Mintos - Invest & Access
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Reputace: 1070
- Kontaktovat uživatele:
Invest & Access
Pročetl jsem si textíky okolo Invest & Access, o kterém mimojiné reportoval Joshua z Rigy.
i) Docela by mě zajímalo, kam zmizely ty předchozí investiční strategie - popravdě jsem je ani nehledal.
ii) Na Invest & Access (asi bych navrhl zkratku IaA, samotné IA by se asi pletlo s AI) mě nejvíce zaujalo to, že tento instrument bude mít přednost před AI. Trochu se bojím, že se Mintos vydá tímto instantním směrem, který se mi úplně nezamlouvá. Na druhou stranu pro Mintos bude dost výhodný...
i) Docela by mě zajímalo, kam zmizely ty předchozí investiční strategie - popravdě jsem je ani nehledal.
ii) Na Invest & Access (asi bych navrhl zkratku IaA, samotné IA by se asi pletlo s AI) mě nejvíce zaujalo to, že tento instrument bude mít přednost před AI. Trochu se bojím, že se Mintos vydá tímto instantním směrem, který se mi úplně nezamlouvá. Na druhou stranu pro Mintos bude dost výhodný...
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX
Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- zbynhu
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 2141
- Kontaktovat uživatele:
Re: Invest & Access
Take se mi to moc nepozdava, ale na druhou stranu to uplne neresim. Vzhledem k tomu, jak nyni AI funguje, ze spina jen nekolikrat za den a zbytek dne zahali, tak neocekavam temer zadne zmeny.Jan píše: ↑10 čer 2019, 14:22ii) Na Invest & Access (asi bych navrhl zkratku IaA, samotné IA by se asi pletlo s AI) mě nejvíce zaujalo to, že tento instrument bude mít přednost před AI. Trochu se bojím, že se Mintos vydá tímto instantním směrem, který se mi úplně nezamlouvá. Na druhou stranu pro Mintos bude dost výhodný...
A ono kdo vi, co bude v realu. Puvodni automaticke investicni balicky taky mely byt nadrazeny. Pak meli byt zvyhodneni superinvestori... A skutek vzdy utekl...
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 953
- Kontaktovat uživatele:
Mintos - Invest & Access
Zakládám samostatné vlákno k Invest & Access.
Ve zkratce - jedná se o nástroj, který na 1 kliknutí umožní okamžitě investovat do úvěrů s garancí vykoupení. Rozdělení a diverzifikace je vždy podle aktuální situace na trhu. Investuje se do společností, které jsou na tržišti více, než 6 měsíců a zároveň je to nástroj nadřazený Auto Investu. Je nutné do něj peníze vkládat separátně a funguje např. jen pro část portfolia.
Více ofiko info tu: https://www.mintos.com/en/invest/invest ... ess-about/
Tady jsem pak sepsal něco z průběhu představení produktu na konferenci: https://hoopoo.cz/p2p-konference-mintos ... -aplikace/
Výhodou Invest & Access je za normálních tržních podmínek na 1 kliknutí vybrat peníze.
Nevýhodou pak zřejmě nemožnost užšího výběru a vyřazení některých, pro investora nedůvěryhodných společností. Sám jsem teď nástroj vyzkoušel s 500 Eury, přikládám printscreen, jak mi to rozhodilo. Zbytek asi nechám na další diskusi
.
Ve zkratce - jedná se o nástroj, který na 1 kliknutí umožní okamžitě investovat do úvěrů s garancí vykoupení. Rozdělení a diverzifikace je vždy podle aktuální situace na trhu. Investuje se do společností, které jsou na tržišti více, než 6 měsíců a zároveň je to nástroj nadřazený Auto Investu. Je nutné do něj peníze vkládat separátně a funguje např. jen pro část portfolia.
Více ofiko info tu: https://www.mintos.com/en/invest/invest ... ess-about/
Tady jsem pak sepsal něco z průběhu představení produktu na konferenci: https://hoopoo.cz/p2p-konference-mintos ... -aplikace/
Výhodou Invest & Access je za normálních tržních podmínek na 1 kliknutí vybrat peníze.
