EstateGuru - zkušenosti
-
- Bronze pen
- Reputace: 146
- Kontaktovat uživatele:
Re: EstateGuru - zkušenosti
Podle mě v prvním odstavci jasně píšou, že pořád je cíl uzavřít 30% případů do konce roku (30% of defaults by the end of the year remains a valid target). V posledním ale lehce naznačují, že pokud neproběhne realitní boom, tak se ztráty dají očekávat (Should the market activity fail to pick up in the upcoming months, there is a possibility that losses could be incurred). Co si z toho beru je, že poprvé mluví o tom, že aktuální prodejní cena zámku/paneláku ve východním Německu nemusí vyjít ani na to relativně nízké LTV, za které ty půjčky byly.
-
- Gold pen
- Reputace: 752
- Kontaktovat uživatele:
Ano, chapu to jako Entik:
"Vymohli jsme prvni defaulty, ale jde to pomalu - Nemecko je hrozne byrokraticka zem. Stale plati, ze pocitame, ze do konce roku vyresime 30% z defaultu. Na zadnem, co jsme zatim vyresili nenastala ztrata (jistiny), ale trh je v utlumu (a ceny nemovitosti klesaji), takze nemuzeme slibit, ze to tak bude i do budoucna."
Disclaimer: Nejsem rodily mluvci, ten co to psal asi taky ne, takze je tu prostor k nedorozumneni - ale momentalne v tom textu ctu jen tento vyklad.
"Vymohli jsme prvni defaulty, ale jde to pomalu - Nemecko je hrozne byrokraticka zem. Stale plati, ze pocitame, ze do konce roku vyresime 30% z defaultu. Na zadnem, co jsme zatim vyresili nenastala ztrata (jistiny), ale trh je v utlumu (a ceny nemovitosti klesaji), takze nemuzeme slibit, ze to tak bude i do budoucna."
Disclaimer: Nejsem rodily mluvci, ten co to psal asi taky ne, takze je tu prostor k nedorozumneni - ale momentalne v tom textu ctu jen tento vyklad.
-
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem prodal ty co mi spadly do defaultu na sekundáru s max slevou a až mi dojedou zbylé investice, tak s Estateguru končím 

estateguru| mintos | monestro | lendermarket | fingood
-
- Bronze pen
- Reputace: 146
- Kontaktovat uživatele:
EG zavádí od 1.11.2023 nový poplatek, v podstatě něco jako "za správu" portfolia. Pokud jsem to dobře pochopil, tak to je 0,05% pm, teda 0,6% pa z celeho current portfolia, nakoupeného po 1.11.2023 (neplatí zpětně).
Moc to nechápu, už teď si berou část dojednaného úroku od toho, kdo si půjčuje. Proč teda radši tuhle část nenavýší a místo toto vymýšlí nový poplatek? Peníze v obou případech dostanou stejně jen pokud je dlužník splácí. Psychologicky mi naopak tenhle nový poplatek přijde mnohem horší - berou mi něco, co už je mého, místo toho, že si to vezmou "skrytě" (jj, mají to u půjčky napsané, takže skryté to není, ale ...), než mi dají zbytek.The fee will only apply to loans issued and funded after 01.11.2023, and thus not to your historical portfolio. It will also include loan principal balances bought from the Secondary Market, starting from the same date.
The monthly fee will be 0.05% (e.g., €0.5 for every €1000) of the principal balance on performing loans and is only applicable to investors who receive returns within the given month on their outstanding performing principal. In other words, the fee only applies when you are earning returns from loans. Investors with larger portfolios, with performing principal of €100 000 or more, will be subject to the AUM fee calculation on equal terms with all other investors, but under no scenario can the monthly fee exceed a fee cap of €50.
- Jackob.Fish
- Silver pen
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Pro mě konec tam.
Už tak to bylo nic moc a další poplatky...
Nechám doběhnout a prdim na to
Už tak to bylo nic moc a další poplatky...
Nechám doběhnout a prdim na to
-
- Silver pen
- Reputace: 174
- Kontaktovat uživatele:
Ja s EG skoncil uz davno, ale vetsinu zbyvajicich pujcek bud neustale prodluzuji nebo sla rovnou do defaultu.
- Carhir
- Gold pen
- Reputace: 1123
- Kontaktovat uživatele:
Jsem na tom stejně. Moje poslední P2P platforma kde čekám na vypořádání defaultů a pak už jen zrušit.
V době kdy jsou úrokové sazby sky high a navíc se jedná o real estate je toto velmi, velmi odvážné.
V době kdy jsou úrokové sazby sky high a navíc se jedná o real estate je toto velmi, velmi odvážné.
-
- Bronze pen
- Reputace: 73
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna nedávno jsem přemýšlela nad tím, jestli znovu nespustit pozastavený autoinvest nebo jestli peníze stáhnout a alokovat je jinam... inu, tenhle poplatek rozhodl za mě.
A to se mi EG jako platforma líbila a chtěla jsem tam zůstat co nejdéle. Raději to dám do akcií nebo ETF.
A to se mi EG jako platforma líbila a chtěla jsem tam zůstat co nejdéle. Raději to dám do akcií nebo ETF.
-
- Reputace: 9
- Kontaktovat uživatele:
EstateGuru byla poslední P2P platforma, kterou jsem si ještě nechávala (se Zonky jsem skončila úplně, v Mintosu mi visí pár nedobytných drobných). Líbila se mi, nic jsem tam nemusela řešit se zapnutým autoinvestem... Ale po totálním propadáku s Německem jsem AI pozastavila, v plánu bylo vyčkávat, co se dál bude s platformou dít. Před pár dny jsem se po delší době přihlásila - a koukám, že mám 66% půjček v defaultu. Tak díky a nashledanou. O těch nových poplatcích vím až tady z fóra, nechápu jejich zavedení v tomto stavu EG, a u způsobu souhlasím s @entik.
EG mě však nenechá odejít jen tak. Zadala jsem příkaz pro výběr nashromážděných peněz, a jako "příjemný" bonus jsem zaplatila 1 euro za neuskutečněný výběr kvůli neaktualizovaným dokladům. Takže nahrávám nové doklady, pak zjistím, jak co nejméně bolestivě vytáhnout co nejvíce peněz, a už také končím.
EG mě však nenechá odejít jen tak. Zadala jsem příkaz pro výběr nashromážděných peněz, a jako "příjemný" bonus jsem zaplatila 1 euro za neuskutečněný výběr kvůli neaktualizovaným dokladům. Takže nahrávám nové doklady, pak zjistím, jak co nejméně bolestivě vytáhnout co nejvíce peněz, a už také končím.