DIP - Dlouhodobý investiční produkt

Témata, která se zabývají investováním v obecnější rovině.
Odpovědět
Martinus
Gold pen
Gold pen
Reputace: 856
Kontaktovat uživatele:

DIP - Dlouhodobý investiční produkt

Příspěvek od Martinus » 27 zář 2023, 07:55

DIP, zakládám toto téma, protože věřím, že na příští rok může být poměrně diskutované. Zatím jen kusé zprávy z tisku, ale už někdo přemýšlíte co a jak a jestli budete organizovat v portfoliu? U nás v práci to budeme muset pořešit i z hlediska zaměstnavatele. Zatím stále váhám s dalším brokerem, což bude na 90% IBKR, tak bych rád před koncem roku kvůli daňové optimalizaci a převodu něčeho z Degiro, které mě pěkně štve už, ale na druhou stranu by tu měl být ten DIP, tak bych rád zase zabil víc much jednou ranou, když už...
Pokud někdo máte k tomuto tématu něco...tak sem s tím...
Pro admin: Možná už tu je více témat do nějaké společné sekce....penzijní, životní, DIP, portfolio 60+.....pro nás starší a pokročilé myslím... :lol: :lol:

edit zbynhu:// prozatím přesunuto do investování obecněji, později možná připravíme navrhovanou sekci a dojde ještě k finálnímu přesunu

Sweetek
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: DIP

Příspěvek od Sweetek » 27 zář 2023, 08:37

IBKR bych bral nicméně počítám že tu službu spíš budou nabízet české instituce. Protože to bude vyžadovat nějaké licence nejen obchodníka s cennými papíry. Dají se čekat i nějaká omezení co v rámci DIP bude možno nakupovat a česky poskytovatel bude mít navrh oproti zahraničí kde se mu třeba nevyplatí implementovat specielní české opatření. Za sebe jsem tak plánoval Portu nabrat tam ETF a být dobrý. Ale bude se muset vidět jak to finálně bude ohledně omezení a také daní (třeba další účet kde budu muset řešit zahraniční dividendy/vratky určitě neplánuju)
Co se týče zaměstnavatele tam problém zase nečekám, čistě změní číslo účtu kam posílají penzijko na číslo DIPu účetně by to mělo být stejné z jeho pohledu.
Mno přihodím sem odkazy na sněmovní tisk kterého se tohle týká + rovnou odkaz na eklep pro ty co by si to chtěli přečíst, sledovat proces schvalování, doporučování, připomínek a pozměňovacích návrhů od elite/jelit činných v procesu.

Sněmovní tisk 474 - legislativní proces
https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&T=474
Eklep- vlastně konkrétní podoba včetně předpisů okolo jak se to zavede a bude fungovat.
https://odok.cz/portal/veklep/material/KORNCHKHXA62/

xelnaga
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 101
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xelnaga » 27 zář 2023, 09:12

Ahoj, já to mám podobně jako @Sweetek. Počítám, že pro DIP využiju Portu, kteří se již vyjádřili, že na to budou připraveni a představí produkt ještě tento rok. Na Portu s největší pravděpodobností klasické portfolio s rizikovostí 10, tedy akcie US, Evropa a Asie. Jinak počítám, že tam dám maximum, co umožní daňové zvýhodnění. Tzn. všechny peníze od zaměstnavatele a já sám tam budu posílat 4k měsíčně.

Pro úplnost ještě dodám, že si plánuji ponechat i penzijní připojištění, kam budu posílat těch 1700 pro maximální státní příspěvek. Vím, že se to pravděpodobně nevyplatí ve srovnání s ETF atd. (viz článek @Skejwi), ale dívám se na to jako na určitou formu diverzifikace v portfoliu. Navíc ta částka, co tam celkově mám, tvoří cca 2 % portfolia a bude trvale klesat...

JPT
Gold pen
Gold pen
Reputace: 420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 27 zář 2023, 09:54

Taky si asi založím kvůli tomu Portu ať to mám nějak oddělené.

