Esketit

K diskusím: Afranga; Bondora; Bulkestate; Esketit; EvoEstate; Fundingsecure; Grupeer; Lendy/Saving Stream; Moncera; Peerberry; Robo.cash; Swaper; Twino; Viainvest; Viventor;
zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1980
Kontaktovat uživatele:

Esketit

Příspěvek od zbynhu » 26 srp 2021, 18:47

esketit-logo-768x250.png
esketit-logo-768x250.png (16.86 KiB) Zobrazeno 21082 x
Esketit – popis platformy
Esketit je v roce 2020 vzniklá platforma se sídlem v Irsku. Tím se však nenechte zmást, je tomu tak pouze z legislativních důvodů a fyzické sídlo společnosti najdete v Lotyšsku. Tam také sídlí vlastník Esketitu – z Mintosu všem dobře známá nebankovní finanční společnost Creamfinance, která se specializuje na poskytování spotřebitelských, zejména nezajištěných, úvěrů. Esketit je tak po Lendermarketu či Afranze další platformou, kdy se poskytovatel půjček rozhodl osekat svoji nabídku na konkurenčních tržištích a založit si svoje.

Na platformě Esketit najdete půjčky ze společností spadající do skupiny Creamfinance a také dva poskytovatele, kteří technicky do skupiny nespadají, mají však stejné vlastníky - pány Matisse Ansviesulisa a Davise Baronse. Aktuálně tak lze vybírat z České republiky, Jordánska, Španělska, Srí Lanky a Mexika. Nabízené úroky se pohybují od 12% p.a. až po 14% p.a.. Všechny na platformě nabízené půjčky mají závazek zpětného odkupu v případě, že půjčka spadne do prodlení delšího než 60 dní. V případě potíží poskytovatele však nemusí být závazek ctěn, takže je dobré sledovat i skupinovou garanci, kterou mají jen někteří poskytovatelé.

Pro platformy vlastněné jednou finanční skupinou jsou její výsledky extrémně důležité a tak jen zmiňme, že skupina Creamfinance Holding LTD Financial skončila v roce 2020 i díky vlivům Covid-19 ze ztrátou 0,8M EUR. V rámci ratingů mu ExploreP2P udělilo 55 bodů ze 100 a Mintos, na kterém Creamfinance i nadále působí, ho hodnotí známkou 5/10 pro Španělsko, respektive 7/10 pro Lotyšsko.

Esketit v P2P pohybujícího se investora ničím nezaskočí a je vybaven všemi moderními funkcionalitami – autoinvestem či sekundárním trhem. Investovat je možné od 10 EUR a Euro je jedinou měnou, ve které lze investici provést. Investování je pro investory bez poplatku a to včetně sekundárního trhu. Určitě potěší i to, že se na platformě nesetkáte s žádnými neúročenými obdobími (jako jsou grace period či pending payments) a investice je úročena od dne jejího nakoupení až po její splacení (či prodej na sekundárním trhu).

Esketit – základní data
Rok založení: 2020
Podporované měny: EUR
Průměrný roční výnos: 13%
Splatnost nabídek: 1 den – 90 dní
Minimální výše participace: 10 EUR
Poplatky pro investora: X
Auto Invest: ✔
Sekundární trh: ✔
Garance vykoupení: ✔
Možnost předčasného vystoupení z investice: ✔
Web platformy: https://esketit.com/
Oficiální blog platformy: https://blog.esketit.com/

Informace jsou přejaté z příslušné stránky na P2Ptrhu, kde najdete i něco a navíc a kde výhledově plánujeme také rozhovor s CEO platformy Vitālijsem Zalovsem.

---
Esketit – bonus k první investici
Platforma Esketit nabízí novým investorům bonus 1% k proinvestované částce po dobu 90 dní. K uplatnění bonusu se stačí prokliknout skrze tlačítko s unikátním odkazem níže.

Registrací zároveň podpoříte P2Pfórum.