Nevýhodou pak zřejmě nemožnost užšího výběru a vyřazení některých, pro investora nedůvěryhodných společností. Sám jsem teď nástroj vyzkoušel s 500 Eury, přikládám printscreen, jak mi to rozhodilo. Zbytek asi nechám na další diskusi

- Přílohy
-
- IA-2.PNG (4.92 KiB) Zobrazeno 11722 x
-
- IA.PNG (7.19 KiB) Zobrazeno 11722 x
-
- rozdeleni.PNG (14.86 KiB) Zobrazeno 11732 x
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Re: Invest & Access
No, myslím, že superinvestoři (a přístup k SMAI) byl jen dočasný projekt, resp. obecně velikost portfolia roli asi hraje, jak už bylo mnohokrát diskutováno.zbynhu píše: ↑10 čer 2019, 14:28Take se mi to moc nepozdava, ale na druhou stranu to uplne neresim. Vzhledem k tomu, jak nyni AI funguje, ze spina jen nekolikrat za den a zbytek dne zahali, tak neocekavam temer zadne zmeny.Jan píše: ↑10 čer 2019, 14:22ii) Na Invest & Access (asi bych navrhl zkratku IaA, samotné IA by se asi pletlo s AI) mě nejvíce zaujalo to, že tento instrument bude mít přednost před AI. Trochu se bojím, že se Mintos vydá tímto instantním směrem, který se mi úplně nezamlouvá. Na druhou stranu pro Mintos bude dost výhodný...
A ono kdo vi, co bude v realu. Puvodni automaticke investicni balicky taky mely byt nadrazeny. Pak meli byt zvyhodneni superinvestori... A skutek vzdy utekl...
IaA mi přijde jako investiční balíčky ve verzi 2.0. Už si to moc nepamatuju, ale ty původní investiční balíčky mě moc zajímavé nepřišly (na druhou stranu, tou dobou byly úroky někde jinde), IaA už mi na pohled přijde životaschopnější. Takže si trochu myslím, že do původních balíčků se asi moc neinvestovalo a tudíž nemělo co dostat přednost.
Trochu se bojím, aby to nedopadlo tak, že když originátor X nabízí půjčky třeba 13%-15%, tak 14%-15% bude vyhrazeno pro IaA (a tudíž vytvoří prostor pro namixování níževýnosových půjček) a 13% půjdou na PM, přičemž ideální výsledek pro Mintos (a průšvih pro mě) by bylo, že by tímto došlo ke srovnání výnosů mezi IaA a mojí strategií (tedy fakticky znamenalo pokles výnosů na mé straně).
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mintos - Invest & Access
Tý jo...Joshua píše: ↑10 čer 2019, 14:32Zakládám samostatné vlákno k Invest & Access.
Ve zkratce - jedná se o nástroj, který na 1 kliknutí umožní okamžitě investovat do úvěrů s garancí vykoupení. Rozdělení a diverzifikace je vždy podle aktuální situace na trhu. Investuje se do společností, které jsou na tržišti více, než 6 měsíců a zároveň je to nástroj nadřazený Auto Investu. Je nutné do něj peníze vkládat separátně.
Více info tu: https://www.mintos.com/en/invest/invest ... ess-about/
Nevýhodou pak zřejmě nemožnost užšího výběru a vyřazení některých, pro investora nedůvěryhodných společností. Sám jsem teď nástroj vyzkoušel s 500 Eury, přikládám printscreen, jak mi to rozhodilo. Zbytek asi nechám na další diskusi :).
GetBucks, Tengo, Metrokredit... skoro 20% ve šrotu :o/
Ale aspoň že to snad jde rychle zlikvidovat/odprodat.
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- zbynhu
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 2141
- Kontaktovat uživatele:
Docela by me zajimalo, jakym zpusobem je ta moznost okamziteho vykoupení resena.
Predstavme si situaci, kdy dojde ke krachu napr. Getbucks a poskytovatel prestane plnit sve zavazky plynouci z BBG. Bude pak mozno vsechny pujcky zainvestovane v ramci IaA odprodat, byt budou v defaultu? Kdo bude drzet garanci, Mintos samotny? Je plarforma dostatecne silna, aby takto ustala pad napr. 2 poskytovatelu?
Uprimne, moc nadseny z celeho konceptu nejsem...
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Co jsem pochopil tak výběr na kliknutí se týká jen participací, které jsou aktuálně current. Pak je nutné počkat na buyback.
