Indů a Číňanů/, ostatně Bangkok je světová Mekka tohoto byznysu.
U drahých kousků to chce certifikát.
Ale zrovna třeba Thajci jsou celkem spolehliví /na rozdíl od Indů a Číňanů/, ostatně Bangkok je světová Mekka tohoto byznysu.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
https://www.ebay.com/itm/13-65Ct-Natura ... %3A2334524 Odpuzující příklad fake stone. Barmský rubín takové velikosti by stál desítky milionů Kč. Takže Indova směšná nabídka a určitě sklo. Oni to takhle zkouší a občas někoho uloví..
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Ale třeba i "obyčejný" jaspis může být vybroušený krásný a přitom poměrně cenný. Hlavně Američani je rádi sbírají, třeba jejich Bruneau jasper z Idaha. https://www.etsy.com/search?q=bruneau%20jasper%20cab
No nic, končím, kameny mám prostě rád, snad jsme si aspoň trochu zpříjemnili odpoledne
No nic, končím, kameny mám prostě rád, snad jsme si aspoň trochu zpříjemnili odpoledne

-
- Gold pen
- Reputace: 423
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se bál, že jednoho dne udělají syntetiku kvalitnější originálu a hodnota půjde do kopru. Už před lety jsem o tom četl, jak je syntetická výroba už pokročilá.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Syntetika se pozná. Nikdy nedosáhne ceny přírodních kamenů. Nejvíc se teď vyrábí syntetické rubíny. Můžou být sebekrásnější, ale jejich cena bude vždycky jen zlomkem ceny přírodních kamenů, daných jejich vzácnosti. S vytěžením dolu raketově stoupá cena přírodních kamenů. Pozná se nejen jestli třeba smaragd je syntetický, ale pozná se spolehlivě i země původu /Brazilie, Kolumbie, Rusko/, ty kameny jsou odlišné a jinak ceněné a pozná se i konkrétní důl třeba v Kolumbii. Každý přírodní kámen je naprosto jedinečný unikát.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé
Díky za info. Skoro bych si taky hned ten kamínek z ebay koupil. Asi ti napíšu soukromou zprávu, kam se zaměřit, když bych něco takového chtěl pořídit. Ebay mi přijde jako hodně riziková záležitost.
Byl by to hezký dárek/investice k narozeninám.

Byl by to hezký dárek/investice k narozeninám.
- P2P_Ronie
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Kde kupuješ, na takových těch burzách drahých kamenů? Jsem se tam na tvůj popud chtěl jít podívat, ale jaksi smolík no...GOGO7 píše: ↑26 led 2021, 16:02Jasně, na to jsou jiné zdroje. Chtěl jsem jenom ukázat, jak to vypadá. Na ebay jedině pokud o tom už něco vím a jen levnější věci.

-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Burzy minerálů a drahých kamenů jsou každoročně různě po republice, letos to ale kvůli covidu bude asi problém.
Nejslavnější a největší burza drahých kamenů je každoročně na podzim v Mnichově.
https://mineralshop.cz/1212-burzy-2021.html
https://www.malachit-obchod.cz/mineralogicke-burzy/
Nejslavnější a největší burza drahých kamenů je každoročně na podzim v Mnichově.
https://mineralshop.cz/1212-burzy-2021.html
https://www.malachit-obchod.cz/mineralogicke-burzy/
-
- Silver pen
- Reputace: 112
- Kontaktovat uživatele:
Moc pekne kaminky. Na rozdil od pomijive radosti z uspesneho trejdu, si dovedu predstavit, ze tohle je trvalejsiho a zrejme i uslechtilejsiho razu. Ale mam respekt z toho co zminil Drmla. Pokrok nezastavis a co dnes syntetika nezvladne, nemusi platit za par let...ale jinak parada...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Syntetické drahé kameny budou stále dokonalejší, stejně jako budou stále dokonalejší přístroje a metody na jejich odhalení.
-
- Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
To dává smysl.
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 953
- Kontaktovat uživatele:
Investice do drahých kamenů
Na podnět Gixiana (děkuji) jsem oddělil diskuse kovů a kamenů. Kdybys chtěl GOGO a měl náladu, klidně tu můžu přilepit i nějaký úvodní post od Tebe. Já kamenům zase tolik nerozumím
. Naposledy mě na stavárně vyhodili od zkoušky z geologie protože jsem o jednou šutru řekl, že to je vyvřelina a zkoušející mi dal na poznávačce spálenej chleba jeho manželky...