EvoEstate - zkušenosti investorů
- P2P_Ronie
- Gold pen
- Reputace: 640
- Kontaktovat uživatele:
EvoEstate - zkušenosti investorů
Ma nekdo osobni zkusenosti?
Na velmi letmy pohled mi to prislo jako takova trochu obdoba EstateGuru - nemovitostni pujcky od 50 Eur. Zda se, ze to pokryva vice/jine zeme. Zpravidla nizsi uroky, od 6 %, ale standardne kolem deviti, desiti a nekdy i vice. Co jsem videl par pujcek, tak velmi nizka LTV. Nekde jsem cetl, ze si zakladaji na kvalite pujcek.
Na velmi letmy pohled mi to prislo jako takova trochu obdoba EstateGuru - nemovitostni pujcky od 50 Eur. Zda se, ze to pokryva vice/jine zeme. Zpravidla nizsi uroky, od 6 %, ale standardne kolem deviti, desiti a nekdy i vice. Co jsem videl par pujcek, tak velmi nizka LTV. Nekde jsem cetl, ze si zakladaji na kvalite pujcek.
CZ: ČEZ | KB
Evropa: IBE1.DE | VOD | FLOW | ACOMO | TIBN | CTP | BATS
US: INTC | KO | VZ | ABBV | ATVI | SSSS | GOOGL | TFC | CSCO | WBD | MRK
Svět: HK.9988 | SBSW | FDP | ZIM | PBR-A
REITs: MPW | O
ETF: Portu
Evropa: IBE1.DE | VOD | FLOW | ACOMO | TIBN | CTP | BATS
US: INTC | KO | VZ | ABBV | ATVI | SSSS | GOOGL | TFC | CSCO | WBD | MRK
Svět: HK.9988 | SBSW | FDP | ZIM | PBR-A
REITs: MPW | O
ETF: Portu
- P2Pfórum
- ownerP2P
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
EvoEstate promo kód
Získejte bonus při registraci na Evoestate.com:
Při registraci přes uvedený link dostanete ke všem investicím provedeným do 6 měsíců od registrace cashback bonus +0,5%.
- +0.5% bonus pro investice během 6 měsíců po registraci
Při registraci přes uvedený link dostanete ke všem investicím provedeným do 6 měsíců od registrace cashback bonus +0,5%.
- Sparky
- Bronze pen
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Re: EvoEstate
Podle webu vypadají dost slušně. Je to agregátor půjček z celé Evropy - spolupracují s nespočtem nemovitostních platforem a k jednotlivým projektům si dělají vlastní prověrku, kde v závěru zdůvodní, jestli do něj investují vlastní peníze. Rozsah úroků je různý, začínají někde na 5%, ale třeba v Lotyšsku a ve Španělsku se dá dostat nad 14% (a to nespolupracují s BulkEstate - nevěří jim). Stránky jsou přinejmenším cenným zdrojem názorů a tipů na zajímavé platformy.
Naposledy upravil(a) Sparky dne 27 lis 2019, 13:28, celkem upraveno 1 x.
- pager
- Silver pen
- Reputace: 395
- Kontaktovat uživatele:
Obdoba Estateguru to neni protoze Evoestate je agregator, jak uz Sparky napsal. Obcas tam ma Evoestate "skin in the game".
Estateguru ma strasnou expozici na Estonsko (+Lotyssko), takze je dobre sledovat jestli nejsou ceny nemovitosti v Estonsku uplne mimo.
Estateguru ma taky primarne tri typy projektu: bridge loan (preklenovaci uver s koleteralem nemovitosti), development loan (pujcka pro developera), business loan (firemni pujcka s kolateralem nemovitosti) a tyhle tri typy dohromady tvori 90 % celeho EG. Pricemz polovina je v tom Estonsku.
Evoestate toho ma vic - pujcka (jako na EG), equity (podil na nemovitosti), buy to let, buy to flip (btw tohle bylo strasne popularni v USA pred 2008).
Geograticka diverzifikace je na Evoestate o neco vetsi, ale otazkou zustava, jestli je ve vysledku treba Spanelsko lepsi nez Estonsko. Obe zeme si padem nemovitosti prosly a vypada to, ze se z toho vzpamatovali, pricemz ceny v Estonsku uz jsou hodne vysponovane (obzvlast videt je to treba ve srovnani s Ruskem - o par desitek kilometru pres hranici a ceny klidne tretinove nebo ctvrtinove).
https://bnn-news.com/expert-estonia-nea ... -go-201559
Osobne kdybych znal EvoEstate driv, tak tam ted mam vic penez a naopak mam mene penez na Estateguru.
