Zdravím ostatní investory,
sám jsem prošel několik fázemi v investování do Zonky. 1/2 roku jsem čekal, než na mě došla řada, pak jsem se dočkal a udělal 1. vklad dne 28.11.2016. Ze začátku bylo velmi málo půjček a ty lepší ratingy mizely během 20-30 sekund. Byl to závod v klikání. 1.9.2017 nastala změna poplatků pro investory a nastal velký odliv investorů. Přicházeli noví investoři. Zonky začalo postupně měnit strategii a podstatně se zvýšil počet nabízených půjček a zkrátila se doba, po kterou jsou nabízeny na tržišti. Byla zahájena kampaň superinvestor. Řada investorů dělá pouze měsíční vklad 1000Kč, aby byli nadále superinvestory. Přemýšlel jsem, jestli se vůbec Zonky vyplatí, když mi docela začaly během posledního roku narůstat zesplatněné půjčky a půjčky se zpožděnou platbou. 19.6.2018 byla na YouTube prezentována Stonky statistika, kterou jsme postupně začali používat. Díky Stonky jsem získal lepší přehled nad všemi investicemi.
V tomto vlákně bych chtěl prezentovat složení našich portfolií včetně výsledků (přehled vkladů, zisků, poplatků v čase, zesplatněných půjček).
Tento příspěvek budu postupně editovat a udělám v něm podrobný návod na prezentaci výsledků investování v Zonky:
1. Moje portfolio:
- sem vložit printscreen ze Zonky / Moje investice / Aktivní investice
- kdo nechce zvěřejňovat investovanou částku, může ji zamazat
Zonky - Aktuální čísla, jak si vedu
2. Údaje ze Stonky statistiky:
Prezentoval bych tyto údaje z listu Dashboard :
1. řádek = ponechejte, je vidět od kdy investujete
Number of Active Loans
Loan Capital Balance
Current Capital Commitment
Return = Roční výnos v %, za předpokladu že budou nulové ztráty
Wallet = peněženka
Current Capital Commitment by Month
Return by Month
Σ Return by Month
Annualised Rate of Return by Month
Cash Balance by Month
Total Number of Loans
Total Capital Loaned
Total Payments Received
Future Payments
Fees = poplatky
Prezentoval bych tyto údaje z listu Riskboard :
Current Capital Commitment
Loss Risk
Loss Risk Adjusted Commitment
Loss Risk Adjusted Return
Loss Risk Adjusted Rate of Return

Vysvětlení termínů z Riskboardu:
Capital Commitment = Loan Capital + Blocked Capital + Cash in Wallet
Loss Risk = Riziko ztrát
Realistic Commitment = Capital Commitment - Anticipated Loss
Realistic Return = Realistický výnos = Optimistický výnos snížený o předpokládané ztráty
Realistic RoR = realistický zisk v %