Získat bonus +1% na Esketit
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

TomBP007
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Re: Esketit

Příspěvek od TomBP007 » 29 srp 2021, 17:54

Škoda že se nedá do půjček z ČR investovat v CZK a vyhnout se tak převodům na EUR a kurzovému riziku. Jinak zatím s touto platformou zkušenosti nemám.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 27 zář 2021, 07:49

Zhruba před měsícem jsme zmínili připravovaný rozhovor s VEO Esketitu Vitālijsem Zalovsem.
Nyní si ho můžete přečíst na https://p2ptrh.cz/en/esketit-interview/
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 13 říj 2021, 17:53

Tak jsem se dneska rozhodl využít nahromaděné cashe z výkupů Iute Credit na Mintosu a založil Esketit.
Na první pohled investora platforma ničím nezaskočí.

Plánuju zde (minimálně ze začátku) menší pozici a investičně se chci zaměřit hlavně na půjčky v ČR. Ty Esketit nabízí v délce 1-3 měsíce s výnosem 12%. Na primárním tržišti je jich aktuálně přes 400 ks (celkově mě překvapilo, jak je nabídka půjček bohatá, je jich k dispozici přes 15 tisíc).
Také (analogicky s tím, jak jsem to udělal u Lendermarketu a Creditstaru) kompletně končím s nákupy Cream Finance na Mintosu.

Po nějakém čase a získaných zkušenostech určitě sepíšu dojmy.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1319
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 13 říj 2021, 19:16

zbynhu píše:
13 říj 2021, 17:53
Tak jsem se dneska rozhodl využít nahromaděné cashe z výkupů Iute Credit na Mintosu a založil Esketit.
Na první pohled investora platforma ničím nezaskočí.

Plánuju zde (minimálně ze začátku) menší pozici a investičně se chci zaměřit hlavně na půjčky v ČR. Ty Esketit nabízí v délce 1-3 měsíce s výnosem 12%. Na primárním tržišti je jich aktuálně přes 400 ks (celkově mě překvapilo, jak je nabídka půjček bohatá, je jich k dispozici přes 15 tisíc).
Také (analogicky s tím, jak jsem to udělal u Lendermarketu a Creditstaru) kompletně končím s nákupy Cream Finance na Mintosu.

Po nějakém čase a získaných zkušenostech určitě sepíšu dojmy.
Tak to je vítaný počin a těším se na dojmy i zkušenosti.
Zejména jsem zvědavý na Tvé hodnocení plnění slibů, které Esketit resp. Creamfinance Group dal - pravidelné zveřejňování čtvrtletní zprávy o stavu hospodaření všech jednotlivých LO, roční výsledovky dle IFRS... Tento slib dali na blogu 1.7. a zatím jsem nic neviděl. Cream jsem na Mintosu opustil, protože měli ztrátový rok 2020 a ani dva předchozí roky nebyly extra ziskové. Cream uveřejňoval výsledky veřejně jen jednou ročně... Sečteno a podtrženo je nevidím jako přístav pro moje peníze. Rozhodně se ale těším na zkušenosti a držím palce.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 14 říj 2021, 10:15

Díky za podnět. Trochu jsem se v tom pošťoural a zjistil následující.
  • Některé informace na stránce o poskytovatelích se ukazují pouze registrovaným uživatelům (k dispozici jsou například auditované finanční zprávy holdingu Cream Finance za roky 2018 až 2020.
  • Průběžné letošní výsledky jsem nedohledal, psal jsem proto na podporu a dle promptní odpovědi zveřejnění prozatímních výsledků připravují.
  • V mailu bylo uvedeno, že zisk Cream Finance za první pololetí roku byl 1 375 385 EUR (můžeme to po zveřejnění porovnat, zda sedí).

bizon

Příspěvek od bizon » 14 říj 2021, 12:26

Můžu potvrdit, že Esketit support reaguje opravdu svižně.
P.S.: pokud by někdo (což nepředpokládám) při návštěvě webu Esketit používal v prohlížeči zabudovaný překladač do češtiny, tak dávejte bacha. Např. při zobrazení přehledu CS půjček uvádí nesprávně 14%, teprve po rozkliknutí detailu půjčky se objeví regulérních 12%. Dále třeba nejde přejít na další přehledovou stránku s půjčkami.
Esketit zkrátka používat výhradně v angličtině.

