Sun Finance - diskuze k poskytovateli

K diskusím: Aventus; Capital Service; Creditstar; Delfin Group; Finitera; Finko; ID Finance; IDF Eurasia; IuteCredit; Lime Zaim; Mogo; StikCredit; Sun Finance; Wowwo;
Odpovědět
zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2086
Kontaktovat uživatele:

Sun Finance - diskuze k poskytovateli

Příspěvek od zbynhu » 22 zář 2020, 10:36

Sun Finance – popis společnosti
Sun Finance je lotyšská skupina z Rigy, pod kterou spadá řada značek online poskytovatelů nebankovních spotřebitelských půjček. Sun Finance je aktivní na trzích v Lotyšsku (značka poskytovatele Bino), Polsku (Kuki, Finbo), Mexiku (Dineria), Dánsku (Simbo, Kronelan), Kazachstánu (Tengo, Keke) a od roku 2019 také ve Švédku (Lumify) a Vietnamu (Tamo).

Společnost Sun Finance má 700+ zaměstnanců, přes 2,5 milionu registrovaných klientů a za svou historii poskytla více než 5,4 milionu půjček v objemu přesahujícím 425 milionu EUR.

Sun Finance působí pouze na platformě Mintos, přičemž je nutné zmínit, že Mintos a Finko jsou společnosti personálně propojené. Většina poskytovatelů působila na platformě Mintos nejprve samostatně a v roce 2019 došlo k sjednocení pod skupinu Sun Finance. Při investování je nutné dávat pozor, protože Sun Finance nenabízí skupinovou garanci pro všechny své značky.

Sun Finance – základní data
Rok založení: 2017
Podporované měny půjček: DKK, EUR, KZT, PLN
Průměrný roční výnos: 10 – 16% (EUR)
Splatnost nabídek: 1 den – 30 dní
Buyback garance pro nabízené půjčky: ano
Nabídka zajištěných půjček: ne
ExploreP2P rating: 7 (Vietnam), 9 (Mexiko), 13 (Kazachstán), 33 (Polsko, Dánsko), 45 (Lotyšsko)
Mintos Rating: B-
Web poskytovatele: https://www.sunfinance.group/

Pro další informace o poskytovateli a přehled hodnocení poskytovatele dalšími investory přejděte na příslušnou stránku webu P2Ptrh.cz.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1406
Kontaktovat uživatele:

Re: Sun Finance - diskuze k poskytovateli

Příspěvek od Namor » 15 led 2021, 13:55

Rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti se Sun. Mintos jim udělal hezký PR, sazby jsou aktuálně vysoké - 16%, PP v podstatě nulový, statistiky příznivé. Jaké máte zkušenosti s prodlužováním krátkodobých půjček od Sun, Já jsem si premiérově trochu nakoupil Lotyšsko, abych sledoval případné prodlužování, grace...
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Reputace: 1064
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 15 led 2021, 17:00

Namor píše:
15 led 2021, 13:55
Rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti se Sun. Mintos jim udělal hezký PR, sazby jsou aktuálně vysoké - 16%, PP v podstatě nulový, statistiky příznivé. Jaké máte zkušenosti s prodlužováním krátkodobých půjček od Sun, Já jsem si premiérově trochu nakoupil Lotyšsko, abych sledoval případné prodlužování, grace...
Sun jsem kupoval kdysi dávno, když fungoval jako jednotlivé filiálky. Jednalo se o šrot - 1M půjčky s vyšším výnosem a slabým hodnocením poskytovatele. Takže v současnosti Ti neporadím - jediné co, tak pokud se nepletu, tak ve Zbyňkových výkazech myslím bylo, že poslední dny upisovali s výnosem 12%, nikoliv 16% jako předtím.
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX

Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators

BTW
CO<JAK<PROČ

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 15 led 2021, 17:10

Namor píše:
15 led 2021, 13:55
Hele podle tabulky ratingu poskytovatelů, co doplňuju na P2Ptrhu (teď jsem to zrovna aktualizoval), tak si nepamatuju, že by měli větší problém s vícedenním PP. Snad jen Polsku bych se vyhnul.

Sunu taky v listopadu zvyšovali rating ExploreP2P:
Sun Finance has provided updated financials for its subsidiaries in Denmark, Poland and Latvia. Each reported strong profits in the year to September. The results for Poland and Denmark were surprising, as other lenders in these countries have suffered from new regulations that have affected collection rates and profitability.
We have upgraded the ratings of these subsidiaries, but hope to learn more about how the Denmark and Poland subsidiaries have been able to perform so well. The weaker subsidiaries in Vietnam, Mexico and Kazakhstan did not provide any financial updates. These subsidiaries receive a group guarantee. However, as Mintos has a poor track record when it comes to enforcing group guarantees, we plan to continue rating these subsidiaries on
the basis of their own financials and track record. The Sun Finance group reported a profit of €12.1m in the 9 months to September, which was a strong result.
Každopádně sám do nich investuju pouze na SM v případě, že je nějaká sleva.
Po zkušenostech s Varks, Cashwagon apod. jsem krátkodobé půjčky téměř přestal točit a beru spíše víceměsíční.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 15 led 2021, 17:43

Vidím to stejně - také jsem se krátkodobým obloukem vyhýbal. Mám ale problém s rozumnou diverzifikací. Nechci skončit ve 4 LO po 25% a nyní je těžké najít stabilní LO a lepší úrok (lepší = jako před pár týdny :D ).