Estateguru ma strasnou expozici na Estonsko (+Lotyssko), takze je dobre sledovat jestli nejsou ceny nemovitosti v Estonsku uplne mimo.
Estateguru ma taky primarne tri typy projektu: bridge loan (preklenovaci uver s koleteralem nemovitosti), development loan (pujcka pro developera), business loan (firemni pujcka s kolateralem nemovitosti) a tyhle tri typy dohromady tvori 90 % celeho EG. Pricemz polovina je v tom Estonsku.
Evoestate toho ma vic - pujcka (jako na EG), equity (podil na nemovitosti), buy to let, buy to flip (btw tohle bylo strasne popularni v USA pred 2008).
Geograticka diverzifikace je na Evoestate o neco vetsi, ale otazkou zustava, jestli je ve vysledku treba Spanelsko lepsi nez Estonsko. Obe zeme si padem nemovitosti prosly a vypada to, ze se z toho vzpamatovali, pricemz ceny v Estonsku uz jsou hodne vysponovane (obzvlast videt je to treba ve srovnani s Ruskem - o par desitek kilometru pres hranici a ceny klidne tretinove nebo ctvrtinove).
https://bnn-news.com/expert-estonia-nea ... -go-201559
Osobne kdybych znal EvoEstate driv, tak tam ted mam vic penez a naopak mam mene penez na Estateguru.
- Carhir
- Gold pen
- Reputace: 1022
- Kontaktovat uživatele:
vypadá to zajímavě, ale pro mě zatím příliš mladá platforma (na rozdíl od zmíněného EstateGuru). Budu po očku sledovat jak se jim bude dařit, mezitím třeba i Finlordi zainvestují a zrecenzují a pak se teprve budu rozhodovat...
-
- Silver pen
- Reputace: 115
- Kontaktovat uživatele:
Investuje někdo na evo? Mám zprávy z druhé ruky, že evo uplatňuje withholding tax, můžete to potvrdit/vyvrátit?
- Sparky
- Bronze pen
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak na EvoEstate, ale začátkem týdne rozesílali z Crowdestate oznámení o srážkové dani v Itálii:
https://www.mfcr.cz/cs/legislativa/dvoj ... nych-smluv - dle smlouvy je sazba běžných 15%
Mohlo by jít o stejný případ a docela mě to od projektů v Itálii odrazuje. Moc bych za to nedal, že prostě všem ne-italům napaří plnou sazbu 26% a nebudou zkoumat, kdo má jakou dohodu. Pro zájemce česko-italská dohoda o zamezení dvojího zdanění z roku 1984:According to the Italian law, the company paying the interest is required to withhold income tax. The income tax rate is 26%, except in the case of double taxation agreements, in which case the terms of the double taxation agreement between the investor and the Sponsor's host countries are applicable, a 10% withholding rate will generally apply.
Withholding tax on a company resident in Italy:
No withholding shall take place if the company resident in Italy pays interest on the loan under the loan agreement to another company resident in Italy.
Withholding tax on a non-resident company or individual:
In Italy, interest on non-resident loans is subject to a 26% withholding tax. Withholding tax rate may be applied if the recipient's tax residence is proven.
https://www.mfcr.cz/cs/legislativa/dvoj ... nych-smluv - dle smlouvy je sazba běžných 15%
-
- Silver pen
- Reputace: 115
- Kontaktovat uživatele:
u evo se to tyka projetku ze spanelska, IMO u viainvest tuhle dan maji porad u spanelskych pujcekSparky píše: ↑02 led 2020, 17:23Nevím jak na EvoEstate, ale začátkem týdne rozesílali z Crowdestate oznámení o srážkové dani v Itálii:
Mohlo by jít o stejný případ a docela mě to od projektů v Itálii odrazuje. Moc bych za to nedal, že prostě všem ne-italům napaří plnou sazbu 26% a nebudou zkoumat, kdo má jakou dohodu. Pro zájemce česko-italská dohoda o zamezení dvojího zdanění z roku 1984:According to the Italian law, the company paying the interest is required to withhold income tax. The income tax rate is 26%, except in the case of double taxation agreements, in which case the terms of the double taxation agreement between the investor and the Sponsor's host countries are applicable, a 10% withholding rate will generally apply.
