Zdanění akcií

Jak na zdanění našich investic. Nejen P2P.
K diskusím: akcie; Bondster; Mintos; Upvest; Zonky
Odpovědět
romancik
Gold pen
Gold pen
Reputace: 207
Kontaktovat uživatele:

Zdanění akcií

Příspěvek od romancik » 09 bře 2020, 10:34

Vím, že je to trochu mimo, týká se to zdanění akcií. Bohužel jsem nenašel přesné vlákno (možná by stálo za to ho založit).
Jak dáváte do přiznání zdanění dividend?
Dáte výpis od Brokera, že jste je zdanili a konec?
Za loňský rok budu přiznávat pouze české akcie u FIO. Jedná se mi o to, že u ČEZ přímo uvedeny, že jsou zdaněné. Moneta má uvedena vždy jen bezhotovostní vklad, ale mělo by to být zdaněné. U Kofoly je to zde dokonce uvedeno jako "BABKOFOL - Dividenda Kofola (Splátka kapitálu, hrubá)", ale zde jsem tu někde na fóru (asi ve vláknu o Kofole) četl, že tato dividenda se nedaní (asi proto, že se jedná o splátku kapitálu?).

Dále jak je to u Degira. Zde mě to zajímá spíše u příštího roku. Zde by všechny dividendy měly být automaticky zdaněné, jestli jsem dobře chápal. Při podepisování "smlouvy" na Degiro jsem zaškrtával i nějaký ten formulář pro zamezení dvojího zdanění. Jak potom dokládáte toto finančnímu úřadu?

vyvar z ovaru
Gold pen
Gold pen
Reputace: 550
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdanění P2P investic

Příspěvek od vyvar z ovaru » 09 bře 2020, 10:37

Degiro ti v prubehu unora umozni stazeni rocniho vykazu. Jeden z listu ma uvedeny prehled dividend v korunach dle spravneho kurzoveho prepoctu a na kazdem radku mas uvedenou zemi puvodu, hrubou dividendu, srazkovou dan a cistou dividendu. Tohle ti pak poslouzi k zpracovani DP. Ja tento list pak k DP i prikladam.

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Reputace: 654
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 09 bře 2020, 11:05

romancik píše:
09 bře 2020, 10:34
Vím, že je to trochu mimo, týká se to zdanění akcií. Bohužel jsem nenašel přesné vlákno (možná by stálo za to ho založit).
Jak dáváte do přiznání zdanění dividend?
Dáte výpis od Brokera, že jste je zdanili a konec?
Za loňský rok budu přiznávat pouze české akcie u FIO. Jedná se mi o to, že u ČEZ přímo uvedeny, že jsou zdaněné. Moneta má uvedena vždy jen bezhotovostní vklad, ale mělo by to být zdaněné. U Kofoly je to zde dokonce uvedeno jako "BABKOFOL - Dividenda Kofola (Splátka kapitálu, hrubá)", ale zde jsem tu někde na fóru (asi ve vláknu o Kofole) četl, že tato dividenda se nedaní (asi proto, že se jedná o splátku kapitálu?).

Dále jak je to u Degira. Zde mě to zajímá spíše u příštího roku. Zde by všechny dividendy měly být automaticky zdaněné, jestli jsem dobře chápal. Při podepisování "smlouvy" na Degiro jsem zaškrtával i nějaký ten formulář pro zamezení dvojího zdanění. Jak potom dokládáte toto finančnímu úřadu?
K Degiru viz vývarův příspěvek. Měl bys to mít už ke stažení ten report. Máš tam i vidět, že USA už sraženo a jen to uvedeš do DP, ale nic bys neměl danit. Třeba Irsko nebo jiné jurisdikce nemusíš mít zdaněno, takže uvedeš hrubou dividendu do DP a dodaníš. Ten podepsaný formulář o zamezení dvojího zdanění jsem nedával, podle mě zbytečné - to vyplývá už z toho, že máš US akcie daněny jen 15% srážkovou sazbou a ne 30 % nebo kolika.

České akcie jsou zdaněné již přes FIO srážkovou daní a nemusíš do DP ani uvádět, pokud se nepletu. Resp. byla tu nějaká diskuse, že některé akcie na BCPP nejsou ale české (např. Stock, Avast?). Tam bys to pak asi musel do DP uvést, ale pokud byla daň sražena, tak nemusíš odvádět nic navíc. ČEZ, Kofola nebo Moneta jsou v poho.