Ta likvidita je řešena tím, že jeden investor prodá, jiný nakoupí. Proto je tam ta zmínka, že to funguje za "normálních tržních podmínek". Za jistých okolností to tedy může být i past pro neznalé, kteří, až to budou potřebovat nejvíce, se v případě krize nedovedou vyvázat. Riziko je tedy podle mě stále stejné, jako u AI, jde jen o to, že takhle je to méně starostí diverzifikovat a prodávat na SM pro někoho, kdo začíná. Prostě takový "Mintos v kostce", který funguje na 2 tlačítka.
Což.. otázka no. Ostřílenější to asi nepřesvědčí, někoho začínajícího to může teoreticky zlákat, protože toho nemusí moc řešit. Má pocit, že diverzifikuje a nemusí zkoumat nabídky na SM a učit se prodávat.
Ta likvidita je řešena tím, že jeden investor prodá, jiný nakoupí. Proto je tam ta zmínka, že to funguje za "normálních tržních podmínek". Za jistých okolností to tedy může být i past pro neznalé, kteří, až to budou potřebovat nejvíce, se v případě krize nedovedou vyvázat. Riziko je tedy podle mě stále stejné, jako u AI, jde jen o to, že takhle je to méně starostí diverzifikovat a prodávat na SM pro někoho, kdo začíná. Prostě takový "Mintos v kostce", který funguje na 2 tlačítka.
Což.. otázka no. Ostřílenější to asi nepřesvědčí, někoho začínajícího to může teoreticky zlákat, protože toho nemusí moc řešit. Má pocit, že diverzifikuje a nemusí zkoumat nabídky na SM a učit se prodávat.
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Hádám, že takto prodávané půjčky budou upřednostňovány všemi psími mozky - tedy AI i nakupujícími IaA. (čili opět komplikace pro autonomního investora.)zbynhu píše: ↑10 čer 2019, 15:30Docela by me zajimalo, jakym zpusobem je ta moznost okamziteho vykoupení resena.
Predstavme si situaci, kdy dojde ke krachu napr. Getbucks a poskytovatel prestane plnit sve zavazky plynouci z BBG. Bude pak mozno vsechny pujcky zainvestovane v ramci IaA odprodat, byt budou v defaultu? Kdo bude drzet garanci, Mintos samotny? Je plarforma dostatecne silna, aby takto ustala pad napr. 2 poskytovatelu?
Uprimne, moc nadseny z celeho konceptu nejsem...
Někde v tom textu je * s tím, že to platí pro normal market. To co popisuješ Ty je už abnormal market a tam to neplatí. Takže se nejspíš neodprodají, garance bude držena dle direct/indirect struktury, ...
Jak jsem psal, je to dobré pro Mintos, z hlediska autonomních investorů na tom nic pozitivního nevidím, spíš naopak.
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
-
- Gold pen
- Reputace: 143
- Kontaktovat uživatele:
Domnievam sa že IaA, ak sa bude vo veľkom používať (čo asi bude), tak zdeformuje rozdiel medzi úrokom lepších poskytovateľov a šrotom - čo považujem za negatívum tejto novinky. Pravdepodobne potom bude nasledovať zníženie úrokov hlavne šrotu ako aj celkového výnosu na Mintose.
Tí ktorí budú naďalej investovať cez PM budú mať iba zostatok ponuky úverov po (IaA a AI), čo už asi nebude optimálne.
Som zvedavý ako sa IaA prejavý v praxi
PS: Zmyslom IaA je hlavne to, aby sa tých voľných 360 000 pôžičiek zainvestovalo a aby Mintos dobre zarobil.
Tí ktorí budú naďalej investovať cez PM budú mať iba zostatok ponuky úverov po (IaA a AI), čo už asi nebude optimálne.

Som zvedavý ako sa IaA prejavý v praxi

PS: Zmyslom IaA je hlavne to, aby sa tých voľných 360 000 pôžičiek zainvestovalo a aby Mintos dobre zarobil.

Akcie - TEF, VZ, ABR, ARI, O , ENGIE, NEE, LIGHT, EVK, BASF, CC, KOMB, ERSTE, VIG, CTP, JNJ, GOOG, INTC, CTSH, AD, UQA, RED,
ETF - Portu
ETF - Portu
-
- Bronze pen
- Reputace: 7
- Kontaktovat uživatele:
Ano, souhlasím, rychlá likvidita bude fungovat jen za normálních podmínek. Pokud dojde k obecné panice většiny investorů (krize, krach...), žádný okamžitý zpětný odkup fungovat nebude. Viz zkušeností lidí co měli peníze v Lendy - sekundární trh se okamžitě zhroutil.Joshua píše: ↑10 čer 2019, 15:45Co jsem pochopil tak výběr na kliknutí se týká jen participací, které jsou aktuálně current. Pak je nutné počkat na buyback.
