GOGO7 píše:Sám účet u Lynx nemám. Ale našel jsem toto
https://www.degiro.cz/poplatky/. Na platformě Lynx vidím
https://www.lynxbroker.cz/tarify/etf/. Je v tom trošku rozpor. Nebo Lynx poplatky snížil? Nevím. Já jsem na Degiro platil za ETF 1 nebo 2 USD nebo taky vůbec nic, to už ale je minulost. Nikdo netouží po tom, aby mu broker vyluxoval účet. Na IB jsem za neaktivitu neplatil nic. Sám nemám účet na IQ trade, ale na fóru Finakademie si tohoto brokera účastníci velmi chválí, sám nemohu posoudit. Pan Kopáček z odkazu by zájemcům asi vše vysvětlil. Uvažuju o tom. Low-cost broker je pro investora základ.
P.S. Vám reálně na účtu odečítali 10 USD měsíčně za neaktivitu? Tak to jsem měl asi štěstí, za 5 let u IB mi to neudělali ani jednou, a neaktivní jsem byl skoro pořád..

Co se těch poplatků za neaktivitu u IB týče, je to hned druhý bod u nich v ceníku na
této stránce. Sám jsem tam měl sice jen demo účet, ale několikrát jsem o tomto poplatku četl i od ostatních lidí. Vyhne se tomu člověk, který za měsíc alespoň těch $10 utratí, který má účet v hodnotě nad $100 000. Investor, kterému je do 25 let, platí jen $3.
S IQ trade zkušenost nemám a pokud dobře chápu ceník, tak to není špatné, ovšem na první pohled na mě moc dobře nepůsobí ten web (jak kdyby byl dělán na koleni, to by vadilo každé seriózní firmě), ale především mám rád platformu Lynx BASIC, což je jednoduché a intuitivní prostředí především pro dlouhodobé investory, kteří nepotřebují dělat nějaké technické analýzy grafů a další složitější operace specifické především pro tradery. U IQ Trade na mě nejmíň nesympaticky působí asi ta platforma Trade Master, ale i tak nic moc. Pozitivum je samozřejmě to, že se jedná o zprostředkovatele pro IB, stejně jako Lynx.
Souhlasím, že low-cost broker je základ, ale v rámci mezí. Pokud nějaké firmě svěřuji 50 % svého majetku, na prvním místě je pro mě především pocit bezpečí. Takový pocit ve mně Lynx budí, mnozí ostatní brokeři bohužel ne. Nerad bych dal své peníze nějakému Vlkovi z Wall Street. Pokud vložím 40 tisíc Kč a přikoupím za ně jedno ETF, zaplatím na poplatcích (konverze do USD + nákup ETF) něco málo přes 0,5 % celkem, což je mimochodem ještě méně, než kolik jsem platil za vklad na P2P platformy jako třeba Mintos.
Za předpokladu, že se všem brokerům zmíněným v tomto vláknu bude dařit dobře, tak to klientům levnějších brokerů než Lynx jedině přeji. Je na každém z nás, komu se rozhodneme věřit a kdo (mimo poplatků) splňuje naše specifické požadavky. Sám jsem ještě v docela rané fázi budování portfolia, ale mít těch $100 000 (kde už není poplatek za neaktivitu), snad bych i přemýšlel o přechodu přímo k IB.