Případně mě někdo doplní/opraví :)
CZ: ČEZ | KB

Evropa: IBE1.DE | VOD | FLOW | ACOMO | TIBN | CTP | BATS

US: INTC | KO | VZ | ABBV | SSSS | NKE | TFC | CSCO | WBD | MRK | CVS

Svět: HK.9988 | SBSW

REITs: MPW | O

ETF: Portu

doonio
Gold pen
Gold pen
Reputace: 558
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od doonio » 09 bře 2020, 12:23

Problém toho Degiro výpisu je, že je vždy zkonvertován do měny tvého účtu u Degira, takže já mám např. všechny dividendy zkonvertovány do EUR a to je problém, tenhle report nemůžu použít...Musím najet zpět do Degira app. stáhnout si ten jejich "account statement" a z tama to natáhnout v původních měnách a ty potom rozpočítat do DP:
US - hrubá div. / div. v CZK / daň zaplacená v USD / daň zaplacená v CZK / daň plně uznatelná
Protože třeba u německých akcií je ta daň zaplacená v CZK a daň plně uznatelná jiná (strhli mě 26%, ale dle zákona o dvojím zdanění si můžu dát do DP jen 15%)
Ale mám i větší libůstku - dividenda ze Švédska byla stržena 30%, ale odečíst můžu jen 10%...takže konečný zdanění bude 35% (měl jsem se toho H&M zbavit dřív).
P2P: Mintos, EstateGuru,LinkedFinance
Převody měn: Revolut, IB FX, Akcenta
Broker: Degiro, IB, FIO e-broker

vyvar z ovaru
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vyvar z ovaru » 09 bře 2020, 12:44

doonio píše:
09 bře 2020, 12:23
Problém toho Degiro výpisu je, že je vždy zkonvertován do měny tvého účtu u Degira
Mam CZ Degiro, ucet je vedeny v EUR (jina volba nejde) a rocni vypis je prevedeny do CZK, takze neni potreba nic prepocitavat.

JPT
Gold pen
Gold pen
Reputace: 414
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdanění akcií

Příspěvek od JPT » 09 čer 2020, 12:29

Jak je to s časovým testem 3 roky a s částkou 100 000 Kč do které se nemusí danit ?

Někde nějaký odborník v článku psal, že tohle platí jen pokud se nejedná o soustavnou činnost. Já žiju v tom, že pokud nepodnikám a nejsou ty cenné papíry zahrnuté do podnikání, tak to můžu jako nepodnikatel uplatnit, ale podle něho to vypadá, že když investuju pravidelně (soustavná činnost) bych to uplatnit nemohl. Já investuju pravidelně do fondů a nepravidelně, ale asi soustavně do ETF. Tak by mě zajímalo jak to je. Ví to někdo jistě jak to je ?
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC

Ankor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 467
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ankor » 09 čer 2020, 12:32

Pravidelně znamená daytrading, ne že ti v práci měsíčně strhávaj do ETF.

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 09 čer 2020, 12:45

Taky myslím, že to nemusíš vůbec řešit.

Jen bacha, jestli se nepletu, tak kritéria časového testu (3 let) a maximálního příjmu (100 tis. Kč) nelze kombinovat. Řešil jsem např. když jsem odprodával AXA fondy. Bylo to něco přes 100 tis. Kč, ale zároveň část fondů nakoupena před 3 a více lety. Nešlo to ale spojit (že bych třeba na půlku uplatnil časový test a na zbytek, že to je do 100 tis.).

PS: tak jsem našel i zdroj v mailu od účetní:
Podílové fondy - podmínky pro osvobození nelze kombinovat (viz Pokyn GFŘ D-22 k zákonu o daních z příjmů bod 20 k § 4 odst. 1 ZDP). Takže do 100 000 Kč nesplňuješ a časový test - tam je nutné správně určit den nabytí cenných papírů.

JPT
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 09 čer 2020, 12:52

Ankor píše:
09 čer 2020, 12:32
Pravidelně znamená daytrading, ne že ti v práci měsíčně strhávaj do ETF.
No byl tam uvedený příklad, že pravidelně znamená i prodej vánočních kaprů a neznamená každý rok prodat přebytek úrody, takže to asi nebude tak jednoduché, jakože daytrading jo a na měsíční bázi ne.
Tabulka pro výpočet z výpisu Mintosu (nejaktuálnější, kterou mám) : https://drive.google.com/drive/folders/ ... 2_ZU-jF0qC

JPT
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 09 čer 2020, 13:07

P2P_Ronie píše:
09 čer 2020, 12:45
Taky myslím, že to nemusíš vůbec řešit.