Ptal jsem se na finančáku (skoro před měsícem), jestli půjde převést penzijní spoření do DIPu bez vracení podpory a daní a zatim mi neodpověděli. Nejspíš to ale zruším i když budu muset vracet podporu.
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC

Martinus
Gold pen
Gold pen
Reputace: 856
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martinus » 27 zář 2023, 11:58

Jak píše @JPT i tak můžu uvažovat, vybral jsem výsluhovku. Omezení jednorázového výběru by nemělo být retroaktivně možné, tj. jednorázově v 60 by mělo jít vybrat....takto novou smlouvu už neuzavřeš + budu sledovat možnost předdůchodu navázanou na to penzijko. To by asi byl důvod to podržet na minimálním příspěvku 500,- a zbytek vše do DIPu. IBKR ideální, Portu - asi další účet ke stávajícímu? - proč ne...strategie jasná - pasivní portfolio s měsíčním příspěvkem + mimořádné vklady dle TA na SPY, jako třeba dneska by se dalo vkládat, ale nejbližší obchodní den je až na 2.10.

Skejwi
Silver pen
Silver pen
Reputace: 686
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skejwi » 27 zář 2023, 13:53

S lidmi z Portu jsem to probíral osobně. On zatím nikdo nic neví, může dojít ke změně toho návrhu. Vše bude jasné, až po schválení, se začátkem platnosti se počítá v půlce roku 2024. Do té doby bych vytrval a nic neměnil :)

IBKR a další zahraniční brokeři to nebudou nabízet nejen kvůli tomu, že je to česká specialitka, ale také protože není snadné vkládat peníze z cizích účtů – zaměstnavatel to nebude umět k brokerovi dostat. Možná by to šlo nějak zařídit přes Fio, ale docela bych se divil. Takže Portu/Fondee, kteří DIP režim určitě zavedou, jsou asi ta kompromisní cesta. Plánují zavedení DIP režimu na konkrétní podúčet nebo dokonce portfolio – hledají se Teď technická řešení.

Přimlouvám se taky za umístění tohoto tématu do nějakého subfóra do investiční sekce. Příští rok to může být postupně docela fičák..., už se těším. :)
O svých investicích píšu na skejwin.cz, kde také zveřejňuju svoje portfolio.

Boží mlýn
Silver pen
Silver pen
Reputace: 154
Kontaktovat uživatele:

Re: DIP - Dlouhodobý investiční produkt

Příspěvek od Boží mlýn » 28 zář 2023, 09:39

Ještě, kdyby šlo zpětně daňově uznat, co už tam člověk nasypal za stejným účelem... no nic, zasnil jsem se :lol:
Velké díky všem uživatelům, kteří využili můj doporučující odkaz na portu umístěný v profilu! Opravdu si toho vážím :thumbup:

JPT
Gold pen
Gold pen
Reputace: 420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 30 zář 2023, 19:48

JPT píše:
27 zář 2023, 09:54
Ptal jsem se na finančáku (skoro před měsícem), jestli půjde převést penzijní spoření do DIPu bez vracení podpory a daní a zatim mi neodpověděli.
Tak už odpověděli. Ve zkratce: nepůjde.
Vážený pane xxxx,

k Vašim dotazům ze dne 2. 9. 2023 uvádím následující:

Dlouhodobý investiční produkt není „stejného typu“ (resp. dle návrhu zákona
„stejného druhu“) jako doplňkové penzijní spoření, proto se Vámi citovaná výjimka
nepoužije. Druhy daňově podporovaných produktů spoření na stáří jsou vymezeny
v § 15a odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších
předpisů (dále jen „ZDP“), ve znění navrhovaném ve Sněmovním tisku 474. Jediný
přechod mezi jednotlivými druhy daňově podporovaných produktů spoření na stáří je
umožněn při přechodu z penzijního připojištění (transformovaných fondů) do
doplňkového penzijního spoření (účastnických fondů). Jiné „přechody“ mají za
následek ztrátu daňové podpory a dojde k navrácení daňové podpory způsobem
podle § 15b odst. 5 ZDP ve znění Sněmovního tisku 474. V současné době
i v budoucnu (bude-li přijata úprava navrhovaná ve Sněmovním tisku 474) je možné
prostředky z účastnických fondů (doplňkového penzijního spoření) převést jen do
jiných účastnických fondů, a to i k jiné penzijní společnosti. Takový převod nemá
daňové dopady ani vliv na státní příspěvky a účastníkovi se započítává spořící doba
podle § 27 odst. 4 zákona č. 427/2011 Sb., o doplňkovém spoření, ve znění
pozdějších předpisů (dále jen „ZDPS“).