Což.. otázka no. Ostřílenější to asi nepřesvědčí, někoho začínajícího to může teoreticky zlákat, protože toho nemusí moc řešit.
- vyvar z ovaru
- Gold pen
- Reputace: 550
- Kontaktovat uživatele:
Pri prodeji IaA asi navic nepujde dat slevu, ze? Coz by zase pro nas mohla byt vyhoda.
Jeste vcera mi IaA ukazoval 12.05 % average interest rate, dnes tam je 11.75 % average interest rate, schvalne kam az to padne.
Jeste vcera mi IaA ukazoval 12.05 % average interest rate, dnes tam je 11.75 % average interest rate, schvalne kam az to padne.
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Přemýšlel jsem (vlastně jsem se o to i pokusil přes EDIT, ale skončilo to nějakou chybovou hláškou) o anketě. Jestli má smysl nevím, nechávám na ostatních...
Otázky a možnosti odpovědí jsem uvažoval:
i) Hodláte využít IaA?
-ANO
-NE
(Zde by se ještě nabízelo, pro jakou část portfolia.)
ii) Jaký předpokládáte vliv zavedení IaA na vaše investiční portfolio.
- Velmi pozitivní
- Pozitivní
- Neutrální
- Negativní
- Velmi negativní
Za sebe mohu říct, že pokud se nic zásadně nezmění, tak IaA využít rozhodně nehodlám. A dopad čekám spíše negativní vzhledem k přednosti IaA před AI a manuálním investováním (takže se obávám, že nejlepší půjčky se na PM ani nemusí objevit).
Otázky a možnosti odpovědí jsem uvažoval:
i) Hodláte využít IaA?
-ANO
-NE
(Zde by se ještě nabízelo, pro jakou část portfolia.)
ii) Jaký předpokládáte vliv zavedení IaA na vaše investiční portfolio.
- Velmi pozitivní
- Pozitivní
- Neutrální
- Negativní
- Velmi negativní
Za sebe mohu říct, že pokud se nic zásadně nezmění, tak IaA využít rozhodně nehodlám. A dopad čekám spíše negativní vzhledem k přednosti IaA před AI a manuálním investováním (takže se obávám, že nejlepší půjčky se na PM ani nemusí objevit).
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
-
- Gold pen
- Reputace: 143
- Kontaktovat uživatele:
Ja to s tým IaA až tak tragický nevidím.
Nebudem službu IaA využívať ale pokiaľ by sa to ukázalo ako výhodnejšie, tak to prehodnotím.
Dopad neviem odhadnúť, lebo všetko závisí od toho koľko investorov a v akých objemoch bude IaA využívať.
(Dopad mierne negatívny)
Čo sa týka spätného odkúpenia v čase paniky, tak sa prikláňam k názoru že SM bude invalid.
Tu je ale dôležite mať prirodzený cit pre riziko a v prípade blížiacej sa krízy a následnej paniky je treba odpredávať na SM alebo prestať investovať.
To isté sa dá dosiahnuť aj odpredajom IaA a následným výberom.
Rešpekt pred rizikom máme nastavený každý niekde inde a to je kritický bod. IaA je iba investičná stratégia, ktorú treba zvládnuť.
Nebudem službu IaA využívať ale pokiaľ by sa to ukázalo ako výhodnejšie, tak to prehodnotím.
Dopad neviem odhadnúť, lebo všetko závisí od toho koľko investorov a v akých objemoch bude IaA využívať.

Čo sa týka spätného odkúpenia v čase paniky, tak sa prikláňam k názoru že SM bude invalid.
Tu je ale dôležite mať prirodzený cit pre riziko a v prípade blížiacej sa krízy a následnej paniky je treba odpredávať na SM alebo prestať investovať.
To isté sa dá dosiahnuť aj odpredajom IaA a následným výberom.
Rešpekt pred rizikom máme nastavený každý niekde inde a to je kritický bod. IaA je iba investičná stratégia, ktorú treba zvládnuť.

