FinGood.cz

K diskusím: Bankerat; Banking-online.cz; CroFunGo; FinGood; Investown; Nafirmy.cz; Proplat.to; Pujcmefirme.cz; Roger; Ronda Invest; Snapo; Symcredit; Žlutý meloun
Odpovědět
zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 2086
Kontaktovat uživatele:

FinGood.cz

Příspěvek od zbynhu » 16 črc 2020, 09:00

Fingood_logo.png
Fingood_logo.png (6.23 KiB) Zobrazeno 29244 x

FinGood je crowfundingová P2B platforma, která nabízí investorům možnost podílet se na úvěru českých malých a středních podniků. Na rozdíl například od Fundliftu se ale soustředí spíše na zavedené podniky a nikoliv start-upy.
Založena byla už v roce 2016, ale nějakou dobu spíše hibernovala a vývoj stagnoval. Nyní to vypadá, že s novým vedením dostává nový impuls do dalšího rozvoje.
https://fingood.cz/
Fingood_info.jpg
Fingood_info.jpg (255.24 KiB) Zobrazeno 29244 x

Informace k platformě odjinud: Více informací o platformě:
https://p2ptrh.cz/p2p-platformy/fingood/

Jste tam někdo aktivní a máte někdo zkušenost z již probíhajících projektů?

Poslední aktualizace prvního postu: 16.7.2020
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

jveit
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 19
Kontaktovat uživatele:

Re: FinGood.cz

Příspěvek od jveit » 16 črc 2020, 17:25

Jsem tam nějak skoro od počátku, celkem mám 29 půjček, 4 defaulty, 1. hned tuším druhá půjčka vůbec, zpět cca 70% měsíčně chodí nějaké drobné z exekuce na jednatel/ručitele, firma je v insolvenci, 2. zpět cca 60%, před tím platili dobře, leč smůla zemřel majitel, řeší se dědictví, 3. zpět cca 10% vymáhají po ručitelích u soudu (osobně netuším proč jsem do toho investoval, autodoprava a prezentované výsledy tristní:)), 4. Covid a firma šla do insolvence (je tam nějaké osobní ručení, vymáhají u soudu). Celkový výnos převyšuje ztráty, jinak málo investic (prý se má změnit), komunikace nadprůměrná, výkazy pro DP na jedničku (posílají automaticky hned v lednu), baví mě měsíční splátky na účet, bez nutnosti přeposílat peníze, tak jako, že se peníze posílají až se vybere na daný úvěr. Když pominu ty defaulty a malý výběr, dal bych jim známku 2+

Hop
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hop » 14 srp 2020, 20:44

Já tam investovala už dříve do tří půjček. Z toho jeden default, ale cca 70 % splaceno. Zbylé dvě v pořádku a včas splaceny
(občas byla některá splátka o jednotky dnů opožděna, ale nic zásadního). Sice se příležitostně podívám na jejich nové projekty, ale do ničeho dalšího jsem tam už peníze nedala. Dávám přednost Bondsteru (primárně CZK půjčkám zajištěným nemovitostmi), zde mi přijde lepší risk/return ratio.

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 23 bře 2021, 09:39

Moc se mi nelíbí, jakým způsobem FinGood promuje své nové příležitosti. Například:
Dnes, tj. v úterý 23. března, ve 14:00 zveřejníme novou investiční příležitost!

Již nyní mohu prozradit, že se bude jednat o společnost, která je na trhu již od roku 1997 a působí v oblasti potravinářství.
Rok 2020 přestála společnost bez větších obtíží a nyní rozšiřují své působení do on-linu, což přinese nový zdroj příjmů s ještě vyššími maržemi.

Investoři se mohou těšit na velmi zajímavé parametry:

🔷 8 % roční výnos
🔷 36 měsíců úvěrové období
🔷 1,5 mil. Kč cílová částka

Vzhledem k relativně nízké cílové částce, nadstandardní úrokové míře a dlouholeté historii společnosti očekáváme rychlý průběh této investice. O zveřejnění investice vás budeme samozřejmě informovat e-mailem nebo prostřednictvím notifikací.
Místo toho, aby podklady k příležitosti otevřeli dříve a poctivý investor měl prostor si o ní něco nastudovat, tak jen napíší, že v tolik a tolik bude uveřejněná a pak to jsou od "investorů" klikací závody.
Smutné je, že takovýto zájem bez hlubšího studia je vysoký.
Pravidelné detailní rozbory mého P2P portfolia (Mintos, Lendermarket, Peerberry, Robo.cash, Bondster, Afranga, Upvest, Esketit) za uplynulé čtvrtletí vždy na P2Ptrhu začátkem každého kvartálu.

nefachacenko
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 17
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nefachacenko » 24 bře 2021, 02:10

Však je to reklama. Stejný jako na hypotéku. Taky nepíšou podmínky a jen slibný úrok "již od 1 %" a podobně.
Teorie: Mám rád investice ve kterých vidím potenciál než rychlé peníze.
Praxe: Peníze nesmrdí.