Pokud ale splníte podmínky pro obdržení dávek z doplňkového penzijního spoření
podle § 19 až 26 ZDPS (typicky dosažení věku 60 let a trvání spořící doby
60 měsíců, dle Sněmovního tisku 474 pak 120 měsíců, ale to platí jen pro nové
smlouvy), můžete prostředky z doplňkového penzijního spoření vybrat a umístit je dle
libosti, například do dlouhodobého investičního produktu, aniž byste přišel o státní
příspěvky. Nicméně pokud zvolíte dávku ve formě jednorázového vyrovnání, bude se
dani vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně danit výnos a příspěvky
zaměstnavatele zaplacené penzijní společnosti za zaměstnance, s výjimkou
příspěvků na penzijní připojištění se státním příspěvkem zaplacených penzijnímu
fondu zaměstnavatelem za zaměstnance před 1. lednem 2000 v případě, kdy došlo
k převodu prostředků účastníka z penzijního připojištění se státním příspěvkem do
doplňkového penzijního spoření účastníka, ze kterého je jednorázové vyrovnání
vypláceno (viz §8 odst. 1 písm. e), odst. 3, odst. 6 a § 36 odst. 2 písm. k) ZDP). A to
z toho důvodu, že výplata je osvobozena podle § 4 odst. 1 písm. l) ZDP jen v případě
zvolení penze, u které není vymezeno období její pobírání nebo v délce trvání
minimálně 10 let.

Ve Sněmovním tisku 474 se aktuálně nepředpokládá Vámi navrhovaná situace, kdy
by bylo možno převést prostředky z účastnického fondu do dlouhodobého
investičního produktu, ovšem vnímáme Váš podnět na možnou úpravu a budeme ji
dále zvažovat. Nicméně právě proto, že doplňkové penzijní spoření není srovnatelné
s dlouhodobým investičním produktem (mimo jiné například existencí státních
příspěvků) se Vámi navrhovaná možnost jeví spíše jako nereálná. Chtěli bychom
Vás ale upozornit na to, že Vám nic nebrání v tom mít současně doplňkové penzijní
spoření i dlouhodobý investiční produkt. Pokud již nadále nechcete čerpat státní
příspěvky, můžete hradit příspěvek účastníka v minimální výši 100 Kč za měsíc (viz
§ 9 odst. 1 ZDPS) anebo můžete doplňkové penzijní spoření přerušit (doba přerušení
se ale nepočítá do spořící doby – viz § 11 odst. 4 ZDPS).

Vklad peněžních prostředků do dlouhodobého investičního produktu bude (dle
Sněmovního tisku 474) daňově zvýhodněn do výše 48 tis. Kč ročně. Dalších 50 tis.
Kč ročně ve formě příspěvku zaměstnavatele nebude muset zaměstnanec danit,
protože se bude na straně zaměstnance jednat o příjem od daně osvobozený
a zaměstnavatel si poskytnutý příspěvek bude moci uplatnit jako daňově uznatelný
výdaj (náklad). Lze upozornit, že shora uvedené částky představují souhrnný limit, do
kterého se započítávají příspěvky na všechny daňově podporované produkty spoření
na stáří.