Akcie - TEF, VZ, ABR, ARI, O , ENGIE, NEE, LIGHT, EVK, BASF, CC, KOMB, ERSTE, VIG, CTP, JNJ, GOOG, INTC, CTSH, AD, UQA, RED,
ETF - Portu
ETF - Portu
- MirEgg
- Silver průpiska
-
Silver pen
- Reputace: 178
- Kontaktovat uživatele:
Dokud nebude IaA v CZK, tak ho používat nehodlám
Portfolio si pečlivě vybírám a piplám, aby byl výnos co nejvyšší při co nejnižším pro mě akceptovatelném riziku, a pak přijde nějaký IaÁček a nainvestuje mi byť jeden cent do desetileté hypo za 5%? Tak to teda ne
Jaký to bude mít vliv na moje investování, uvidíme, doufám, že to moc nepoznám

Portfolio si pečlivě vybírám a piplám, aby byl výnos co nejvyšší při co nejnižším pro mě akceptovatelném riziku, a pak přijde nějaký IaÁček a nainvestuje mi byť jeden cent do desetileté hypo za 5%? Tak to teda ne

Jaký to bude mít vliv na moje investování, uvidíme, doufám, že to moc nepoznám

- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Mno nechci strašit, ale IaA v CZK možná ještě dlouho nebude. Je to nefungující trh a co jsem se bavil s lidmi z Mintosu (ale i Bondsteru), čeští originatoři se do P2P zrovna nehrnou a navíc jich moc není a je to s nimi na dlouho. A kde není trh, nemůže IaA fungovat.
Jinak, s komentářem souhlasím, hezky napsáno.
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
To MirEgg:
To mě také napadlo - prostě jen jako prostředek pro přeběhnutí AI.
Jinak taky souhlas. Ne že bych si portfolio kdovíjak piplal (z toho už mě vyléčilo několikero kol výkupů), ale starám se o něj. A co tu Joshua postoval, tak +- 25% portfolia IaA bych rozhodně nekupoval (za současného stavu určitě ne, za horšího stavu možná krátkodobě). Takže spustit něco, co mi zainvestuje 1/4 prostředků někam, kam nechci, mi nezní úplně lákavě.
To Joshua:
Ono z hlediska Mintosu ani není důvod, cokoliv zavádět, pokud mají komplet vyprodáno (leda že by IaA víc půjčky rozsekával a tím (alespoň částečně) uspokojil více investorů). Protože si stejně myslím, že za zavedením IaA jsou hlavně zájmy Mintosu (byť ano, pro začínající investory to asi bude nejschůdnější cesta).
Mimochodem, nedávno jsem juknul na USD a GBP trhy (mrtvo stejně jako na CZK), pak i na SEK a DKK, tam už nejaké půjčky byly, ale pokud se nepletu výnos nic moc. Navíc DKK i SEK nejsou až tak velké ekonomiky, ani kdovíjak nezávislé na EU/EUR, aby mělo nějaký smysl tímto směrem diverzifikovat (tedy pokud se nerozbije EU).
To mě také napadlo - prostě jen jako prostředek pro přeběhnutí AI.
Jinak taky souhlas. Ne že bych si portfolio kdovíjak piplal (z toho už mě vyléčilo několikero kol výkupů), ale starám se o něj. A co tu Joshua postoval, tak +- 25% portfolia IaA bych rozhodně nekupoval (za současného stavu určitě ne, za horšího stavu možná krátkodobě). Takže spustit něco, co mi zainvestuje 1/4 prostředků někam, kam nechci, mi nezní úplně lákavě.
To Joshua:
Ono z hlediska Mintosu ani není důvod, cokoliv zavádět, pokud mají komplet vyprodáno (leda že by IaA víc půjčky rozsekával a tím (alespoň částečně) uspokojil více investorů). Protože si stejně myslím, že za zavedením IaA jsou hlavně zájmy Mintosu (byť ano, pro začínající investory to asi bude nejschůdnější cesta).
Mimochodem, nedávno jsem juknul na USD a GBP trhy (mrtvo stejně jako na CZK), pak i na SEK a DKK, tam už nejaké půjčky byly, ale pokud se nepletu výnos nic moc. Navíc DKK i SEK nejsou až tak velké ekonomiky, ani kdovíjak nezávislé na EU/EUR, aby mělo nějaký smysl tímto směrem diverzifikovat (tedy pokud se nerozbije EU).