Jen bacha, jestli se nepletu, tak kritéria časového testu (3 let) a maximálního příjmu (100 tis. Kč) nelze kombinovat. Řešil jsem např. když jsem odprodával AXA fondy. Bylo to něco přes 100 tis. Kč, ale zároveň část fondů nakoupena před 3 a více lety. Nešlo to ale spojit (že bych třeba na půlku uplatnil časový test a na zbytek, že to je do 100 tis.).

PS: tak jsem našel i zdroj v mailu od účetní:
Podílové fondy - podmínky pro osvobození nelze kombinovat (viz Pokyn GFŘ D-22 k zákonu o daních z příjmů bod 20 k § 4 odst. 1 ZDP). Takže do 100 000 Kč nesplňuješ a časový test - tam je nutné správně určit den nabytí cenných papírů.
Ale když splním podmínku 3 let, tak už je to osvobozené a nemusím uplatňovat/kombinovat se 100 000 a nemusím to uvádět do přiznání a když další prodej nesplní časový test, tak se použije 100 000 a zdaní se to. A nebo je to myšlené, že když je víc prodejů, tak je musím dát dohromady a tímpádem to nemůžu kombinovat ? To je ale nějaké divné. Když bych prodal po roce za 110 000 kč jedny cenné papíry a v tom samém roce druhé, které byly nakoupeny před 10 lety, tak to jako musím dát nějak dohromady a dohromady to nesplňuje ani jednu podmínku, tak to musím danit a nesmím kombinovat výhody? No já už musím do práce, tak nemám čas o tom nějak detailně přemýšlet, ale myslel jsem, že se posuzuje každá investice zvlášť a to se přece nedá kombinovat, protože to vždycky alespoň jednu podmínku samostatně splňuje nebo nesplňuje a když splňuje obje, tak je to jedno, protože se použije jen jedna a nebude se nic kombinovat.

vyvar z ovaru
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vyvar z ovaru » 09 čer 2020, 13:28

Ja to chapu tak, ze kdyz prodavam cenne papiry, tak se podivam na datum nakupu. Kusy, ktere splnuji 3 lety test tim padem nemaji s danovym priznanim nic spolecneho a priznavam jen kusy, ktere drzim kratsi dobu. A nasledne na to aplikuju 100K/rok, pokud se vlezu.

A jeste k te soustavne cinnosti, nemyslim si, ze by to bylo jak pise Ankor.

Soustavná činnost neznamená činnost nepřetržitou, ale takovou, která je vykonávána s vidinou, že bude vykonávána i nadále. Nesmí se jednat o činnost náhodnou, nahodilou nebo příležitostnou

Ankor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ankor » 09 čer 2020, 14:31

vyvar z ovaru píše:
09 čer 2020, 13:28

Soustavná činnost neznamená činnost nepřetržitou, ale takovou, která je vykonávána s vidinou, že bude vykonávána i nadále. Nesmí se jednat o činnost náhodnou, nahodilou nebo příležitostnou
My ale obchodujeme příležitostně a především náhodně a nahodile, :lol: takže nejsme soustavní, ne?

P2P_Ronie
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P2P_Ronie » 09 čer 2020, 14:33

JPT píše:
09 čer 2020, 13:07
...
vyvar z ovaru píše:
Ja to chapu tak, ze kdyz prodavam cenne papiry, tak se podivam na datum nakupu. Kusy, ktere splnuji 3 lety test tim padem nemaji s danovym priznanim nic spolecneho a priznavam jen kusy, ktere drzim kratsi dobu. A nasledne na to aplikuju 100K/rok, pokud se vlezu.
Já myslím, že takhle to právě přesně není.

- pokud jsi koupil akcie před pěty lety a dnes je prodáš za 250 tis. Kč, tak nedaníš vůbec - splnil jsi časový test;
- pokud jsi koupil akcie před půl rokem a dnes je prodáš za 50 tis. Kč, tak taky nedaníš - sice jsi nesplnil časový test, ale máš méně než 100 tis. Kč;
- ale - a to byla právě ta moje situace - pokud nakupuješ průběžně posledních pět let a dnes (vše) prodáš za třeba 200 tis. Kč, tak jen u části akcií/podílových fondů splníš časový test, ale u toho zbytku si nemůžeš aplikovat limit 100 tis. Kč. Jinými slovy, u části, kde jsi splnil časový test, neřešíš, u zbytku daníš, i když by jsi byl do 100 tis. Kč. To je právě to, že ty výjimky nemůžeš kombinovat. Buď jsi do 100 tis., nebo splníš časový test. Ale nejde dát na část časový test a na zbytek (kde jsi mimo časový test) aplikovat ten limit.