V závěru svého e-mailu píšete toto: „Udržovat oba, abych nepřišel o státní podporu
nebo DPS zrušit a přijít tak o státní podporu nebo nevyužít DIP a nechat si jen DPS,
abych nepřišel o státní podporu, mi přijde nerozumné.“. Nepřísluší mi Vám jakkoli
radit v oblasti Vašich osobních financí, ovšem v souladu s návrhem dle osobních
možností a financí může být účelné, aby jedna osoba měla současně doplňkové
penzijní spoření (kde se nově ve Sněmovním tisku 474 navrhuje státní podpora ve
výši 20 % z měsíčních úložek ve výši 500 až 1 700 Kč) i dlouhodobý investiční
produkt (kde může získat úsporu 15 % ze 48 tis. Kč ročně na dani z příjmu). Není
potřeba rušit doplňkové penzijní spoření (a přijít tak o státní podporu) k tomu, aby
bylo možné využít dlouhodobý investiční produkt. To, že je poplatník účastníkem
doplňkového penzijního spoření, nijak nebrání tomu, aby využíval daňových výhod
dlouhodobého investičního produktu.

Závěrem prosím vezměte na vědomí, že Ministerstvo financí není oprávněno
vykládat právní předpisy, to může jenom soud.
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC

romancik
Gold pen
Gold pen
Reputace: 215
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romancik » 16 říj 2023, 21:28

Jen u toho Portu mi to nepřijde už o tolik výhodnější než u těch penzijních společností... Už se to pomalu liší jen v těch 15% ze zhodnocení, když si vezmu, že Portu má ten správcovský poplatek taky 1% :-(

Zakknot
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 142
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zakknot » 17 říj 2023, 08:53

Já už teď závidím těm společnostem, které nam tom vydělají nejvíc, když se to spustí a lidi jim začnou sypat velké peníze pravidelně, hlavně ti kteří dříve jejich služby nepoužívali :)

Být portu a fondee veřejně obchodovatelné, hned bych jejich akcie kupoval :D

minarjo
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 30
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od minarjo » 19 říj 2023, 09:43

@romancik:
Mýlíš se, 1% poplatek u DIP v Portu nebude, bude to výrazně méně, cca polovina, jak Portu samo deklarovalo. Ostatně i dnes si u Portu Portfolia i Strategie můžeš poplatek snížit fixací až o 40%, tedy u portfolia na 0,6%. Podobně to bude u DIP, kde fixace bude přirozená zákonem (60 let věku, aspoň 10 let existence produktu). Jinak fixace u stávajících produktů Portu neznamená nemožnost zrušení, jen případné doúčtování té poplatkové slevy jen z konkrétní dříve vybrané částky, proto jen hlupák si ten maximální fix teď u Portu nenastaví (když více platit nemůže i při porušení fixu, vždy jen méně či stejně a navíc zhodnocuje i částku, která by jinak byla částí vyššího poplatku bez slevy). No a u DIP by to dřívější vybírání samosebou navíc znamenalo ukončení produktu a vrácení daňových slev státu až za 10 let zpětně, jako u dnešního penzijka či životního pojištění.

romancik
Gold pen
Gold pen
Reputace: 215
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romancik » 19 říj 2023, 21:30

Jenže stále to je daleko více, než jsou nulové poplatky z objemu při investování přímo přes nějakého brokera...
A víš co dělá složené úročení i toho rozdílu 0,6%.

robert21
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robert21 » 21 říj 2023, 09:31

Tak je čas na další debaty o yettim:
https://forbes.cz/stanjura-ve-varech-s ... i-i-burzu/

Habakuk
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 59
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habakuk » 15 lis 2023, 13:43

Sněmovna schválila návrh zákona, kterým se mění zákony s rozvojem finančního trhu a který obsahuje DIP

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... eji-239808

Příslšný sněmovní tisk: https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=9&t=474

Habakuk
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 59
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Habakuk » 15 lis 2023, 16:09

A ještě vyjádření z Fia:
Rád bych se zeptal, zda plánujete tento produkt nabízet v rámci investičních služeb / eBrokera a případně za jakých podmínek (poplatkových i technických - provázání DIP s existujícími investičními účty).
Děkujeme za dotaz. DIP plánujeme zavést hned jakmile to bude možné, konkrétní specifikace ale ještě nejsou známy.

Odpovědět