Drmla píše: ↑04 bře 2021, 14:02
Ale nějak na mě moc dojem neudělal. Jde o dost velké byty, drahé, určené jako investiční nebo víkendové pro boháče. Nevím, nevím. Rezidenční jsou jistější.
Dobrý den, máte pravdu, že velikost a dispozice bytů není z pohledu prodejnosti ideální, na což upozorňujeme i v naší analýze. S dovolením přiložím citaci:
"Na základě vlastního průzkumu trhu nabídkových cen a výsledků odhadu na základě znaleckého posudku jsou, dle našeho názoru, ceny stanovené developerem za metr čtvereční prodejní plochy jednotek projektu na úrovni nabídkových cen za podobné nemovitosti v širokém okolí projektu...
Je však nutné podotknout, že absolutní cena jednotek projektu je relativně vyšší oproti srovnatelným projektům, což je způsobeno primárně skutečností, že se jedná o větší bytové jednotky z pohledu čistě podlahové plochy a z tohoto důvodu vnímáme vyšší prodejní riziko než u ostatních projektů horských apartmánů, kde jsou bytové jednotky menší a většinou je zajištěna i jejich následná správa včetně pronájmu či podnájmu třetím osobám. Absence těchto možností může vést k horší prodejnosti bytových jednotek."
Z mého pohledu je k tomuto tématu také důležitá
Citlivostní analýza poklesu výnosů projektu na schopnost splacení úvěru Upvest, kde jsme došli k následujícímu závěru. Opět cituji z naší analýzy:
"I v případě poklesu prodejních cen jednotek projektu o 32,3 % (za předpokladu, že ostatní vstupy zůstávají nezměněné), Upvest stále obdrží celou výši jistiny úvěru včetně plánovaných výnosů. V momentě, kdy ceny jednotek projektu klesnou až o 34,9 %, výnosy projektu jsou dostačující pouze na splacení jistiny úvěru od Upvest, nikoli už na výplatu výnosů plynoucích z úvěru od Upvest. Až v momentě, kdy prodejní ceny klesnou o více než 34,9 %, začíná Upvest odepisovat jistinu úvěru."
Díky, že jste debatu ohledně rizika prodejnosti bytů v tomto projektu otevřel. Chtěl jsem jen za Upvest doplnit informace, které jsou podle mě k tématu důležité a dalším čtenářům tím třeba pomoci v rozhodování.