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- wizard-ov
- Bronze pen
- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
No, pustil jsem pár stovek do IaA a tedy jako nic moc....dlouhé splatnosti, ukrajinci atd. asi na to dlabu.
-
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Nemá někdo nějaké statistiky, jak to funguje s likviditou, teda kolik procent se průměrně obrací třeba za den? Osobně se mi vrací každý den třeba 2% portfolia přes předčasné splacené půjčky atd., takže většinu peněz se i bez SM dá asi vybrat v rozumném čase, ne? Jsem tam asi půl roku a ještě sem nevybíral, ale instantní výběr u toho IaA mi tu nepřijde tak důležitý, zvlášť když to člověk může hodit na SM. S tím taky nemám zkušenosti, ale očekávám, že když člověk potřebuje, tak do měsíce zpeněží skoro celé portfolio?
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Ad likvidita - záleží na poskytovatelích (příp. šarži - občas tam někteří poskytovatelé hodí dávku půjček, která kompletně skončí v BBG)Hafran píše: ↑13 čer 2019, 12:23Nemá někdo nějaké statistiky, jak to funguje s likviditou, teda kolik procent se průměrně obrací třeba za den? Osobně se mi vrací každý den třeba 2% portfolia přes předčasné splacené půjčky atd., takže většinu peněz se i bez SM dá asi vybrat v rozumném čase, ne? Jsem tam asi půl roku a ještě sem nevybíral, ale instantní výběr u toho IaA mi tu nepřijde tak důležitý, zvlášť když to člověk může hodit na SM. S tím taky nemám zkušenosti, ale očekávám, že když člověk potřebuje, tak do měsíce zpeněží skoro celé portfolio?
Ad IaA a SM - možná jsem to přečetl blbě (jen jsem to četl, IaA jde mimo mě), ale přišlo mi, že půjčky koupené přes IaA nejdou umístit na SM
Ad SM - záleží na podmínkách, s dostatečnou slevou za normálních okolností bude prodatelné asi vše (s BBG)
...a samozřejmě, pokud by Mintos postihly nějaké "turbulence", tak likvidita na SM asi dost klesne.
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
- Jan
- writerP2P
-
Jan
- Kontaktovat uživatele:
Jak už jsem tu kdysi (když tu byl zveřejněn koš nakoupený IaA) psal, výsledek IaA se mi nelíbí - nemalou část bych nekoupil (asi) za žádných podmínek a dost velkou část jen v čase nouze... Navíc - aktuálně zobrazovaný výnos (11,75%) mi v současnou chvíli přijde velmi nízký oproti tomu, co lze (či před pár dny šlo) při celkem rozumné diverzifikaci nakoupit.
Čeho se trochu (dost) obávám je upřednostnění IaA před AI a manuálními nákupy. Zatím je to asi v poho, ale pokud by IaA jelo masivně, tak se obávám, že nejlepší půjčky se na PM/SM ani nedostanou, aby měl Mintos co největší prostor na ředění IaA portfolií kde čím.
Další věc je deformace trhu. Pokud společnost xy neprodá svoje půjčky s výnosem z%, tak za normálních podmínek by zvyšovala výnos. Pokud takové půjčky začne kupovat IaA, tak to bude akorát znamenat deformaci trhu.
Doufám, že se IaA moc neujme.
Mimochodem, nečetl někdo názory na jiných fórech?
Původně jsem to napsal jako pokračování do Auto Invest - úlovky a fungování kam to zapadalo, ale tematicky to patří spíše sem.
Čeho se trochu (dost) obávám je upřednostnění IaA před AI a manuálními nákupy. Zatím je to asi v poho, ale pokud by IaA jelo masivně, tak se obávám, že nejlepší půjčky se na PM/SM ani nedostanou, aby měl Mintos co největší prostor na ředění IaA portfolií kde čím.
Další věc je deformace trhu. Pokud společnost xy neprodá svoje půjčky s výnosem z%, tak za normálních podmínek by zvyšovala výnos. Pokud takové půjčky začne kupovat IaA, tak to bude akorát znamenat deformaci trhu.
Doufám, že se IaA moc neujme.
Mimochodem, nečetl někdo názory na jiných fórech?
Původně jsem to napsal jako pokračování do Auto Invest - úlovky a fungování kam to zapadalo, ale tematicky to patří spíše sem.
Zkušenosti:
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ
Zdroje:
p2p.holdings/mintos
BTW
CO<JAK<PROČ