Withholding tax on a company resident in Italy:
No withholding shall take place if the company resident in Italy pays interest on the loan under the loan agreement to another company resident in Italy.
Withholding tax on a non-resident company or individual:
In Italy, interest on non-resident loans is subject to a 26% withholding tax. Withholding tax rate may be applied if the recipient's tax residence is proven.
- pager
- Silver pen
- Reputace: 395
- Kontaktovat uživatele:
Ted jsem objevil zajimavou funkcionalitu, kterou se nechlubi (nikde odkaz verejne neni; nejspis je to urcene pro druhou stranu - pro platformy) a trochu pomaha transparentnosti.
U kazdeho uzavreneho projektu lze za URL pridat /investments a zjistit jaka castka pro projekt sla pres Evoestate.
Urcite se tomu neda verit 100% a porad je tam prostor pro zproneveru/falsovani/apod., kazda platforma nebo kazdy mezikrok (jako Evoestate, Mintos...) proste pridava nove riziko. Tzn. rizikem neni jenom default projektu, podvod projektu ale navic jeste default platformy a podvod platformy.
Ale k veci:
Napriklad na Evoestate se objevil projekt: https://evoestate.com/project/190/santiago-terry-cadiz/ a celkove chtel vybrat 149429,69 €
Na webu Brickstarter (https://brickstarter.com/en/property/terry) si lze potvrdit sedici castku a zjistit, ze zde bylo 108 investoru.
Na Evoestate se jde dostat na neverejne URL https://evoestate.com/project/190/santi ... vestments/ a zjistit, ze z teto castky pres Evoestate slo 17293.00 € od 132 investoru, tedy asi 11.6%. Evoestate asi mel mit nejake procento provizi za zprostredkovani (jejich byznys model, i kdyz to neni moc jasne).
Vetsina uzivatelu Evoestate investovala mezi 50€ - 1000€. U nekterych je uvedeno 0€, coz pravdepodobne znamena, ze prodali na sekundarnim marketu. U jednoho je 0.96 €, coz teda nevim co znamena.
Techto 132 investoru na Evoestate na Brickstarter vystupuje predpokladam jako 1 velky investor (Evoestate fond), tzn. na zbyvajicich 107 Brickstarter investoru pripada 149.4k minus 17.3k = 132k, teda 1235€ na jednoho Brickstarter investora v prumeru.
U kazdeho uzavreneho projektu lze za URL pridat /investments a zjistit jaka castka pro projekt sla pres Evoestate.
Urcite se tomu neda verit 100% a porad je tam prostor pro zproneveru/falsovani/apod., kazda platforma nebo kazdy mezikrok (jako Evoestate, Mintos...) proste pridava nove riziko. Tzn. rizikem neni jenom default projektu, podvod projektu ale navic jeste default platformy a podvod platformy.
Ale k veci:
Napriklad na Evoestate se objevil projekt: https://evoestate.com/project/190/santiago-terry-cadiz/ a celkove chtel vybrat 149429,69 €
Na webu Brickstarter (https://brickstarter.com/en/property/terry) si lze potvrdit sedici castku a zjistit, ze zde bylo 108 investoru.
Na Evoestate se jde dostat na neverejne URL https://evoestate.com/project/190/santi ... vestments/ a zjistit, ze z teto castky pres Evoestate slo 17293.00 € od 132 investoru, tedy asi 11.6%. Evoestate asi mel mit nejake procento provizi za zprostredkovani (jejich byznys model, i kdyz to neni moc jasne).
Vetsina uzivatelu Evoestate investovala mezi 50€ - 1000€. U nekterych je uvedeno 0€, coz pravdepodobne znamena, ze prodali na sekundarnim marketu. U jednoho je 0.96 €, coz teda nevim co znamena.
Techto 132 investoru na Evoestate na Brickstarter vystupuje predpokladam jako 1 velky investor (Evoestate fond), tzn. na zbyvajicich 107 Brickstarter investoru pripada 149.4k minus 17.3k = 132k, teda 1235€ na jednoho Brickstarter investora v prumeru.