HansMan
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 13
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HansMan » 28 říj 2021, 21:19

Zdravím, zvažuji registraci u Esketit, když už tam polezu, tak bych se nechal pozvat přes promo kód, ať z toho taky někdo něco má, je tam něco takového? Díky.

bizon

Příspěvek od bizon » 28 říj 2021, 21:49

HansMan, poslal jsem SZ.

bizon

Příspěvek od bizon » 30 říj 2021, 18:07

bizon píše:
28 říj 2021, 21:49
HansMan, poslal jsem SZ.
Uff, tak až dneska jsem si všimnul, že nabízení bonusů na fóru se řídí jistými pravidly. Tímto se vedení fóra omlouvám a můžete to smáznout.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 11 lis 2021, 08:18

Moje první dojmy a náhled do portfolia na Esketitu můžete zkouknout tady:

https://p2ptrh.cz/esketit-recenze/

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Reputace: 994
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 20 lis 2021, 23:14

Má někdo vysvětlení, proč se Česká pobočka CreamFinance financuje skrze Esketit v EUR za 12%pa, když se na Mintosu půjčky v CZK (tedy bez nutnosti zajištění pro CreamFinance) s výnosem 6%pa fakticky nedaly sehnat/přeprodávaly se s bonusem?
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX

Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators

BTW
CO<JAK<PROČ

marek.k
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 90
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek.k » 29 lis 2021, 07:01

dokázal by mi někdo vysvětlit, proč Creamfinance na Esketit nabízí vyšší úroky, než na Mintos?
jako chápu, že tam zřejmě hraje roli, v jaké zemi se půjčky poskytují, ale...

Pokud to chápu správně, tak Esketit je platforma společnosti Creamfinance.
Když na Mintos je schopna udat půjčky za 7-8%, tak proč na své platformě nabízet za více? tím se dle mého obírají o možný zisk. Kdyby nabízeli např.10% na Mintos, tak jim lidi při nákupu utrhají ruce
A z druhé strany, když mají vlastní platformu, proč platit provizi Mintos za umístění na její platformu?

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 29 lis 2021, 07:24

To máš podobné pro všechny platformy.

Nevím, jak ostatní investoři, ale já bych ať už na Esketitu, Afranze nebo Lendermarketu - za podmínky, že jsou na Mintosu nabízeny jejich půjčky se stejným úrokem - neinvestoval. Mintos je zavedená platforma a vystupuje jako třetí strana, což by při případných problémech a vymáhání asi fungovalo lépe, než když LM vlastní Creditstar, který by měl investorům i platit.
Esketit jako takový je nová platforma, tak se z části bude jednat o marketing > nalákání nových investorů.

Druhá věc je, jak zmiňuješ, provize Mintosu. Ta navíc ruku v ruce s tím, že dáváš vlastní data a informace o flow půjček konkurenci (vzhledem k tomu, že Mintos je majetkově propojený s řadou poskytovatelů o tom nepochybuju, že tam nějaká komunikace probíhá). Na druhou stranu z Mintosu ty poskytovatelé zcela neodchází asi kvůli tomu, že by na svém platformě zatím neproinvestovali dostatečný objem. Plus držet tam menší objem, který už Mintosu nic moc nenapoví, jim může doplňovat obrázek, jak to funguje jinde na P2P trhu.

Třeba ještě někoho napadnou další vlivy.

Jan
writerP2P
Jan
Jan
Reputace: 994
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 29 lis 2021, 21:55

zbynhu píše:
29 lis 2021, 07:24
To máš podobné pro všechny platformy.

Nevím, jak ostatní investoři, ale já bych ať už na Esketitu, Afranze nebo Lendermarketu - za podmínky, že jsou na Mintosu nabízeny jejich půjčky se stejným úrokem - neinvestoval. Mintos je zavedená platforma a vystupuje jako třetí strana, což by při případných problémech a vymáhání asi fungovalo lépe, než když LM vlastní Creditstar, který by měl investorům i platit.
Esketit jako takový je nová platforma, tak se z části bude jednat o marketing > nalákání nových investorů.

Druhá věc je, jak zmiňuješ, provize Mintosu. Ta navíc ruku v ruce s tím, že dáváš vlastní data a informace o flow půjček konkurenci (vzhledem k tomu, že Mintos je majetkově propojený s řadou poskytovatelů o tom nepochybuju, že tam nějaká komunikace probíhá). Na druhou stranu z Mintosu ty poskytovatelé zcela neodchází asi kvůli tomu, že by na svém platformě zatím neproinvestovali dostatečný objem. Plus držet tam menší objem, který už Mintosu nic moc nenapoví, jim může doplňovat obrázek, jak to funguje jinde na P2P trhu.