Joshua
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 942
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joshua » 24 bře 2021, 08:07

nefachacenko píše:
24 bře 2021, 02:10
Však je to reklama. Stejný jako na hypotéku. Taky nepíšou podmínky a jen slibný úrok "již od 1 %" a podobně.
Zbyněk spíš myslel to, že se možná trochu cíleně vyvolává pocit FOMO. U té hypotéky máš alespoň čas si to pročíst, zvážit varianty.
Tady když nevložíš peníze, je to za den pryč. Tohle konkrétně je důvod, proč Upvest zvažuje zveřejnit nabídku o 48 hodin dříve před samotným spuštěním investičního procesu. Zkrátka chtějí, aby lidé věděli do čeho investují a nepodléhali při investování nátlaku uniklé příležitosti.

ferat
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferat » 29 bře 2021, 15:34

V 16:00 nová investiční příležitost na FinGood.

Prvotní info

🔹 7,5 % ročně zhodnocení

🔹 úvěr s balonovou splátkou na konci

🔹 36 měsíců splatnost

🔹 5 mil. Kč cílová částka

Minule u chlebíčků to byl docela sprint.

ferat
Reputace: 10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferat » 17 dub 2021, 11:09

FinGood se docela sympaticky rozjíždí. Momentálně tři aktuální investice. Na poslední Kolovnu jsem se po úvodním avízu hodně těšil, svým zaměřením na kola je mi velmi blízká, ale nabídka trochu zklamala. 6%, docela vysoká zadluženost a chybějící info o nemovitosti, kterou je úvěr zajištěn.

Drmla
Gold pen
Gold pen
Reputace: 423
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drmla » 04 kvě 2021, 12:19

https://fingood.cz/cs/aukce/kolovna-kon ... gn=kolovna

Koukal jste někdo? Mně to zatím zaujalo jen proto, že cyklo si myslím je segment trhu, který je na vzestupu

Carhir
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1106
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carhir » 23 črc 2021, 16:10

Obsáhlý dvoudílný rozhovor:
https://www.mesec.cz/clanky/vit-endler- ... atit-zpet/
https://www.mesec.cz/clanky/vit-endler- ... va-mesice/

Zaujalo mě hlavně toto:
,,Druhý kvartál to bude něco kolem 70 milionů, takže za první pololetí celkově kolem 100 milionů. Do konce roku bychom to chtěli ještě výrazně zrychlit. Chceme poskytnout úvěry za nějakých tři sta, čtyři sta milionů. Když se podaří překročit hranici čtyř set milionů, budeme hodně spokojení, když se podíváme k pětistovce, budeme hodně hodně šťastní. Vidíme, že těch tři sta, čtyři sta milionů je naprosto reálný cíl.

Příští rok budeme chtít to číslo, které uděláme letos, ještě zdvojnásobit. Takže bychom se mohli pohybovat kolem osmi set milionů až miliardy. Tehdy už bychom měli být dost viditelným hráčem na to, že by nás začaly registrovat i banky. Myslíme si, že i v roce 2023 bychom se opět mohli pokusit zdvojnásobit výsledek předchozího roku a dostat se někam na hodnoty kolem jeden a půl až dvou miliard."

Joshua
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Reputace: 942
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joshua » 23 črc 2021, 18:46

Carhir píše:
23 črc 2021, 16:10
Zaujalo mě hlavně toto:
,,Druhý kvartál to bude něco kolem 70 milionů, takže za první pololetí celkově kolem 100 milionů. Do konce roku bychom to chtěli ještě výrazně zrychlit. Chceme poskytnout úvěry za nějakých tři sta, čtyři sta milionů. Když se podaří překročit hranici čtyř set milionů, budeme hodně spokojení, když se podíváme k pětistovce, budeme hodně hodně šťastní. Vidíme, že těch tři sta, čtyři sta milionů je naprosto reálný cíl.

Příští rok budeme chtít to číslo, které uděláme letos, ještě zdvojnásobit. Takže bychom se mohli pohybovat kolem osmi set milionů až miliardy. Tehdy už bychom měli být dost viditelným hráčem na to, že by nás začaly registrovat i banky. Myslíme si, že i v roce 2023 bychom se opět mohli pokusit zdvojnásobit výsledek předchozího roku a dostat se někam na hodnoty kolem jeden a půl až dvou miliard."
Tak jedna věc je objem, druhá je vždycky kvalita nabízených příležitostí.
Netuším jak jsou na tom z hlediska default rate teď, možná pokud je tam někdo aktivní, mohl by se podělit...

Havlos
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Havlos » 27 črc 2021, 11:48

Joshua píše:
23 črc 2021, 18:46
Carhir píše:
23 črc 2021, 16:10
Zaujalo mě hlavně toto:

Tak jedna věc je objem, druhá je vždycky kvalita nabízených příležitostí.
Netuším jak jsou na tom z hlediska default rate teď, možná pokud je tam někdo aktivní, mohl by se podělit...
Dříve bylo par default to tomu ještě nešefoval Vít Endler. Mám tam zatím 9 investic do firem. Občas dojde pár dní po splatností ,ale nic hrozného takže planují průběžně navyšovát investice.