-
- ownerP2P
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Hi,pager píše: ↑30 čer 2020, 16:27Ted jsem objevil zajimavou funkcionalitu, kterou se nechlubi (nikde odkaz verejne neni; nejspis je to urcene pro druhou stranu - pro platformy) a trochu pomaha transparentnosti.
Ale k veci:
Napriklad na Evoestate se objevil projekt: project/190/santiago-terry-cadiz/ a celkove chtel vybrat 149429,69 €
Na webu Brickstarter (en/property/terry) si lze potvrdit sedici castku a zjistit, ze zde bylo 108 investoru.
Na Evoestate se jde dostat na neverejne URL project/190/santiago-terry-cadiz/investments/ a zjistit, ze z teto castky pres Evoestate slo 17293.00 € od 132 investoru, tedy asi 11.6%. Evoestate asi mel mit nejake procento provizi za zprostredkovani (jejich byznys model, i kdyz to neni moc jasne).
My name is Adrian and I work for EvoEstate.
This is correct.
This functionality was created so that platforms can check how much and from which user we collected the funds so that the amounts do match.
If the amout is less that 50 EUR it means that the users has sold his part on the secondary market.
-
- Bronze pen
- Reputace: 17
- Kontaktovat uživatele:
Když už se tu zmiňuje, vlákno na samotný Brickstarter tu ještě na fóru není?
Teorie: Mám rád investice ve kterých vidím potenciál než rychlé peníze.
Praxe: Peníze nesmrdí.
Praxe: Peníze nesmrdí.
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Reputace: 901
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si navázat příspěvkem ve starším vláknu, protože mě EvoEstate celkem zlákal a registroval jsem se. Zatím brzy hodnotit, ale časem vložím i další dojmy.
- Trošku jsem se v tom vrtal a údajně mají skin in the game v téměř každém projektu, ale je to na úrovni minimálního vkladu 50-100 EUR. Tím štítkem SITG označují projekty, kam oba zakladatelé se svým soukromým kapitálem vloží více než 1000 EUR.
- Líbí se mi funkcionalita, že když AI něco vybere, investor má 24 hodin časové okno participaci zdarma odmítnout.
- A mají i zajímavý sekundární trh (byť teda s drsným poplatkem 2% pro prodávajícího), tam je možné nejen nabídky prodávat, ale i vložit návrh ke koupi s příslušnou slevou či premiem. Vzhledem však k poměrně malému počtu investorů okolo 5000 tam těch transakcí není tolik a likvidita je dle mých zkušeností horší. Nabídky mají časovou platnost, tak se to průběžně dost čistí.
Něco málo pak i v rozhovoru zde
https://p2pmarketdata.com/evoestate-int ... anavicius/
- Trošku jsem se v tom vrtal a údajně mají skin in the game v téměř každém projektu, ale je to na úrovni minimálního vkladu 50-100 EUR. Tím štítkem SITG označují projekty, kam oba zakladatelé se svým soukromým kapitálem vloží více než 1000 EUR.
- Líbí se mi funkcionalita, že když AI něco vybere, investor má 24 hodin časové okno participaci zdarma odmítnout.
- A mají i zajímavý sekundární trh (byť teda s drsným poplatkem 2% pro prodávajícího), tam je možné nejen nabídky prodávat, ale i vložit návrh ke koupi s příslušnou slevou či premiem. Vzhledem však k poměrně malému počtu investorů okolo 5000 tam těch transakcí není tolik a likvidita je dle mých zkušeností horší. Nabídky mají časovou platnost, tak se to průběžně dost čistí.
Něco málo pak i v rozhovoru zde
https://p2pmarketdata.com/evoestate-int ... anavicius/
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
K EvoEstate si dovolím ještě navázat jedním příspěvkem. Povedlo se nám uskutečnit rozhovor se CEO platformy - Audriusem Višniauskasem. Zájemci si ho mohou přečíst v AJ zde: https://p2ptrh.cz/en/evoestate-intervie ... sniauskas/
- Jackob.Fish
- Silver pen
- Reputace: 89
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
podle dalších dostupných zdrojů by měla být EvoEstate dobrá platforma.
Budu to brát jako diverzifikaci k EstateGuru (kde se mi ty defaulty poslední dobou nějak nasčítaly + další procenta v late 60+).
Aktuálně registruji.