Se svátky ubyly nové půjčky, na Mintos přitekly nové peníze - asi od Ježíška a tak je pře/vykoupeno.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 11 úno 2021, 16:37

Sun Finance má problémy v Dánsku, kde klientům půjčovala za vyšší sazby, než je legislativou dovoleno.
The Consumer Ombudsman: Capitolia has charged illegal fees and default interest to consumers

The consumer loan company Capitolia has granted loans via the websites simbo.dk and kronelån.dk on unfair terms since 1 July 2020. Consumers may therefore be entitled to receive money back from Capitolia.

The Consumer Ombudsman assesses that the loan agreements that the consumer loan company Capitolia ApS has entered into as of 1 July 2020, have a number of unreasonable and invalid terms regarding e.g. payment of fees and default interest. The loans are offered via the websites simbo.dk and kronelån.dk. The Consumer Ombudsman has asked Capitolia to pay back the illegally charged fees and default interest to consumers.

When the ban on consumer loans with an APR of over 35 percent came into force on July 1, 2020, Capitolia introduced a fee of 17 percent of the loan balance if borrowers do not send their financial information to Capitolia every 30 days.

In the Consumer Ombudsman's opinion, Capitolia has no authority in the loan agreements to charge the fee of 17 percent. At the same time, any supplementary agreements on the payment of such a fee are invalid because the agreements are caused by fraud and exploitation of consumers' financial difficulties.

The Consumer Ombudsman also assesses that Capitolia has disclosed the APR, credit costs and the total repayment amount without including a fee of 20 percent of the balance that consumers must pay each time they withdraw money on the loan. Capitolia may not demand payment of higher costs than stated in the loan agreements.

In addition, Capitolia wrongfully charges 37 percent in default interest on the loans. Consumers cannot be required to pay a higher default interest rate for late payment of services on loans than the interest rate set semi-annually on the basis of Danmarks Nationalbank's official lending rate. Currently, the default interest rate is 8.05 percent.

Other terms in Capitolia's loan agreements are also unreasonable and therefore invalid. In the opinion of the Consumer Ombudsman, Capitolia cannot:

- demand that consumers repay their loans immediately if consumers do not send information about their finances to Capitolia every month;
- terminate the loan agreement for immediate repayment if the credit rating of the consumer changes
- reserve the right to charge a fee for services without stating in the loan agreement which services trigger a fee and the price thereof,
- amend the loan agreement with three months' written notice without specifying in the loan agreement which circumstances may justify changes to the agreement,
- arbitrarily change interest rates and fees,
- fail to repay claims under DKK 50,
- add interest periods and
- only show consumers a copy of the loan agreement before it is entered into when consumers are entitled to have the loan agreement on paper or another durable medium.

The Consumer Ombudsman has informed Capitolia that the Consumer Ombudsman will report the company to the police for e.g. to violate the ban on consumer loans with an APR of over 35 percent.

Consumer Ombudsman, Christina Toftegaard Nielsen, says:

“When the rules on the new APR ceiling came into force, Capitolia introduced a business model that aims to get consumers to pay a fee of 17% of the loan per month. It is an invalid term and therefore Capitolia must pay the illegal fees back to the consumers.

“We encourage consumers who have taken out a loan on simbo.dk or kronelån.dk after 1 July 2020 to contact Capitolia with a view to repaying the money that Capitolia has illegally collected. If consumers continue to have a loan with Capitolia, the money can be set off against their debt to Capitolia. ”
Převzato z postu Kristapse na https://p2p.holdings/newsfeed.

Upozorňuji, že Sun Finance Dánsko (Simbo) nemá od Sun Finance skupinovou garanci, takže jak to může dopadnou je každému jasné...

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1289
Kontaktovat uživatele:

Sun finance Denmark

Příspěvek od FraK » 12 úno 2021, 19:18

Tak mi z Mintosu přišla zpráva, že Sun Finance Denmark má pozastavenou možnost nabízet půjčky na primárním trhu, jelikož ombudsman spotřebitelských práv v Dánsku na ně podal trestní oznámení.

No, raději jsem všechny půjčky Sun Finance Denmark prodal na sekundáru - dokud to jde.

Normálně bych si je ani nekoupil, neboť dánská pobočka Sun finance byla už delší dobu v problémech, ale jak zavedli přirážku na prodej půjček a omezila se nabídka na krátkodobé půjčky serióznějších poskytovatelů, tak jsem kvůli likviditě dal část prostředků do I&A. A ten mi do těchto půjček investoval. No, jsem blbec, že jsem do I&A vůbec něco dal.

