Děkujeme za názory.
Protože se diskuse vede u nás "ve vláknu", dovolím si reagovat v kontextech... snad nevadí, že docela detailně/dlouze:
Carhir píše: ↑15 říj 2019, 16:03
- pokud jsi nacpal všechny peníze na jedno místo - chyba číslo jedna
No nepředpokládám, že „kimchi“ dal všechny peníze na proplat.to. A kdyby to „shodou náhod“ pro něj byla zásadní investice, což by mě samozřejmě těšilo, tak si myslím, že právě ten koncept faktoringu, tedy riziko na straně odběratele je jinak, než u ostatních P2P platforem. Na straně plátců jsou u nás logicky silné firmy, které si mohou diktovat splatnost, tedy firmy které nepadají a dokonce tam teď bylo i statutární město. Diverzifikace portfolia tak probíhá na úrovni plátců.
- pokud se bojíš rizika ztráty kapitálu tak narvat peníze na platformu která je tady velmi krátce a nemá žádný slušný track record je chyba číslo dvě
Závisí na celkovém pohledu. Kdyby toto tvrzení platilo absolutně, tak nikdy nic nového nemá šanci. To asi neplatí, že? Naší službu proplat.to stavíme na konceptu, který na trhu není rozhodně běžný a ten FinTech přístup do toho vnáší dynamiku a rychlost. A vzhledem k tomu, že oslovujeme cílovou skupinu, která nemá na trhu moc alternativních řešení, jsem si jist, že budeme i v budoucnosti nad širším portfoliem plátců dosahovat vyšších úrokových sazeb.
- pokud budeš spoléhat na nějaký investiční automat a ratingy - tři
Investiční automat má smysl právě u nás na proplat.to. My nechceme bojovat s konkurencí na poli P2P úvěrů na 12 až 48+ měsíců. Pokud budete tvořit krátkodobé portfolio, logicky to reprezentuje nějakou administrativní zátěž. A pokud za půl roku otočím investici 2-3x, je jasný, že musím vyhodnocovat rizika vícekrát, než když totéž udělám 1x za 36 měsíců. Kdo z nás ví, co se bude dít v říjnu 2022? Ale co se bude na úrokových sazbách dít v prosinci 2019, to asi odhadne většina uživatelů P2Pforum, ale i proplat.to. Náš investiční automat nastavuje i podíl na investici, podíl na celkovém portfoliu atd.
A dá se samozřejmě zapnout/vypnout. Když jsme investiční automat stavěli, představa chování poučeného investora byla, že má část portfolia, kde si vyzkoušel výnosy, nastaví automat a nechá peníze otáčet dokola. Přitom otáčet znamená, že investuje dlouhodoběji, opakovaně, ale přitom má vysokou likviditu investic. Zastaví, změní strategii nebo investuje ručně. Žádný problém. Chce to vyzkoušet.
Představa že budu sedět v houpacím křesle a někde se mi moje prostředky budou automaticky rozmnožovat s výnosem 10%+ je hodně bláhová.
S tím nezbývá než souhlasit

. My samozřejmě máme zájem, aby faktury vstupující do prostředí proplat.to byly spolehlivé, takže plátce prověřujeme i mimo systém ratingů. Ověřujeme existenci závazků a správnost údajů na fakturách, historii firem, atd. Automat samozřejmě nemůže být vševědoucí, rating vychází z oficiálně dostupných informací, takže vždy je tam nějaká míra osobní angažovanosti nezbytná.
Doufám že jsi takto investoval jenom pár tisíc a že případně takto zaplacené ,,školné" pro tebe nebude likvidační...
Já také!
kimchi píše: ↑15 říj 2019, 15:27
4. Nejvýhodnější se mi zdají platformy jako je XXXXX a PROPLAT.TO, kde je jasné, že se investuje do krátkodobě chybějící cash flow...jen doufám, že to mají dobře ošéfované a nebude to padat.
Podle reálných finančních transakcí a analýzy vstupujících faktur to vypadá, že služba proplat.to oslovila mezeru na trhu. Díky online přístupu k obou stranám finanční transakce je administrativně zvládnutelná soutěž o každou jednu fakturu, tedy dodavatelé se tak mohou operativně rozhodovat. A co se dlouhých splatností faktur týče, v případě ochlazení trhu se budou ještě prodlužovat. A už nyní jsou v některých segmentech trhu neuvěřitelné. Někde jsem to už psal – například v odvětví „Specializované stavební činnosti“ jsou u 25% firem vystavovány faktury se splatností delší jak 51 dní. Splatnost 80 nebo 120 dní docela běžná, i když v našich aukcích se takhle dlouhé splatnosti zatím neobjevily. Tedy zaplatíte materiál, vyrobíte, pak mzdy, pak prodáte a ještě 120 dní čekáte, než vám někdo zaplatí. Takže celý řetězec funguje a vám v tom leží peníze klidně i půl roku… A půjčíte si tedy na to se zajištění vlastním majetkem? Chválím vlastní zahrádku, to je jasné, ale nám to fakt dává smysl

.