Třeba ještě někoho napadnou další vlivy.
Pokud je Esketit nová platforma, taky bych v tom viděl hlavně marketing (viz např. Afranga - saturace trhu a pokles výnosů). Vliv budou (zřejmě) mít i ty ostatní zmiňované faktory. Otázka ovšem je jejich kvantifikace - tedy jaký rozdíl ve výnosu je třeba ke změně chování investorů. Dle situace bych chápal něco kolo 2%, ale dlouhodobě vyšší rozdíl mi smysl taky moc nedává (viz můj předchozí dotaz). Mintos (resp. tamní výnos) navíc tíží serepetičky typu GP, PP, případně neplacení výnosu v late. Což zvlášť u krátkodobých půjček může být (velmi) citelné.

Jinak myslím, že setrvávání na Mintosu s nějakým malým obratem může být pro LO dobré (a dobře cílené) PR. Dají tak o sobě vědět, že fungují bezproblémově, a, no, že na jejich platformě je výnos o x% vyšší...
Zkušenosti:
P2P: Mintos, Lendermarket, Afranga, Roger(dříve Investaukce)
Devizové spol.: RoklenFX

Zdroje:
explorep2p.com/mintos-lender-ratings/
p2p.holdings/mintos
beyondp2p.com/platforms/mintos/loan-originators

BTW
CO<JAK<PROČ

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 14 pro 2021, 08:12

Esketit snížil nabízené úroky pro české půjčky z 12% na 10%.

Esketit.jpg
Esketit.jpg (90.2 KiB) Zobrazeno 19082 x

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 14 pro 2021, 16:32

Tak alespoň jedna dobrá zpráva z Esketitu.
V dnes rozesílaném newsletteru informují o výsledcích skupiny Creamfinance za prvních 9 měsíců roku 2021.
K dispozici ke stažení je registrovaným investorům na stránce poskytovatele.

Zisk za 9M uvádí 2 226 813M EUR.
Došlo také k navýšení poměru vlastního kapitálu a snížení zadlužení.

Namor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1319
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Namor » 14 pro 2021, 16:55

zbynhu píše:
14 pro 2021, 16:32
Tak alespoň jedna dobrá zpráva z Esketitu.
V dnes rozesílaném newsletteru informují o výsledcích skupiny Creamfinance za prvních 9 měsíců roku 2021.
K dispozici ke stažení je registrovaným investorům na stránce poskytovatele.

Zisk za 9M uvádí 2 226 813M EUR.
Došlo také k navýšení poměru vlastního kapitálu a snížení zadlužení.
To je určitě dobrá zpráva, jak obsahově (zisk) tak i to, že drží slib, že budou čtvrtletně informovat.
Jenom nechápu tu komunikační strategii. Proč to nedají na web veřejně - jak se to mají dozvědět případní zájemci o investování. Těším se, až si p2p sektor takové manýry odpustí a bude se chovat transparentně.
Svoji cestu investičním světem popisuji v investičním deníku: viewtopic.php?f=58&t=693

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 14 pro 2021, 17:04

Namor píše:
14 pro 2021, 16:55
To je určitě dobrá zpráva, jak obsahově (zisk) tak i to, že drží slib, že budou čtvrtletně informovat.
Jenom nechápu tu komunikační strategii. Proč to nedají na web veřejně - jak se to mají dozvědět případní zájemci o investování. Těším se, až si p2p sektor takové manýry odpustí a bude se chovat transparentně.
Přijde mi to zvláštní úplně stejně jako Tobě.
Celkově mám pocit, že se bojí zneužití "přílišné otevřenosti" konkurencí. I proto předpokládám došlo ke zpoždění s uveřejňováním těchto průběžných výsledků. Ovšem jestli si myslí, že když ty údaje schovají za registraci, tak se k nim konkurence už nedostane... :roll:

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1206
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 06 led 2022, 10:24

Z důvodu diverzifikace a zužující se přijatelné nabídky na Mintosu jsem se rozhodl s troškou do mlýna podpořit i Esketit s využitím referalu od Zbynhu.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

Odpovědět