FraK
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1289
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 04 srp 2021, 10:18

Skoda, ze nezverejnu default rate. Na FinGood mam 22 investic. 1 sla do upadku asi po 2 splatkach pred asi 2 roky. Je v likvidaci. Nic jsem zatim nedostal a s nicim uz ani nepocitam. Dalsi firma prestala platit asi po roce a ted je uver zesplatnen a resi to. Tak jsem zvedavy. Pokud z techto dvou investic nedostanu nic, tak jsem zatim vysledkove na nule, coz je u me absolutne nejhorsi vysledek za vsech P2B, P2P platforem, kde jsem aktivni.
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru
Broker: FIO, Interactive, LYNX, eToro, Degiro, Revolut

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 25 říj 2021, 11:29

Dnes mi přišla notifikace z FinGood, kde píšou: "...Těšit se můžete na investici do Jarošovského pivovaru, který díky svým ekonomickým výsledkům patří mezi "áčkové" společnosti a nabízí tak bezpečnou investici s minimálním rizikem a velmi dobrým zhodnocením....".

U nás ve firmě na prověřování obchodních partnerů z ČR používáme službu Cribis. Dle této služby má Jarošovský pivovar hodnocení C1 - (Průměrný subjekt, s odhadovaným rizikem bankrotu 0,38%). Takže co je u FinGood "áčková" společnost, tak je u Cribisu C1. Tak to bych chtěl u FinGood vidět ty neáčkové společnosti...

BTW (edit): úvěrovou kapacitu (kolik je firma dle jejich názoru schopná do 1 roku splatit) odhaduje Cribis na 390 KCZK. U Fingood jim chtějí půjčit 3 miliony...
Zkušenosti:
P2P (P2B): Mintos, Zonky, Ronda, Bondster, Investown, Upvest, FinGOOD, Roger, Nafirmy, Robocash, PeerBerry, Lendermarket, Afranga, Esketit, LendSecured, EstateGuru

Carhir
Gold pen
Gold pen
Reputace: 1106
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carhir » 26 říj 2021, 16:04

Když to čtu tak jsem rád že firemní dluhopisy jsem minulý rok opustil ... :)

Koukám že pivovar je už zainvestován. Za 6%, které v současnosti dělá i státní protiinflační dluhopis :?

Brumla1241
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brumla1241 » 01 lis 2021, 08:22

Investuje někdo do RMR tech s.r.o. - lodní kontejnery na bydlení? Mě to přijde jako velmi rizikové, ostatně skoro vše co je tady na této platformě mi přijde jako dost rizikové, aspoň z mého pohledu:)

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 02 lis 2021, 11:17

Brumla1241 píše:
01 lis 2021, 08:22
Investuje někdo do RMR tech s.r.o. - lodní kontejnery na bydlení? Mě to přijde jako velmi rizikové, ostatně skoro vše co je tady na této platformě mi přijde jako dost rizikové, aspoň z mého pohledu:)
Podle Cribis má RMR tech s. r. o. hodnocení C2 a riziko bankrotu 0,92%. Za 8,5% do toho určitě nepůjdu.

Já osobně vidím půjčky na Fingood taky jako velmi rizikové a pokud nejsou zajištěné, tak do nich nejdu a i u těch zajištěných se hodně rozmýšlím, protože obvykle mají vysoké LTV a ještě jsem zaznamenal, že Fingood klidně vezme ten samý majetek (již jednou použitý pro zajištění předchozí, dosud nesplacené půjčky) pro zajištění další půjčky, čímž LTV dále klesne...

Dříve jsem do Fingood investoval a úroky mi tak tak pokryjí zbankrotované dlužníky. Kdybych své peníze nechal na BÚ, tak jsem na tom zhruba stejně, jako když jsem je investoval přes FG.
Zkušenosti:

FraK
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FraK » 09 lis 2021, 15:08

Dneska si chce na FinGood půjčit krematorium PAX Bohemia s.r.o. na 4 roky s úrokem 8% Dle Cribis mají hodnocení B2 - nižší riziko. Riziko bankrotu je 0,3%. Není to sice zajištěné nemovitostí, ale na poměry FinGood to vypadá na slušnou investici. Po dlouhé době jsem tam něco málo dal.
Zkušenosti:

Storepa
Bronze pen
Bronze pen
Reputace: 103
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Storepa » 20 pro 2021, 15:46

Jde nekde dohledat uspesnost jednotlivych predchozich projektu?

zbynhu
Administrátor
Gold pen
Gold pen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynhu » 21 pro 2021, 08:14

Storepa píše:
20 pro 2021, 15:46
Jde nekde dohledat uspesnost jednotlivych predchozich projektu?
Takový přehled by byl velice zajímavý. Bohužel nevím o tom, že by někde existoval.

V ideálním světě by měl být přímo na stránkách platformy, to by byla nádherná transparentnost a pokud je platforma opravdu dobrá, pak by ji to v očích investorů jistě posunulo výš. Jen se obávám, že do ideálu máme daleko a přehledy nejsou uveřejňovány přesně z opačného důvodu - nabídka by pak v očích investorů nevypadala moc lákavě...

Odpovědět