Raději příště zvolím dlouhodobější půjčky jen serióznějších poskytovatelů a budu holt počítat s tím, že jednou zaplatím poplatek za prodej...
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Re: Sun finance Denmark

Příspěvek od Namor » 12 úno 2021, 19:57

FraK píše:
12 úno 2021, 19:18
No, jsem blbec, že jsem do I&A vůbec něco dal.
Raději příště zvolím dlouhodobější půjčky jen serióznějších poskytovatelů a budu holt počítat s tím, že jednou zaplatím poplatek za prodej...
Nesmíš to vidět tak sebekriticky. Naopak jsi získal cennou zkušenost, která se jinak, než praxí nedá nebýt. Nikdo na tomto fóru neinvestoval vždy ideálně.

gulliver
Gold pen
Gold pen
Reputace: 338
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gulliver » 12 úno 2021, 23:19

Lidi se toho sun finance hlavně dánského pěkně teď zbavuji, uvažuji zda spekulovat :D

gulliver
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gulliver » 13 úno 2021, 10:07

děje se sun finance něco víc? Ptám se, že byly a jsou masivní vyprodeje všech druhů sun finance než jen danského.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 13 úno 2021, 10:47

O ničem dalším nevím, jinak se podle posledních výsledků Sun Finance dařilo vcelku dobře.
U Dánska nejsou vázaní skupinovou garancí, takže při nejhorším můžou Dánsko "zaříznout" a zbytek poběží dál - teda samozřejmě s velkou ztrátou důvěry od investorů.
A ty výprodeje - neúčastním se, tak nevím, jak jsou velké slevy (teď na SM vidím -0,5%), ale přijde mi to spíš jako obezřetnost od opatrných investorů než něco víc.

gulliver
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gulliver » 13 úno 2021, 12:10

zbynhu píše:
13 úno 2021, 10:47
O ničem dalším nevím, jinak se podle posledních výsledků Sun Finance dařilo vcelku dobře.
U Dánska nejsou vázaní skupinovou garancí, takže při nejhorším můžou Dánsko "zaříznout" a zbytek poběží dál - teda samozřejmě s velkou ztrátou důvěry od investorů.
A ty výprodeje - neúčastním se, tak nevím, jak jsou velké slevy (teď na SM vidím -0,5%), ale přijde mi to spíš jako obezřetnost od opatrných investorů než něco víc.
no viděl jsem předtím 2% a potom 1% slevu

entik
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 141
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od entik » 13 úno 2021, 13:13

Přijde mi to spíš jako panika neinformovaných investorů, něco jako "vidim, že Sun Finance má problém, prodám všechno od nich". Že se to týká jen Dánska už neřeším/nedoneslo se to ke mě. Něco jako ten GME rush, kde krome US firmy poskočil o 30+% i těžař se stejným tickerem na australské burze.

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1289
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 13 úno 2021, 18:19

Sin Finance Dansko jsem vse prodal. Uz delsi dobu to s nimi nevypada dobre, ted ty problemy s trestnim oznamenim a nemaji skupinovou garanci, ale ostatnich filialek Sun Finance v jinych zemich bych se nebal.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

Namor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 17 úno 2021, 20:17

explorep2p se vyjádřil k Sun Dánsko:

Sun Finance runs into big problems in Denmark
https://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 19 úno 2021, 20:27

Mintos vrací půjčky Sun Finance z Dánska na primární tržiště - Sun Finance je sebevědomé, že legislativu neporušuje.

https://www.mintos.com/blog/mintos-resu ... n-denmark/

Gixian
Gold pen
Gold pen
Reputace: 740
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gixian » 22 úno 2021, 12:18

Tak to je sebevedomej (cti "bezohlednej") hlavne Mintos, ze jim tak bezmezne veri a nevidi v tom soudnim sporu problem.
Protoze jestli ten soudni spor nedopadne, tak to z pohledu poskozenych klientu bude o tom, ze Mintos vedel, ze LO je v problemech, ale kryl ho.

Ale chapu ze z pohledu Mintosu je to trochu prekerka, pac vime ze ty LO vetsinou funguji jako "prutokovy ohrivac vody" (SomeoneWhoCares by rekl "jako letadlo" ;) ), takze pokud jim Mintos na delsi cas odstavi primar, dozene je dost mozna ke insolvenci bez ohledu na dalsi veci.

A jeste jedna myslenka: Obecne vzato to reseni primar zakazeme (aneb pujcky tohoto LO nejsou dost kvalitni abysme vam s klidnym svedomim doporujici je dal kupovat), ale sekundar nechame povolenej (nemame nic proti tomu, abyste ten problem hodili na krk jinemu, mene informovanemu chudakovi), to mi taky neprijde uplne koser.

Odpovědět