Světová populace stárne, lidský život se prodlužuje, ale řada civilizačních nemocí zůstává bez patřičných léků a zdraví a životy lidí dál ohrožuje. V současnosti se potýkáme s epidemií Covid-19 a na vývoj účinné vakciny jsou vynakládány miliardy dolarů. Další miliardy dolarů jsou ale vynakládány i na nalezení účinných léků na kardiovaskulární choroby a různé druhy rakoviny. Samozřejmě proces vývoje nového preparátu je sázka do loterie. Je obrovské štěstí, pokud se podaří dotáhnout do úspěšného konce přes 3 povinné fáze testování alespoň 1 preparát z deseti. Obrovské sumy peněz jsou takto každoročně "páleny", ve velké většině případů bez efektu. Pokud se však podaří preparát úspěšně dokončit, jsou zisky farmaceutických firem mnohonásobně vyšší než kolik bylo do přípravy preparátu investováno. Své o tom ví třeba Ústav organické chemie a biochemie ČSAV, který každoročně inkasuje cca 2 mld.Kč za úspěšné preparáty vyvinuté profesorem Holým /1936-2012/ pro firmu Gilead. Přitom jde jen cca o 1,5% zisku z prodeje preparátů, především na léčbu pacientů HIV /Tenofovir, Viread/ a žloutenku typu B /Hepsera/.
Prostředky investované do vývoje nových léčiv jsou astronomické a vývoj nového preparátu trvá standardně 10 až 20 let. Vidina obrovských zisků na konci té cesty v případě úspěchu vede však /kromě altruismu samozřejmě/ i některé české miliardáře k investování do vývoje nových medicínských objevů. V tomto směru se celkem daří třeba firmě Sotio P.Kellnera /jeho preparát na rakovinu je již testován na lidech a brzy vstoupí do 2.fáze testování po 10 letech výzkumu/. Také K.Komárek s firmou SmartBrain
dosahuje již dílčích úspěchů při vývoji nové protirakovinové látky.
Trošku cynicky řečeno, pro farmaceutické firmy jsou najzajímavější preparáty, které bude používat velké množství lidí a to po dlouhou dobu. Třeba lék na rozšířený typ rakoviny, který zmírní obtíže ale úplně je nevyléčí a pacient lék musí brát celý život,
to je pro pharma firmy úplně ten nejzajímavější kandidát. Někdo holt ty investované miliardy do vývoje léků /a to i těch neúspěšných/ zaplatit musí. S tím měla problém třeba firma Gilead, která za lék na HIV požadovala přes 1.000USD a vyvolala tím v USA demonstrace.
Investování do firem ať už biotechnologických, nebo tzv. anti-aging firem /medicina proti stárnutí/, případně firem zaměřených na péči o staré a nemocné, léčebny dlouhodobě nemocných, domácí péče, hospice atd. jistě dává smysl a pro akciového investora je to
jedno z nejdůležitějších odvětví kam své prostředky nasměrovat. Na druhé straně ovšem čistě biotechnologické firmy jsou velmi rizikovou investicí /jak uvedeno, úspěšný je stěží 1 preparát z 10/.
Méně rizikové jsou investice zaměřené na péči o staré lidi. Já třeba mám už řadu let investici do americké firmy ADUS HomeCare Corp. /ADUS/ -
https://finviz.com/quote.ashx?t=ADUS&ty=c&ta=0&p=m. Titul dlouhodobě utěšeně roste. Z podobného ranku Medical care facilities je firma Amedisys /AMED/ a další.
Samotné čisté biotechnologie jsou ale trošku ruleta - buď to vyjde, nebo to nevyjde. Studium biotechnologických firem je samostatný obor, investor vyhlíží hlavně závěry jednotlivých etap testování, kdy rozhoduje FDA /Food and Drug Administration/.
Je možné zvolit třeba systém pečlivého výběru nadějných cca 5 - 10 slibně vypadajících firem po vlastním průzkumu, anebo
investovat přes ETF. Sám jsem klasický stock - picker, ETF nepoužívám, ale je mi jasné, že v případě tak nejistých investic jako jsou biotechnologie /nebo třeba start-upy či marihuanové firmy/ má postup přes ETF své opodstatnění.
U pár ETF bych se zastavil:
XBI - biotechnologické ETF obsahující v portfoliu firmy jako v současnoti veleúspěšná Mirati Therapeutics nebo Arena /léky na hubnutí/,
FBT - v portfoliu velmi úspěšná Sarepta nebo Illumina
BTEC - Principal Healthcare Innovators - Moderna, BioMarin, opět Sarepta /pozor na překrývání stejných titulů u různých ETF.
Je možno pořídit si ETF, nebo jednotlivě vybrané tituly z jejich portfolia /já bych vybral firmy které jsem zmínil/.
Z oblasti onkologie bych ještě zmínil úspěšnou firmu NovoCure /NVCR/.
https://www.degiro.cz/?tap_a=57057-b04f ... k_p2pforum