Nějaké rady? Čemu se vyhnout, jak nastavit auto invest?
Děkuji
Budu to brát jako diverzifikaci k EstateGuru (kde se mi ty defaulty poslední dobou nějak nasčítaly + další procenta v late 60+).
Aktuálně registruji.
Děkuji
- Joshua
- Administrátor
-
Gold pen
- Kontaktovat uživatele:
Když už jsem to načal, tak rovnou odpovím, ale jsem tam chvilku. Ber mě s rezervou.Jackob.Fish píše: ↑09 čer 2021, 12:39Ahoj,
Aktuálně registruji.
Děkuji
Myslím, že se vyplatí při rozhodování začít u partnerských platforem. Já to tak měl, že se mi líbily portály snad asi dva, pak jsem zjistil že jsou na EvoEstate, což jsem bral tak, že super - usnadňuje to správu, daňové přiznání apod. Řadu nabídek pak vůbec neberu v potaz, protože mít nastudováno 16 platforem dost dobře nelze. Každá je navíc odlišná svou filozofií, má svá specifika a rizikový profil. Až se jim divím, že jsou schopni to nějak všechno dohromady skloubit a navíc i automatizovat. Já mám právě něco na EG (kde nabídka poslední dobou dost pokulhává) a Evo jsem si přizpůsobil aby EG doplňoval s diverzifikací na Rakousko, Německo.
Subjektivně se mi Evo líbí víc než EG, ale je to řádově menší platforma. Pokud budeš brát přes AI, tam je určitě výhoda, že do 24h se toho můžeš bez poplatku zbavit, když ti AI nabere co nechceš. Ale obecně, bral bych nabídky, které chceš držet až do konce, SM je z mého pohledu slabší co do likvidity.
- Jackob.Fish
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem si všiml že spousta těch projektů nemá žádné ručení.
Tedy pokud chápu správně "Mortgage rank: None"
Tedy pokud chápu správně "Mortgage rank: None"
- Jackob.Fish
- Silver pen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
investuje někdo aktivně na EvoEstate?
Já tam hodně investuji do "Agriculture loan".
Díky
Díky

-
- Silver pen
- Reputace: 835
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já to nějakou chvíli zkouším, ale moc zkušenosti a výsledků zatím sdílet nemůžu.Jackob.Fish píše: ↑04 srp 2021, 11:19Ahoj,
Díky![]()

-
- Silver pen
- Reputace: 155
- Kontaktovat uživatele:
A jaké jsou úroky? Dá se koupit něco za 12 procent s buybackem / pěkným zajištěním nemovitosti?
-
- Silver pen
- Reputace: 835
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, že se jedná o platformu víceménně typu EstateGuru, tak zde buyback není. Ale většina projektů je zajištěna nemovitostí/těžkou technikou (HeavyFinance). LTV je různé podle LO. Rizikové C projekty některých LO se dají najít za 12 %, případně se dá investovat přímo do equity, kdy investujete do projektu s očekávaným zhodnocením, ale bez garance, že to vyjde/bude předpokládané zhodnocení. Tam se dá dostat i k 15 . A pokud budete vyzobávat věci ze SM ve slevě nebo s již nějakým nahrabaným úrokem, může být zhodnocení větši. Atraktivní jsou méně rizikové developerské projekty od Raizers ve Francii, zhodnocení 9-11%, Heavy Finance se pohybuje od 7 do 13% podle lokality a bezpečnosti. Některé projekty mají vládní garanci splacení do 80-90%, takové projekty mají samozřejmě nižší výnos. Jinak jsou úroky 5-10% běžně. Ještě zmíním Buy to Let, kde získáváte výnosy z nájmu (~5-7% p.a.) a po několika letech se pronajímaný byt proda, pokud je to v zájmu LO, to může přidat klidně dalšich ~6% p.a., ale záleží na trhu.tomaso1980 píše: ↑05 srp 2021, 23:01A jaké jsou úroky? Dá se koupit něco za 12 procent s buybackem / pěkným zajištěním nemovitosti?
Takže ano, za 12% dá, záleží, do jakého půjdete rizika. Jelikož se jedná o zajištěné projekty, je výnos spíše nižší než v p2p. Doporučuju sledovat rating projektů nejen na Evo, ale i na webu konkrétního LO, který může mít jinou metodiku výpočtu.