Takhle to pravidlo teda chápu já (ten pokyn finančního ředitelství jsem teda nezkoumal, vycházím jen z toho, co mi řekla účetní; navíc já to prodal s mírnou ztrátou a bylo to daňově neutrální, tak jsme to pak do detailu neřešili).

vyvar z ovaru
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vyvar z ovaru » 09 čer 2020, 14:46

Mas pravdu. Pokud mam prijem pod 100K, tak uplatnim tohle pravidlo a pokud je to vic, tak muzu uplatnit jen ten 3 lety test. Myslel jsem, ze to jde kombinovat. Ja se do tehle situace jeste nedostal, protoze diky lehkymu tradingu jsem tech 100K vzdy presahl, ale dobry to vedet.

JPT
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 09 čer 2020, 23:25

Ankor píše:
09 čer 2020, 14:31
vyvar z ovaru píše:

My ale obchodujeme příležitostně a především náhodně a nahodile, :lol: takže nejsme soustavní, ne?
Hmm, tak já mám nastavený u fondů měsíční příkaz. Tak se asi na to budu muset ještě někde zeptat. Já se vždycky ptám na finančáku ať to mám z první ruky, ale tady bych se na to rači neptal nebo si tam ke mě pak udělají poznámku a budou to kontrolovat. Ale nevím teda k čemu ten časový test je ? Pokud by si někdo chtěl spořit na důchod, jak pořád všude říkají, že důchody budou nízké, tak se bude člověk spoléhat, že to pak nebude muset danit a oni mu pak napaří daň protože investoval pravidelně/soustavně :-( Stejně ale i kdybych investoval jen jednou ročně, tak je to pořád soustavně. Takže pak nevím jaký má ten časový test smysl.
P2P_Ronie píše:
09 čer 2020, 14:33
JPT píše:
09 čer 2020, 13:07
...
vyvar z ovaru píše:
Já myslím, že takhle to právě přesně není.

- pokud jsi koupil akcie před pěty lety a dnes je prodáš za 250 tis. Kč, tak nedaníš vůbec - splnil jsi časový test;
- pokud jsi koupil akcie před půl rokem a dnes je prodáš za 50 tis. Kč, tak taky nedaníš - sice jsi nesplnil časový test, ale máš méně než 100 tis. Kč;
- ale - a to byla právě ta moje situace - pokud nakupuješ průběžně posledních pět let a dnes (vše) prodáš za třeba 200 tis. Kč, tak jen u části akcií/podílových fondů splníš časový test, ale u toho zbytku si nemůžeš aplikovat limit 100 tis. Kč. Jinými slovy, u části, kde jsi splnil časový test, neřešíš, u zbytku daníš, i když by jsi byl do 100 tis. Kč. To je právě to, že ty výjimky nemůžeš kombinovat. Buď jsi do 100 tis., nebo splníš časový test. Ale nejde dát na část časový test a na zbytek (kde jsi mimo časový test) aplikovat ten limit.

Takhle to pravidlo teda chápu já (ten pokyn finančního ředitelství jsem teda nezkoumal, vycházím jen z toho, co mi řekla účetní; navíc já to prodal s mírnou ztrátou a bylo to daňově neutrální, tak jsme to pak do detailu neřešili).
No a platit to bude pro všechny cenné papíry, které se prodají a nebo pro jednotlivé ? Jakože prodám různé akcie a fondy a budu si muset vybrat jakou jednu metodu použiju pro všechny dohromady a nebo pro Akcie A použiju časový test, pro Fondy F můžu použít do 100 000 kč ?

Ankor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ankor » 10 čer 2020, 09:10

To by jako pravidelné investory museli zdanit všechny, co maj příkaz do podílových fondů a termínovaných vkladů a spořících účtů a stavebního a penzijního spoření.

"Pravidelné investování " je v tomto případě asi zavádějící výraz. Jako podnikání v investování je podle mě to, když člověk koupí a prodá a koupí a prodá a tohle dělá pravidelně v průběhu celého roku, vícekrát do měsíce. Ale pokud tady v rámci korony párkrát koupíme a prodáme GEL nebo obecně během roku 2x do měsíce uděláme nákup a následný prodej, tak to není podnikání.

Pokud by to bylo podnikání, tak se z toho musí platit i zdravotní a soc. pojištění.
Jsem zvědavá, co ti řeknou na finančáku.

Ankor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Re: RE: Re: Zdanění akcií

Příspěvek od Ankor » 10 čer 2020, 09:20

JPT píše:
No a platit to bude pro všechny cenné papíry, které se prodají a nebo pro jednotlivé ? Jakože prodám různé akcie a fondy a budu si muset vybrat jakou jednu metodu použiju pro všechny dohromady a nebo pro Akcie A použiju časový test, pro Fondy F můžu použít do 100 000 kč ?
Nejprve vyškrtáš to, co splňuje tříletý test. To se do DP ani neuvádí. A pak se podíváš, jestli ten zbytek odpovídá příjmu do nebo nad 100 000. Pokud pod, tak to do DP nedáváš a nezdaňuješ. Pokud nad, dáváš a zdanuješ.

Platí to i pro ETF.

JPT
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JPT » 10 čer 2020, 09:51

Ankor píše:
10 čer 2020, 09:10
To by jako pravidelné investory museli zdanit všechny, co maj příkaz do podílových fondů a termínovaných vkladů a spořících účtů a stavebního a penzijního spoření.
Tak termínované vklady, spořící účty a stavební spoření se normálně běžně zdaňuje. Penzijní spoření se zdaňuje výnos pokud si ho vybereš jednorázově. Pokud požádáš o důchod a ten ti budou vyplácet víc než 10 let, tak se to nedaní.

Martin.013
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.013 » 10 čer 2020, 10:41

Měl bych jeden dotaz ohledně danění z prodeje akcií, kde si nejsem jistý s jednou situací a třeba to již někdo řešil. Pokud nesplním časový test a zároveň přesáhnu 100 tis / rok tak daním to je jasné. Otázka je pokud se jedná o akcii, kterou nakoupím, řekněme za 50/ks (10ks) a pak znovu třeba za měsíc za 80/ks (10ks), poté se rozhodnu prodat 10ks za 90/ks (druhých 10ks si ponechám). Otázka zní s kterou z nakoupených kusů ten prodej spárovat. Je nutné to párovat s tou starší a tedy mít vyšší zisk (40*10 tedy 400USD které se zdaní) a nebo je možné si to spárovat podle vlastního uvážení a tedy lze i s tou druhou kde by byl zisk 10*10 tedy jen 100USD ke zdanění.

Logicky mi přijde, že by to mělo jít podle uvážení, zkrátka jsem si koupil dva balíky stejné akcie a rozhodnu se prodat zrovna ten druhý, ale logika ne vždy platí a proto bych se rád zeptal, zda s tím někdo nemá zkušenost :)

vyvar z ovaru
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vyvar z ovaru » 10 čer 2020, 10:51

Ja tohle resil a dobral jsem se k vysledku, ze je to jedno a pokud by prisla kontrola, tak aby sis to obhajil. V tomto smeru je tedy nejlepsi nakupovat a prodavat vzdy stejne pocty kvuli lepsi prehlednosti.

Dam priklad, jak to myslim: drzim 2,5 roku 500 ks akcii a chci je drzet minimalne 3 roky, abych splnil casovy test a nemusel zisk z prodeje danit. Zaroven u stejneho brokera stejny titul swinguju, coz dela ve vypisu paradni bordel, protoze broker (Degiro) mi automaticky vypocitava zisk stylem FIFO, takze prvni swing prodej mi udelal z tech 500 kusu, ktery chci drzet a vycislil mi velky zisk. Ja ale tento zisk do DP nedavam, davam tam zisk z rozdilu nakupu a prodeje te konkretni swingove pozice (nakoupeno 100 ks, prodano 100 ks, pripadne nakoupeno 100ks+100ks a prodano 200 ks). Ptal jsem se na to i pana Kovandy a jednoho pana, co rozumi danim a oba mi rekli, ze obvykle se dani systemem FIFO, ale neni to zavazne.

Jeste kvuli te prehlednosti a dolozitelnosti si tyhle obchody vzdy zapisuju - datum nakupu, pocet ks, cena, datum prodeje, pocet ks, cena a rozdil.

Odpovědět